Їсти солодке і не гладшати – мрія для тих, хто без шоколаду-тортів-випічки не уявляє свого життя. На жаль, це так і лишиться мрією. Бо навіть від невеликої кількості цукру в раціоні ваша фігура може постраждати. Ну невже виходу немає і про солодке треба забути, якщо ви встали на шлях правильного харчування, досягнення стрункості та міцного здоров'я?
Нутриціолог Лора Філіппова розкаже, скільки солодкого можна та якого.
![](https://cdn.segodnya.ua/media/image/5fb/4e2/b6a/5fb4e2b6a3fa1.jpg)
Важливо розуміти, що зайва вага з'являється не через солодке, а через НАДЛИШОК будь-якої їжі! Звісно, саме солодким, а це всі висококалорійні продукти, дуже легко й швидко перебрати свою денну норму калорій.
Як правильно їсти солодке:
- Їжте солодке в першій половині дня. Вранці метаболізм швидше і ще є цілий день, щоб витратити отримані калорії.
- Не натщесерце! Щоб не провокувати різкі скачки цукру в крові. Краще після сніданку або після обіду.
- Не запивайте солодощі солодкими напоями. Наприклад, кава з молоком і цукром – це близько 145 ккал, а великий лате із сиропом взагалі може мати калорійність більше 300! І у вас виходить 2 десерти за раз. Точно переберете добову норму калорій.
- Безпечна кількість солодощів – приблизно 10% від загальної калорійності вашого раціону на день. Наприклад, ваша норма 1 800 ккал. З них близько 180 ккал можуть мати солодощі. Порахуйте калорійність улюблених десертів. І зважайте на склад продукту. Зазвичай натуральні солодощі менш калорійні.
- З усього можливого солодкого вибирайте найкорисніші варіянти. Наприклад, чорний шоколад корисніший за молочний завдяки вмісту какао-бобів.
Є один факт: якщо ваш раціон збалансований за нутрієнтами (якісним білками, жирами та вуглеводами), вам не повинно шалено хотітися солодкого! Тобто нормалізація харчування – найвірніший шлях у налагодженні нормальних відносин із солодощами і в загальній регуляції апетиту.
Що я пропоную:
⠀
![](https://cdn.segodnya.ua/i/original/media/image/5cc/984/fcb/5cc984fcbde06.jpg.webp)
- Чорний шоколад . Я вибираю той, в якому вміст какао не менше 80%. На 10-15 гр припадає приблизно 50-80 ккал, а це добре для гіркого шоколаду!
- Зефір . Звертайте увагу на склад. Натуральніший і, відповідно, менш калорійний: 1-2 шт на день, залежно від розміру, цілком можна. Вони мають вписатися в 10% від вашої калорійності
- Рисові хлібці із шоколадом . Обожнюю їх! 1 штука – приблизно 70 ккал. Дуже ситно, солодко. Супер смачно зі шматочком сиру.
- Пастила . Це цукерки з підсушеного фруктово-ягідного пюре. Теж дивіться склад на предмет доданого цукру. З усіх варіянтів солодощів – це максимально низькокалорійний. У популярних "равликів" лише 130 ккал на всю стограмову пачку.
- Сухофрукти ! Багато про них забувають, як про варіянт солодощів. Але сині сушені родзинки такі солодкі, що цілком замінить цукерки.
⠀ Важливо пам'ятати:
- У питанні "хочу бути стрункою VS хочу їсти солодке" важливо не забувати про перший пункт
- Треба дотримуватися принципу кількості й часу. Пам'ятайте, що в шлунку немає смакових рецепторів!
- Посмакуйте невелику порцію солодкого замість того, щоби проковтнути швидко кілограм цукерок
- Немає заборонених продуктів! Є усвідомлений вибір і здорова логіка
А тут читайте про користь і шкоду чорного шоколаду.