Головна Сьогодні

Як зварити пісний борщ: 5 рецептів

Готуємося до Великого посту і починаємо з нашої головное страви

Великий пост-2021 розпочнеться 15 березня і триватиме до 1 травня. Усі, хто дотримуватиметься посту, уже готуються і шукають рецепти страв. З цієї добірки дізнаєтеся, як приготувати пісний борщ з грибами і квасолею, з чорносливом, з маринованими грибами, кількою і в мультиварці.

У нашому березневому календарі свят шукайте небанальні ідеї для подарунків.

Пісний борщ з грибами та квасолею

Борщ з квасолею і грибами
Борщ з квасолею і грибами
Фото: Depositphotos

Інгредієнти

  • 1 буряк
  • 2 л овочевого бульйону
  • 100 г квасолі
  • 1 морква
  • 1 цибулина
  • 200 г капусти
  • 2-3 картоплини
  • 2 ст. л. томатної пасти
  • 6-10 шт. чорносливу (за бажанням)
  • 200 г печериць
  • цукор
  • сіль
  • зелень
  • 30 млолії

Спосіб приготування

  1. Суху квасолю замочити в холодній воді на кілька годин. Залити свіжою водою і відварити 40 хвилин.
  2. Помити і почистити всі овочі. Цибулю нарізати кубиками, моркву і буряк натерти. Печериці нарізати пластинками, чорнослив подрібнити. Капусту тонко нашаткувати
  3. Картоплю нарізати кубиками і відправити в заздалегідь приготовлений овочевий бульйон. Варити 10-15 хвилин.
  4. Протушкувати цибулю в олії 5 хвилин. Додати чорнослив, буряк, моркву і томатну пасту, тушкувати ще 5 хвилин.
  5. Додати зажарку в каструлю. Гриби обсмажити 2-3 хвилини. Покласти гриби, квасолю і капусту в каструлю. Додати спеції за смаком. Варити ще 10 хвилин.
  6. Подавати готовий пісний борщ із зеленню.

Пісний борщ: рецепт із чорносливом

Борщ без м'яса з чорносливом
Борщ без м'яса з чорносливом
Фото: freepik.com

Інгредієнти

  • 200 г білокачанної капусти
  • 200 г запеченого буряка
  • 200 г чорносливу
  • 50 г моркви
  • 2 ст. л томатної пасти
  • 100 г ріпчастої цибулі
  • 300 г картоплі
  • 30 г олії
  • 1 ст. л. волоських горіхів на порцію
  • Сіль перець

Спосіб приготування

  1. Картоплю очистити, нарізати соломкою.
  2. Буряк, моркву очистити і нашаткувати.
  3. Ріпчасту цибулю дрібно нарізати.
  4. Подрібнені овочі пасерувати на олії 2 хвилини, додати томатну пасту і пасерувати ще 2 хвилини.
  5. Картопля залити окропом і відварити до готовності.
  6. Потім додати пасеровані овочі й нашатковану капусту, посолити, довести до кипіння і готувати ще 5-10 хвилин.
  7. Чорнослив відварити окремо.
  8. При подачі до столу в кожну порцію борщу додати 5-6 штук чорносливу разом з відваром, а також дрібно нарізану зелень і мелені волоські горіхи.

Пісний борщ з грибами маринованими

Пісний борщ з грибами
Пісний борщ з грибами
Фото: Depositphotos

Інгредієнти

  • 2 буряки
  • 1 морква
  • 4 картоплини
  • 200 г білокачанної капусти
  • 300 г маринованих грибів
  • 2 ст. л. томатної пасти
  • 2 лаврове листя
  • 1 ч. л. цукру
  • 1 цибулина
  • олія
  • сіль, перець
  • 2.5 л води або овочевого бульйону

Спосіб приготування

  1. Очищену картоплю нарізати скибочками.
  2. Довести до кипіння воду або бульйону в каструлі. Додати картоплю і варити на середньому вогні до напівготовності.
  3. Цибулю, моркву і буряк почистити. Моркву і буряк нарізати тонкою соломкою, цибулю подрібнити.
  4. Обсмажити цибулю на сковороді з олією до м'якості. Додати моркву і буряк, готувати ще 5 хвилин.
  5. Потім додати томатну пасту і цукор. Перемішати і тушкувати ще близько 5 хвилин. Надіслати в каструлю до картоплі.
  6. Свіжу капусту тонко нашаткувати і залити окропом на 5 хвилин. Мариновані гриби нарізати скибочками. Додати капусту і гриби в каструлю разом з лавровим листям, варити 10-15 хвилин.

Пісний борщ у мультиварці

Борщ пісний в мультиварці
Борщ пісний в мультиварці
Фото: Depositphotos

Інгредієнти

  • 30-400 г свіжої капусти
  • 2-3 картоплини
  • 1 цибулина
  • 1 морква
  • 1 буряк
  • кілька часточок часнику
  • 1 ст. домашнього томатного соку
  • 2 ст. л. олії
  • 1 ст. л. столового оцту
  • цукор, сіль, спеції – за смаком

Спосіб приготування

  1. Натріть моркву на крупній тертці, дрібно наріжте цибулю. У чашу мультиварки влийте олію, викладіть нарізані овочі і встановіть режим "Смаження". Готуйте, помішуючи, до м'якості цибулі.
  2. Буряк також натріть на крупній тертці і розділіть масу на дві частини. Одну з них викладіть до обсмаженою овочам, другу залийте окропом, додайте оцет і залиште на час. До обсмаженою овочам додайте цукор, трохи оцту і тушкуйте 5 хвилин, закривши чашу мультиварки кришкою.
  3. Злийте з другої порції буряка воду (вийшов буряковий сік відставте в бік на годину), викладіть її в чашу, залийте овочі томатним соком, додайте сіль, спеції і тушкуйте ще близько 10 хвилин. Після чого відправте в чашу мультиварки нарізану дрібними кубиками картоплю, тонко нашатковану капусту, залийте вміст чаші 3 л води, підсолити за смаком, присмачити за смаком і бажанням спеціями і готуйте в режимі "Тушкування" 1 годину.
  4. Потім влийте в борщ буряковий сік, додайте подрібнений часник, спробуйте на смак і залиште борщ настоюватися в режимі "Підігрів" ще хвилин на 30.

Пісний борщ з кількою

Фото: Depositphotos

Інгредієнти

  • 500-600 г капусти
  • 1 велика цибулина
  • 2 морквини
  • 1 буряк
  • 4-5 картоплин
  • кілька в томатному соусі (1-2 баночки)
  • олія
  • сіль, зелень кропу – за смаком

Спосіб приготування

  1. У велику каструлю влийте воду. Коли вона закипить, опустіть в неї очищену від лушпиння цілу цибулину.
  2. Моркву і буряк натріть на крупній тертці і відправте в сковороду з олією обсмажувати. Після чого злегка обсмажені овочі відправте в каструлю з цибулею (цибулю дістаньте і викиньте).
  3. Далі тонко наріжте капусту і відправте в борщ. Після неї туди ж викладіть нарізану шматочками картоплю. Варіть борщ до готовності.
  4. Хвилин за десять до кінця варіння відправте в борщ кільки в томатному соусі, посоліть за смаком, дайте покипіти кілька хвилин, вимкніть вогонь і залиште готовий борщ на плиті настоюватися.
  5. Подаючи до столу, прикрасьте страва свіжим кропом.

тут знайдете меню за днями тижня на Великий піст .

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти