Це коли з невеликим зусиллям натискати виделкою, щоби впоратися з твердістю скоринки. Потім виделка врізається в начинку, оголюючи її ніжну кремову текстуру. У роті це перетворюється на вибух сирно-вершкового смаку. Не солодкого. Повірте, це неймовірно. Забути про те, що ви спробували баскський чизкейк або обпалений, як його називають через техніку приготування, неможливо. Дізнаємося, в чому особливість десерту і запишемо його рецепт.
Наймолодший з усіх відомих чизкейків
![](https://cdn.segodnya.ua/media/image/600/575/207/600575207ba65.jpg)
Вік, мабуть, одного з найвідоміших чизкейків – чизкейку "Нью-Йорк" – 90 років. Баскський чизкейк набагато молодший. Його автор, іспанський шеф-кухар Сантьяго Рівера, винайшов його 30 років тому. Коли це диво сталося, й обпалений чизкейк завоював мало не всі бари та кафе Країни Басків, Сантьяго не став ухилятися, як це часто буває, і охоче розкрив секрет приготування свого сирно-кремового дітища.
![](https://cdn.segodnya.ua/i/image_100x100/media/image/5fb/d1c/c10/5fbd1cc105a53.jpg.webp)
Мета Сантьяго – мінімум інгредієнтів максимум задоволення
За основу свого десерту Сантьяго взяв відомий в Іспанії десерт "запечене молоко", це щось на кшталт пана коти. Тобто він прагнув перетворити щільну текстуру чизкейка "Нью-Йорк", зробити її ніжнішою. Кажуть, що результат не змусив на себе чекати. А от непогано заробити на баскському чизкейку кав'ярні La Viña, де працював Сантьяго Рівера, вдалося ще швидше.
![Помилки при використанні вершкового масла](https://cdn.segodnya.ua/i/image_100x100/media/image/5fd/a20/c4d/5fda20c4d7711.jpg.webp)
Усе геніальне просте, або Обпалена ніжність
![](https://cdn.segodnya.ua/media/image/600/574/ad7/600574ad79352.jpg)
І в цій фразі абсолютно немає заїждженості. Адже щоб отримати неймовірний десерт, не треба володіти особливими навичками та якимись неймовірними продуктами. Це лише 5 інгредієнтів і максимум 30-40 хвилин вашого часу. Але є деталі, які можуть налякати. Перша, що випікати цей десерт треба за температури 250 градусів. Друга, це начинка після випікання. Складається таке відчуття, що чізкейк от-от лусне і все, що всередині, розіллється по формі. Звісно, це все просто врегулювати – дати вашому десерту трохи охолонути, зміцнитися, так би мовити.
![Ідеальне місце для шоколадного печива – морозильник](https://cdn.segodnya.ua/i/image_100x100/media/image/5fa/53f/bf1/5fa53fbf1fe0b.jpg.webp)
Баскський чизкейк: рецепт і секрети приготування
![](https://cdn.segodnya.ua/media/image/600/572/4c6/6005724c65fa7.jpg)
Ігредієнти
- 680 г – крем-сир
- 430 г – вершки 30%
- 5 шт. – великі яйця
- 160 г – цукор
- 30 г – борошно
- 1 ст. л – ванільний екстракт (рідкий)
Спосіб приготування
- Розігріти піч до максимальної температури (якщо вона у вас на 250 градусів, додайте конвекцію).
- Дно рознімної форми викласти пекарським папером так, щоб лист був вище країв форми на 3-4 см.
- У чаші міксера на невеликій швидкості змішати всі інгредієнти, збивати не треба.
- Перелити у форму і випікати 25 хвилин.
- За бажанням прикрасити свіжими ягодами.
Секрети приготування баскського чизкейку
- нарізати його потрібно гострим ножем, змочивши його в окропі
- чизкейк (скоринка) має майже згоріти. Не можна перевіряти його готовність зубочисткою
- після випікання його начинка рідка, тому чизкейк має добре охолонути
Тут зібрані 5 рецептів десертів, які були популярні за радянських часів.
Читайте також:
- 5 спокусливо смачних десертів з яблук: вони варті того, щоби про них говорили
- Брауні: як він став шоколадним і до чого тут домовики?
- Як приготувати еклери з вершково-ванільним кремом вдома: рецепт
- Не їжте ці продукти на ніч – будете здоровішими та сон стане міцнішим
- 5 рецептів детокс-чаю і напоїв, які допоможуть прийти у форму