Незважаючи на те, що капуста броколі доступна протягом цілого року, її головний сезон – вересень. Саме зараз вона найсмачніша і найкорисніша.
З броколі виходять відмінні начинки для пирогів і запіканок, салати, соуси. Цю капусту кладуть в овочеві рагу і супи, наприклад, мінестроне. Особливо смачним виходить крем-суп з броколі.
Крем-суп з броколі


Час приготування:
- 45 хвилин
Складові:
- 400 г броколі
- 1 стебло цибулі-порею
- 3-4 шт. картоплі
- 1 невелика морква
- 1 склянка вершків
- 50 г вершкового масла
- Сіль, перець
- Мускатний горіх
- 1 гілочка розмарину
- 500-700 мл води або бульйону

Спосіб приготування:
- Білу частину цибулі-порею нарізати тонкими кільцями. Моркву почистити, нарізати невеликими шматочками. Обсмажити овочі до м'якості на розігрітому вершковому маслі.
- Поставити варитися порізану картоплю, додавши гілочку розмарину. Готувати 15 хвилин, потім додати броколі і варити до готовності, близько 10 хвилин.
- Всі овочі подрібнити в блендері (прибравши розмарин), додати трохи води або бульйону, вершки, сіль і спеції. Консистенцію крем-супу контролювати самостійно. Якщо він виходить дуже густим, додати ще трохи бульйону. Довести суп до кипіння.
- Подавати в глибокій тарілці, прикрасивши суцвіттями броколі. За бажанням суп можна доповнити грінками.
Киш з м'ясом і броколі

Час приготування:
- 2 години
Складові:
Для тіста:
- 110 г холодного масла
- 15 мл води
- 160 г борошна
- Дрібка солі
Дивіться відео, як зварити сирний суп з броколі:
Для начинки:
- 100 г броколі
- 100 г цибулі-порею
- 150 г свинини або курки
- 1 перець болгарський
- 100 г цвітної капусти
Для заливки:
- 70 мл вершків 33%
- 50 мл молока
- 1 яйце
- 300 г твердого сиру
- Спеції – за смаком
Спосіб приготування:
- Приготувати тісто. Додати до борошна сіль і охолоджене масло, зробити крихту. Потім додати воду, замісити тісто і залишити в холодильнику на 40 хвилин.
- Розкатати тісто. Товщина може бути різною. Висота бортиків в класичному варіанті – 2 см. На дно рознімної форми для випічки покласти пергамент і викласти тісто у форму. Зробити виделкою багато дірочок. Поставити основу в розігріту духовку до 180 °С на 20-25 хвилин.
- Приготувати начинку. Пробланширувати броколі і цвітну капусту, використовуючи для цього звичайну воду або бульйон. Коли вода закипить, додати броколі і цвітну капусту, проварити кілька хвилин до стану аль денте. Потім обов'язково опустити овочі в холодну воду з льодом, щоб зберегти їх колір. Розрізати овочі на дрібні шматочки або розібрати на суцвіття.
- Цибулю-порей порізати маленькими кільцями (тільки білу частину) і трохи пробланширувати.
- М'ясо нарізати маленькими шматочками і підсмажити без додавання олії на антипригарній сковороді.
- Зняти з перцю шкірку і порізати маленькими кубиками.
- Приготувати заливку. Збити яйце, додати вершки з молоком і ще раз збити. Натерти 100 г твердого сиру, додати до заливки і перемішати. Сіль і спеції додати за смаком.
- На запечене тісто викласти овочі і зверху вилити заливку. Натерти 200 г твердого сиру і посипати киш.
- Випікати його в духовці при 180 °С 20-35 хвилин. Готовий киш прикрасити листочками чебрецю.
Ароматний салат з броколі і курки від Юлії Висоцької

Час приготування:
- 30 хвилин
Складові:
- 1/2 качана свіжої броколі
- 1 філе курячої грудки
- Жменя оливок без кісточок
- 1 ст.л. оливкової олії
- Перець чорний мелений
- Сіль морська
- 2 цибулі-шалот
- Маленький корінь імбиру
- 1/2 червоного перцю чилі
- 2 зубчики часнику
- 2 ст.л. соєвого соусу
- 2 ст.л. оливкової олії
Спосіб приготування:
- Куряче філе нарізати шматочками.
- Розігріти в сковороді гриль 1 ст. ложку оливкової олії і обсмажити м'ясо з двох сторін до готовності.
- Броколі розібрати на суцвіття.
- У невеликій каструлі закип'ятити воду і відварити броколі, потім воду злити, обдати капусту крижаною водою і промокнути паперовим рушником.
- Імбир почистити і натерти на дрібній тертці – повинно вийти 1/2 чайної ложки. Часник почистити і розчавити плоскою стороною ножа.
- Половинку перцю чилі разом з насінням нарізати тонкими смужками.
- Шалот почистити і нарізати тонкими кільцями.
- Розігріти в сковороді-вок оливкову олію, підсмажити шматочки курячого філе. Викласти в сковороду імбир, часник, перець чилі, шалот, все обсмажити, потім зняти сковороду з вогню, влити соєвий соус і перемішати.
- Відварену броколі викласти в гарячу сковороду з соусом, перемішати.
Курячі рулети з броколі та сиром

Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 500 г курячого філе
- 250 г броколі
- 150 г сиру (твердого або плавленого)
- 4 ст.л. кукурудзяних пластівців
- 2 ст.л. кунжуту
- 2 ст.л. борошна
- 1 яйце
- Сіль, мелений перець
- Рослинна олія
Спосіб приготування:
- Броколі розібрати на суцвіття. Проварити в киплячій воді протягом 5 хвилин, облити холодною водою і остудити.
- Куряче філе помити, нарізати уздовж пластинами, посолити.
- Сир натерти на тертці.
- Подрібнити кукурудзяні пластівці в блендері, змішати їх з кунжутом і борошном.
- На кожен шматочок курки покласти броколі і трохи тертого сиру. Згорнути в рулети і скріпити зубочистками.
- Яйце збити виделкою, занурити рулети. Обваляти їх в приготованій паніровці.
- Розігріти олію і обсмажити рулети до золотистої скоринки з усіх боків.
- Перекласти рулети на рушник, щоб вбрався зайвий жир.
- Викласти на тарілки броколі з соусом, зверху куряче м'ясо і прикрасити все оливками.
Яєчна запіканка з броколі та сиром

Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 300 г броколі
- 4 яйця
- 100 мл молока
- 2-3 гілочки петрушки
- 100 г моцарели
- Оливкова олія для (змащування форми)
- Сіль і спеції – за смаком
Спосіб приготування:
- Щоб броколі в запіканці вийшла м'якою і ніжною, її бажано проварити на середньому вогні 5 хвилин. Попередньо розділити капусту на суцвіття. Після варіння злити воду і остудити.
- Яйця з молоком збити виделкою або за допомогою погружного блендера.
- Зелень промити і дрібно порубати, а моцарелу нарізати невеликими шматочками.
- Викласти броколі в змащену маслом жароміцну форму (наприклад, керамічну), посипати зеленню і додати моцарелу.
- Потім залити все яєчно-молочною сумішшю, але не до країв посуду, а залишивши трохи місця для "зростання" запіканки.
- Відправити в духовку на 20-25 хвилин, виставити температуру 180 °С. Готову запіканку можна подавати в посуді, в якому вона готувалася, або порційно, нарізавши на шматочки.
Чому потрібно їсти броколі
Броколі, крім поживної цінності, відома своїми протипухлинними властивостями. Якщо ви стежите за здоров'ям, намагайтеся якомога частіше включати броколі в своє меню. До того ж, ця капуста низькокалорійна – всього 34 ккал на 100 г.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати салат з броколі з йогуртовою заправкою . Сьогодні.Lifestyle також ділилися рецептом запіканки з броколі і риби.