Дієта № 5 – це лікувальна дієта, яку розробив засновник дієтотерапії Певзнер. Дієтологи називають її максимально щадною і здоровою, а лікарі призначають її під час загострення різних хвороб. Найчастіше дієту № 5 призначають хворим на при панкреатит, холецистит, гепатит і жовчнокам'яну хворобу.
Регіна Тодоренко вирішила посидіти на дієті – дивіться відео:
В основі цієї дієти лежать принципи корисного і здорового харчування, до чого повинні прагнути і повністю здорові люди. Крім того, що дієта № 5 справляє лікувальний ефект, це ще й найбільш щадний спосіб схуднути.
Основні принципи дієти № 5
Дотримуючись цієї дієти, слід їсти п'ять разів на день, а енергетична цінність страв повинна становити 1200 калорій. При цьому в їжі має бути таке співвідношення білків, жирів та вуглеводів:
- білки – 90 грамів, з них 60% – тваринні;
- жири – 90 грамів, з них 30% – рослинні;
- вуглеводи – 400 грамів.
При цьому слід стежити за кількістю солі – за день можна вживати менше ніж 10 грамів. Якщо сіль потрібно зменшити, то кількість випитої води слід збільшити до двох літрів на день.
Дієта № 5: що не можна їсти
- алкоголь;
- газовані та холодні напої;
- жирні рибу і м'ясо;
- гриби;
- субпродукти;
- консервовані продукти і мариновані овочі;
- бобові;
- щавель, цвітну капусту, редьку, редиску, цибулю, шпинат;
- солодощі, борошняні вироби, здобу:
- смажені і копчені продукти;
- гострі і кислі продукти;
- прянощі й спеції;
Дієта № 5: що можна їсти
- тушковані й сирі фрукти та овочі;
- крупи, макарони з твердих сортів пшениці;
- нежирне м'ясо: телятину, яловичину, індичину, курятину і кролятину;
- нежирні кисломолочні продукти;
- рослинну олію і вершкове масло;
- одне варене куряче яйце на день;
- сухарики домашнього приготування;
- несвіжий хліб;
- часник;
- горіхи;
- некислі ягоди і зелень;
- сухофрукти;
- мед, мармелад, пастилу, варення, зефір, кисіль і компот;
- неміцний чай, відвар шипшини і кави з молоком.
Дієта № 5: меню на кожен день
Сніданок
За правилами дієти № 5 на сніданок можна їсти вівсяну кашу, приготовану на молоці або воді, з додаванням сухофруктів і меду, а також скибочку несвіжого хліба з маслом і каву з молоком.
Наступного дня сніданок може бути таким: картопляне пюре, парова котлета і компот.
Або це може бути варене яйце, салат з овочів, скибочка несвіжого хліба з м'якоттю авокадо і неміцний чай.
Другий сніданок
На другий сніданок можна їсти запечені яблука з волоськими горіхами і медом, запиваючи неміцним чаєм. А може бути й запечений гарбуз із арахісом, медом і неміцним чаєм.
Обід
На обід можна приготувати овочевий крем-суп із зеленню, відварною куркою. Запити все соком. Або відварити рис і яловичину, потушкувати овочі й запити все це компотом.
Полудень
Четвертий прийом їжі може складатися із сухариків і кефіру або сирної запіканки й неміцного чаю.
Вечеря
Останній прийом їжі не повинен бути сильно об'ємним. Для нього підійдуть макарони, куряча грудка, приготована на пару, і компот. Або ж це може бути салат з відвареного буряка і телятини, а також компот.
Тим часом ми з'ясували все про здуття живота: симптом хвороби чи результат непомірного апетиту.
Читайте також:
- Хлопець відмовився від одного рядка в раціоні і схуд на 25 кг: фото
- Як не переїдати в зимовий період: корисні поради гастроентеролога
- Як пов'язане емоційне вигорання зі збоєм в роботі серця: наукова відповідь
- Меню для жовчного міхура: як позбутися холециститу
- Як продовжити молодість і довголіття: п'ять секретів