Великий піст розпочався, триватиме він 7 тижнів. Ми продовжуємо ділитися рецептами цікавих пісних страв, який доповнить і урізноманітнить раціон усіх, хто дотримуватиметься посту. Цього разу – це 5 рецептів пісних котлет. Приготувати їх можна з овочів, грибів і круп. Подавайте котлети зі свіжими або тушкованими овочами, картоплею, круп'яних гарніром, томатним соусом.
У нашому календарі березневих свят шукайте оригінальні ідеї для найкращих подарунків.
Котлети з квасолі пісні
Інгредієнти
- 1 бляшанка (330 г) квасолі у томатному соусі з грибами і овочами
- 3-5 ст.л. борошна плюс для панірування
- 120 г білого хліба
- 1 пучок зелені (петрушка, кріп, кінза)
- 1 ч. л. зіри
- Лимонний сік – за смаком
- Сіль перець
Спосіб приготування
- Квасолю разом із заливкою викласти в блендер.
- Поламати хліб на шматочки і додати до квасолі. Подрібнити.
- Потім додати зелень, зіру, сіль, перець і лимонний сік. Ще раз подрібнити. В отриману суміш додати борошно. Добре перемішати.
- Ложкою набираючи масу, сформувати котлети, обваляти в борошні.
- Обсмажити з двох сторін на рослинній олії.
- Подавати можна з томатним соусом і зеленим салатом.
Пісні гречані котлети
Інгредієнти
- 1 склянка гречаної крупи
- 250 г грибів
- 1 середня цибулина
- 1 середня морква
- 2-3 ст. л. борошна або 1 середня картоплина
- 1 ч. л. солі
- 1/3 ч. л. чорного меленого перцю
- Борошно для – обвалювання котлет
- Олія – для смаження
Спосіб приготування
- Закип'ятити дві склянки води. Гречку перебрати, промити і засипати в окріп, додавши 0,5 ч. ложки солі. Після закипання варити на невеликому вогні до повного вбирання води, потім дати каші настоятися під кришкою. Остудити.
- Промиті гриби порізати дрібною соломкою і покласти на суху сковорідку без олії.
- В процесі нагрівання гриби виділять сік, в якому тушкуватимуться до повного випаровування вологи.
- Цибулю нарізати дрібними кубиками.
- Після випаровування рідини зсунути гриби до країв сковорідки, налити олію і в центр покласти цибулю. Пасерувати 5 хвилин, додати натерту на крупній тертці моркву і все разом обсмажувати ще 5 хвилин. Потім перемішати з грибами, посолити і поперчити, і смажити все разом до готовності. Остудити.
- Змішати гриби і гречку, додати борошно і, за необхідності, трохи води, щоб був в'язкий фарш. Ретельно вимісити фарш рукою (замість борошна можна додати дрібно натерту середню картоплину).
- Дати фаршу постояти 15-20 хвилин в холодильнику, щоб у борошні розбухла клейковина. Потім сформувати невеликі котлетки, обваляти їх у борошні і смажити з двох боків у розігрітій олії до зарум'янення.
Вівсяні котлети пісні
Інгредієнти
- Вівсяні пластівці – 1 склянка
- Окріп – 0,5 склянки
- Картопля – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Часник – 1 зубчик
- Кріп
- Сіль
- Панірувальні сухарі
Спосіб приготування
- Вівсянку залити окропом і залишити на 20-30 хвилин.
- Натерти картоплю, дрібно порізати цибулю і зелень, часник вичавити через прес.
- Змішати, сформувати котлетки і обваляти їх у сухарях.
- Обсмажити на середньому вогні з двох боків до рум'яної скоринки.
Пісні капустяні котлети: рецепт
Інгредієнти
- Капуста – 1 кг
- Кріп – 1/2 пучка
- Манка – 75 г
- Борошно – 75 г
- Часник – 1 зубчик
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сіль за смаком
- Коріандр мелений – 3/4 ч. л.
- Панірувальна суміш – 100 г
- Олія – для смаження
Спосіб приготування
- На капусті видалити верхнє листя, розрізати качан на чотири частини, вирізати качан. Покласти капусту в каструлю, залити водою і варити після закипання 5 хвилин. Далі капусту викласти в друшляк, дати стекти зайвій рідини.
- Пропустити цибулю, капусту і кріп через м'ясорубку. Дати фаршу постояти 5-10 хвилин, потім через дрібне сито злити зайву рідину.
- Додати манку, борошно, спеції, перемішати.
- Столовою ложкою брати фарш, обвалювати в панірувальний суміші та смажити на добре розігрітій олії з обох боків до рум'яного кольору. Котлети краще робити плоскими.
- Готові котлети викласти на паперовий рушник.
Пісні морквяні котлети
Інгредієнти
- Морква – 300 г
- Панірувальні сухарі – 150 г
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сіль і перець – за смаком
- Олія – для смаження
Спосіб приготування
- Моркву відварити в шкірці.
- Почистити, натерти моркву на крупній тертці, додати сіль і перець, панірувальних сухарів стільки, щоб "фарш" почав ліпитися.
- Сформувати котлетки, обваляти в панірувальних сухарях, обсмажити до золотистого кольору з обох боків.
Тут знайдете меню по днях тижня на весь Великий піст.