Під час лікування цукрового діабету II типу важливо виключити з раціону продукти, які перевантажують підшлункову залозу і сприяють підвищенню рівня цукру в крові. Крім того, потрібно відмовитися від продуктів, тривалий прийом яких може викликати ожиріння. Адже надлишкова маса тіла – головна причина розвитку діабету. Детальніше про те, від яких продуктів треба відмовитися назавжди, розповість гастроентеролог Ірина Казимир.
Цукор. Будь-які цукровмісні продукти треба звести нанівець. Від меду теж краще відмовитися. Морозиво, варення, джем, цукерки, торти, молочний шоколад тепер табу. Дозволяється невеликий шматочок чорного шоколаду в день, краще вранці. А, якщо дуже хочеться солодкого, то можна купити смакоту в відділі для діабетиків. Вафлі, печиво, цукерки там зроблені на основі стевії або фруктози. Але ці речовини теж не сильно корисні для діабетиків. Часто їх їсти не можна.
Білий хліб і випічка. Про батон і булочки забудьте назавжди. У них міститься величезна кількість швидких вуглеводів, які провокують підвищення цукру в крові. Замініть батон на хліб з висівок, борошна грубого помелу або цільнозерновий хліб.
Картопля. Від пюре, картоплі фрі, смаженої картоплі, вареної, доведеться відмовитися. Радимо навіть не вживати картоплю в супах або борщах. Забудьте про картоплю в салатах олів'є або вінегреті. По змозі замінюйте картоплю на квасолю, авокадо, куряче м'ясо. Єдина картопля, яку лікарі іноді дозволяють хворим на цукровий діабет, – це печена на грилі або на багатті. За такого способу готування зберігається багато вітамінів, корисних для організму. І не турбуйтеся сильно через це табу. Відмова від картоплі не тільки оздоровить, а ще й посприяє схудненню!
Що може спровокувати діабет. Дивіться в нашому сюжеті:
Банани, виноград, диня. У цих фруктах-ягодах величезна кількість сахарози. Підшлункова буде сильно перевантажуватися через ці продукти. Те ж саме стосується виноградного соку, фініків, інжиру, буряка, родзинок. Замініть їх на кисло-солодкі яблука, журавлину, вишні, кизил, смородину, грейпфрут, гранат, аличу.
До речі, про вишні. Це дуже корисна ягода для діабетиків. У ній є антоціани – речовини, які збільшують вироблення інсуліну.
Кукурудза. І будь-які похідні від неї: попкорн, консервована, кукурудзяна каша, пластівці. Це дуже "важкий" продукт, з високим гіпоглікемічним індексом. Часте вживання кукурудзи може спровокувати раптовий стрибок глюкози.
Деякі крупи. Манна, пшенична, кукурудзяна, рисова каші й макарони під забороною. Винятки становлять макаронні вироби з твердих сортів пшениці та бурий рис. Їх їсти можна, але потроху і не кожного дня.
Нагадаємо, раніше ми писали про псоріаз. Чи правда, що, маючи це захворювання, не можна обійтися без гормональних мазей.
Читайте також: