М'ясо індички – смачний дієтичний продукт. Страви з нього відрізняються великою різноманітністю. Індичку можна запікати, смажити і варити. Її додають в салати і супи, тушкують разом різними соусами і фарширують.
Фрикадельки з індички в томатному соусі
Час приготування:
- 1 година
Складові:
Для соусу:
- 1 цибулина
- 1 стебло селери
- 3 зубчики часнику
- 1 гілочка чебрецю
- 400 мл консервованих помідорів нарізаних
- 1 ч. л. цукру
- Сіль і чорний перець
- 1-2 ч. л. соусу песто
Для фрикадельок:
- 500 г фаршу індички
- 1 яйце
- 3 ст. л. панірувальних сухарів
- 3 ст. л. тертого пармезану
Дивіться відео, як приготувати млинці з індичкою:
Спосіб приготування:
- Дрібно поріжте часник, цибулю і селеру. Відкладіть дві столові ложки суміші для фрикадельок, а решту викладіть в сковороду з олією.
- Додайте до овочів подрібнений чебрець і тушкуйте на слабкому вогні протягом 10 хвилин.
- Додайте консервовані помідори, сіль, перець, цукор і соус песто. Тушкуйте разом з овочами.
- З'єднайте всі інгредієнти для фрикадельок – фарш, яйце, сухарі, пармезан і дві ложки відкладених цибулі і селери.
- Обережно перемішайте суміш, а потім сформуйте фрикадельки вологими руками.
- Опустіть їх в соус, доведений до кипіння. При необхідності влийте трохи води або бульйону і тушкуйте на слабкому вогні під кришкою 30 хвилин.
- Подавати страву можна з рисом, пастою або картопляним пюре.
Запечена гомілка індички в духовці
Час приготування:
- 2 години
Складові:
- 3 гомілки індички
- 3 зубчики часнику, тонко нарізаних
- 9 ст.л. жирних вершків
- Сіль, перець – за смаком
- Розмарин – кілька гілочок
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 220 °С.
- Гомілки індички помийте, обсушіть. Нашпигуйте кожну гомілку часником. Натріть сіллю і перцем.
- Складіть гомілки в гусятницю. Змастіть вершками ту частину гомілок, яка спрямована вгору. Відправте в духовку і почекайте, поки гомілки підрум'яняться (близько 15 хвилин).
- Перевернути на іншу сторону. Змастити вершками, підрум'янити.
- Потім покласти в гусятницю розмарин, закрити кришкою, зменшити вогонь до 180 ºС і готувати ще близько години.
- Готову страву вийняти з духовки і дати їй відпочити 15 хвилин.
Тушкована індичка з овочами
Час приготування:
- 45 хвилин
Складові:
- 500 г філе індички
- 3 помідори
- 200 г цвітної капусти
- 200 г баклажанів
- 100 г болгарського перцю
- 1 головка ріпчастої цибулі
- 5 ст. ложок сметани
- 1 ст. ложка пшеничного борошна
- Сіль, чорний мелений перець
- Спеції
- Свіжа зелень петрушки або кропу
Спосіб приготування:
- Філе індички нарізати невеликими порційними шматочками. Додати столову ложку сметани і спеції, перемішати. Залишити на 15-20 хвилин.
- Помідори очистити від шкірки і нарізати часточками. Цвітну капусту розібрати на окремі суцвіття. У невеликій каструльці довести воду до кипіння і відварити цвітну капусту протягом двох хвилин. Потім суцвіття відкинути на друшляк, щоб повністю стекла вода. Трохи остиглі суцвіття посипати борошном і перемішати.
- Баклажани очистити від шкірки і нарізати тонкою соломкою. Болгарський перець розрізати навпіл і вийняти насіння. Нарізати соломкою.
- Ріпчасту цибулю, очищену від лушпиння, тонко нашаткувати півкільцями. На середній вогонь поставити сотейник і розігріти в ньому кілька столових ложок олії.
- В олії обсмажити нарізану цибулю до отримання золотистого відтінку. До цибулі додати філе індички і продовжувати смажити, поки м'ясо не покриється рум'яною скоринкою.
- Додати помідори і цвітну капусту. Як тільки овочі обсмажаться, додати болгарський перець.
- Готувати протягом 5-7 хвилин, періодично перемішуючи інгредієнти. У сотейник покласти залишки сметани.
- Страву посолити і поперчити за смаком, а також додати спеції і приправи.
- Коли соус закипить, зменшити нагрів до мінімуму і закрити сотейник кришкою, залишивши невелику щілину для виходу пару. Якщо соус випаровується надто швидко, можна додати трохи води або рідкої сметани.
- Готову страву викласти в порційні тарілки і прикрасити свіжим подрібненим кропом або петрушкою.
Рулетики з індички з базиліком і сиром
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 500 г філе індички
- Кілька гілочок зеленого базиліка
- 150 г твердого сиру
- 50 г волоських горіхів
- Сіль, перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Філе індички помити, обсушити, нарізати скибочками завтовшки 1 1,5 см.
- Застелити дошку харчовою плівкою і відбити шматочки філе з двох сторін. Посипати сіллю і меленим чорним перцем.
- Листя базиліка помити і обсушити, твердий сир нарізати кубиками, горіхи підсмажити на сухій сковороді або в духовці.
- Подрібнити горіхи, базилік і сир в блендері.
- Викладати по 1-2 ч.л. сирно-базиліковим маси на кожну відбивну і згортати м'ясо щільними рулетиками.
- Щільно загорнути всі отримані рулетики в фольгу або помістити їх в рукав для запікання, перекласти на деко. Розігріти духовку до 200 градусів і запікати рулети 30-40 хвилин до рум'яної скоринки.
- Рулети з індички з начинкою можна подавати до столу як в гарячому, так і в охолодженому вигляді. Вони добре поєднуються з картопляним пюре, відварною рисом або запеченими овочами.
Полпеттоне з індички з шинкою і сиром
Час приготування:
- 1,5 години
Складові:
Для рулету:
- 500 г фаршу індички
- 200 г сирих домашніх ковбасок
- 200 г вареної ковбаси
- 1 яйце
- 75 г черствого білого хліба
- 125 мл молока
- 50 г пармезану
- Сіль, чорний мелений перець, мускатний горіх – за смаком
- 150 г бекону – для загортання
Для начинки:
- 100 г сирокопченої шинки
- 100 г твердого сиру
Спосіб приготування:
- Розрізати хліб на шматочки і замочити в молоці. Варену ковбасу нарізати дрібними кубиками. Пармезан натерти на дрібній тертці.
- У мисці з'єднати фарш індички з випатраними домашніми ковбасками. Сюди ж додати нарізану ковбасу, віджатий від молока хліб, яйце і пармезан. Посолити, поперчити, додати дрібку тертого мускатного горіха і перемішати до однорідності.
- На пергаментний папір викласти масу і розрівняти руками так, щоб вийшов прямокутник. Трохи прим'яти. Зверху викласти нарізану шинку, а на неї – тертий твердий сир, відступивши від країв по сантиметру.
- Акуратно, але щільно згорнути рулет, допомагаючи собі папером. Добре зліпити краю, а потім покрити поверхню беконом. Щільно загорнути рулет в папір і закрутити краю, як у цукерки. Помістити м'ясний рулет в розігріту до 200 °С духовку. Запікати 50 хвилин.
- Дістати рулет, звільнити його від паперу і помістити в духовку ще на 10 хвилин на гриль. Дістати, трохи остудити і розрізати на шматочки товщиною близько 1 см.
Корисна порада
Ковбаски в рецепті можна замінити свинячим фаршем.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати індичку з ананасами і грибами, а також ділилися рецептом рулетиків з індички з в'яленими томатами і сиром.