I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Холодець на Великдень: 7 рецептів на будь-який смак

Вибирайте м'ясо на свій смак, а готувати страву можна із желатином або без нього

Холодець – одна з найулюбленіших наших страв. І нехай в інших країнах його не розуміють категорично, для багатьох він став обов'язковим на святкових столах. І Великдень – не виняток. Перед тим, як братися за готування, прочитайте лайфхаки з його приготування. У цій добірці знайдете рецепти класичного холодцю, зі свинини, яловичини, курки, із желатином і без нього.

Якщо плануєте пекти паску і у вас є цікавий рецепт, беріть участь у нашому конкурсі та вигравайте призи.

Реклама

Холодець класичний

Рецепти заливного на день народження
Рецепти заливного на день народження

Інгредієнти

Реклама
  • Свинячі ніжки – 2 шт.
  • Яловича гомілка – 1 шт.
  • Свиняча шкіра – 300 г
  • Куряче стегенце – 1 шт.
  • Часник – 2 головки
  • Ріпчаста цибуля – 2 шт.
  • Морква – 5 шт.
  • Лаврове листя – 3 шт.
  • Перець чорний горошком – 7 шт.
  • Перець духмяний горошком – 5 шт.
  • Сіль, петрушка, кріп, зелена цибуля – за смаком
  • Вода – 5 л

Спосіб приготування

  1. Вимити всі м'ясні інгредієнти і замочити в холодній воді на 2 години.
  2. Покласти у велику каструлю м'ясо, залити водою так, щоб вона була вище за м'ясо приблизно на 2 см.
  3. Довести до кипіння на середньому вогні. Коли вода закипіла, злити. При необхідності промити м'ясо і каструлю. Залити водою і поставити варитися.
  4. Одну головку часнику очистити. Дві великі цибулини очистити і розрізати на чотири частини.
  5. Коли бульйон починає закипати, потрібно обов'язково знімати пінку доти, доки вона не перестане утворюватися.
  6. У киплячий холодець додати 3 шт. лаврового листя, 5 горошин запашного перцю і стільки ж горошин чорного перцю, очищені зубчики часнику.
  7. Довести до кипіння, зменшити вогонь до мінімуму і варити 6-8 годин до повного розварювання м'яса і зменшення кількості бульйону.
  8. Солити холодець необхідно наприкінці.
  9. Через 5 годин додати 5 очищених морквин цілком. Варити ще 1,5 години.
  10. Вийняти весь вміст, процідити бульйон. М'ясо потрібно перебрати, відокремити від кісточок. Розібрати на волокна.
  11. Очистити одну головку часнику і дрібно подрібнити всі зубчики. Часник з'єднати з м'ясом, перемішати.
  12. Варену моркву нарізати кружальцями. М'ясо із часником рівномірно розкласти по контейнерах. Нарізану моркву – зверху м'яса.
  13. Посипати подрібненою зеленню. Ложкою перемішати бульйон і залишити остигати за кімнатної температури.
  14. У процесі охолодження необхідно кілька разів перемішувати холодець, щоб м'ясо не осіло.
  15. Поставити в холодильник до повного застигання. Накрити кришкою, коли холодець повністю застиг.

Холодець з курки

Фото: instagram.com/world_of_food6/

Інгредієнти

Реклама
  • Курятина на кістки (ніжки, крила) – 2 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Корінь петрушки – 1 шт.
  • Часник – 4-6 зуб.
  • Лаврове листя
  • Чорний перець – 8 горошин
  • Сіль
  • Вода – 5 л

Спосіб приготування

  1. Курячі ніжки і крильця для холодцю ретельно вимити, покласти у велику каструлю з водою, поставити на сильний вогонь і довести до кипіння. Шумівкою зняти піну.
  2. Цибулю, моркву і корінь петрушки очистити, обсмажити на сухій сковороді 3 хвилини і додати в каструлю. Зменшити вогонь до середнього і варити холодець під кришкою 4 години.
  3. Шумівкою вийняти з бульйону курячі ніжки, крильця і овочі. Бульйон процідити через марлю або дрібне сито в більшу чисту ємність.
  4. Курячу м'якоть зняти з кістки і дуже дрібно порубати разом зі шкірою. Перекласти у форму з високими бортиками, в якій буде застигати курячий холодець.
  5. Зубчики часнику очистити і нарізати тонкими пластинами. Потім дрібно порубати. Додати в миску до курячої м'якоті. Перемішати кулінарною лопаткою або столовою ложкою.
  6. Влити в форму проціджений бульйон. Поставити в холодильник до повного застигання.

Холодець без желатину в мультиварці

Холодець зі свинячих ніжок
Холодець зі свинячих ніжок

Інгредієнти

  • Вухо свиняче – 1 шт.
  • Нога свиняча – 1 шт.
  • Рулька свиняча – 1 шт.
  • Стегно куряче – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сіль, перець, лаврове листя, часник – за смаком
  • Вода – 5 л

Спосіб приготування

  1. У мультиварку на 5-6 годин поставити бульйон з усіх м'ясних інгредієнтів. Свиняче ухо і ніжка потрібні для желирування холодцю.
  2. За години до закінчення варіння додати очищені цибулю і моркву, так вони не втратять свій аромат. Потім спеції за смаком. Солити наприкінці варіння.
  3. З готового бульйону прибрати цибулю. Моркву і часник нарізати і розкласти по формах.
  4. М'ясо розібрати і розкласти по формах.
  5. Процідити бульйон і залити у форми.
  6. Охолодити за кімнатної температури і прибрати в холодильник до остаточного застигання.

Холодець з яловичини

Холодець треба варити на дуже повільному вогні
Холодець треба варити на дуже повільному вогні

Інгредієнти

  • Яловичі ніжки – 1 шт.
  • Яловичина – 1 кг.
  • Перець горошком, мелений перець, лаврове листя, сіль – за смаком
  • Часник – 3 зуб.
  • Вода – 5 л

Спосіб приготування

  1. Ніжки залити холодною водою і залишити на 3-4 години, після ретельно почистити.
  2. У каструлю з водою покласти ніжки і м'ясо, як закипить зняти пінку. Додати лавровий лист і перець горошком. Варити на маленькому вогні 6-8 годин.
  3. За годину до закінчення варіння додати сіль.
  4. М'ясо і ніжки витягнути, відокремити від кісток. Дрібно порізати.
  5. На дно тарілки покласти по зубчику видавленого часнику. Зверху викласти м'ясо, залити процідженим бульйоном. Додати спеції, перемішати.
  6. Поставити в прохолодне місце на рівну поверхню, щоб холодець застиг.

Холодець із желатином з індички

Фото: instagram.com/xydeem_pp_2020/

Інгредієнти

  • Індичка – 1-1,5 кг.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Желатин 2 упаковки – по 15 г
  • Лаврове листя, часник, перець горошком, сіль – за смаком
  • Вода – 5 л

Спосіб приготування

  1. Курку покласти в каструлю і залити водою. Коли вода закипить, зняти піну.
  2. Додати очищену моркву, цибулю, часник, перець і варити, доки м'ясо не відставатиме від кісток.
  3. За 15 хвилин до закінчення варіння додати лаврове листя.
  4. Розвести желатин в трьох склянках теплої, кип'яченої води, дати набрякнути.
  5. Вийняти з бульйону курку та овочі, бульйон процідити і залишити 1,5 літра.
  6. Розібрати м'ясо і викласти у форми. Прикрасити морквою і зеленню.
  7. Проціджений бульйон поставити на вогонь, викласти желатин, перемішати. Важливо не доводити до кипіння бульйон.
  8. Залити м'ясо бульйоном, охолодити і прибрати в холодильник до повного застигання.

Холодець зі свинини

Холодець зі свинини
Холодець зі свинини

Інгредієнти

  • Свинячі ноги – 2 шт.
  • Будь-яке інше м'ясо – 1 кг
  • Морква – 2 шт.
  • Лук – 2 шт.
  • Часник – 6 зуб.
  • Лаврове листя, спеції – за смаком
  • Вода – 5 л

Спосіб приготування

  1. Свинячі ноги і м'ясо помити, залити холодною водою, довести до кипіння. Зняти піну, додати всі інгредієнти, варити 4 години маленькому вогні.
  2. Дістати м'ясо і моркву, дати охолонути. Відокремити м'ясо від кісток, нарізати м'ясо і моркву.
  3. Бульйон процідити, додати в підготовлене м'ясо, розлити по мисках. Прибрати в холодильник.

Холодець зі свинячих ніжок

Холодець зі свинячих ніжок
Холодець зі свинячих ніжок

Інгредієнти

  • 700 г свинячих ніжок
  • 1,4 кг яловичини
  • 1 стакан молока
  • фільтрована вода
  • 1 ріпчаста цибуля
  • 1-2 шт. моркви
  • 10 горошин чорного перцю
  • 1/4 ч. л. чорного меленого перцю
  • 1 гвоздика
  • 1,5-2 ч. л. солі
  • Лимонна кислота – щіпка
  • 3 зубчики часнику
  • 1 лаврове листя
  • 10 гілочок кропу

Спосіб приготування

  1. Свинячі ніжки очистіть, помийте і розріжте вздовж, відкриваючи сухожилля. Залийте молоком і долийте води, щоб рідина повністю покривала ніжки. Залиште на 30 хвилин.
  2. Яловичину помийте, залийте водою і залиште на 30 хвилин.
  3. Вимочені ніжки очистіть, сполосніть і разом з м'ясом складіть в каструлю з водою. Вода повинна повністю покривати м'ясо. Доведіть воду до кипіння. Коли підніметься піна, злийте воду, промийте м'ясо і вимийте каструлю.
  4. Залийте фільтровану воду в пропорції: на 1 кг м'ясного м'яса і кісток – 2 л води. Покладіть у воду свинячі ніжки і яловичину. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і зніміть піну. Додайте щіпку лимонної кислоти і 1/3 необхідної кількості солі.
  5. До половини накрийте каструлю кришкою і варіть холодець на дуже повільному вогні 3 години.
  6. Цибулину прямо в лушпинні помийте і відріжте корінець. Морква і корінь петрушки очистіть. Залиште овочі у воді до моменту додавання бульйону.
  7. Додайте до бульйону овочі, горошини перцю і лаврове листя. Досоліть бульйон, щоб він був трохи пересолений.
  8. Варіть бульйон на слабкому вогні під напівзакритою кришкою ще годину. Після цього зніміть каструлю з вогню і виберіть м'ясо і овочі. Цибулю викиньте, а морква і м'ясо залиште охолоджуватися.
  9. Приберіть жир з поверхні бульйону. Перетріть часник з дрібкою солі і чорного меленого перцю, додайте його в бульйон і розмішайте. Накрийте кришкою і залиште бульйон на 15-20 хвилин.
  10. Руками відокремте м'ясо від кісток. Розділіть його на волокна.
  11. Частина свинячої шкурки і м'яких хрящиків подрібніть і змішайте з м'ясом. Викладіть м'ясо в форму шаром завтовшки 2-2,5 см.
  12. Виріжте з вареної моркви квіти і викладіть сверху м'яса.
  13. Залийте бульйон, проціджуючи через сито з паперовою серветкою, шаром 2-2,5 см. Подрібніть кріп і посипте поверхню холодцю по периметру.
  14. З поверхні бульйону приберіть паперовою серветкою залишки жиру. Поставте холодець в холодильник на 4-5 годин.

Тут дізнаєтеся, які ще страви можна приготувати на Великдень.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти