Масляна 2020 пройде з 24 лютого по 1 березня, перед Великим постом. Під час Сирного тижня церковний статут забороняє вживати м'ясо. При цьому дозволені вершкове масло, сир, яйця, молоко і риба.

Млинці печуться весь тиждень в кожному домі, на млинці звуть гостей і всюди ними пригощають. Їх традиційно начиняють ікрою, сиром, сметаною або варенням.

Млинці із зеленню, сиром і червоною рибою

Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- Яйця – 2 шт.
- Сіль – 1/2 ч.л.
- Цукор – 1 ч.л.
- Рослинна олія – 2 ст.л.
- Молоко – 1 стакан
- Вода – 1/2 склянки
- Борошно – 1 склянка
- Розпушувач – 1 ч.л.
- Сир – 100 г
- Зелень кропу, зеленої цибулі і петрушки
Для начинки:
- Сьомга слабосолона
- Сметана або вершковий сир
- Зелень
Спосіб приготування:
- Яйця збити з сіллю і цукром. Додати олію, перемішати вінчиком.
- Додати половину молока і всю муку з розпушувачем, перемішати до однорідності.
- Вилити молоко і воду.
- Додати натертий на дрібній тертці сир і нарізану зелень.
- Випікати млинці на змащеній маслом сковороді до золотистого кольору.
- Викласти начинку на млинці і згорнути рулетом. Розрізати на порційні шматки і подавати.
Дивіться відео про традиції Масниці:
Млинці з сиром та вишнею

Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- Борошно – 120 г
- Яйця – 2 шт.
- Молоко – 250 мл
- Цукор – 7 ст.л.,
- Вишня без кісточок (свіжа, заморожена або консервована) – 600 г
- Сир – 400 г
- Шоколад і м'ята – для подачі
Спосіб приготування:
- У миску просіяти борошно і додати 2 ст.л. цукру. Додати збиті виделкою яйця.
- Помішуючи віночком, поступово влити молоко, щоб вийшло однорідне тісто.
- Прибрати миску з тістом на півгодини в холодильник, після чого спекти тонкі млинці.
- Для начинки сир змішати цукром (5 ложок) і пробити його занурювальним блендером до однорідності.
- Кожен млинець згорнути навпіл, покласти на нього сир і вишню, і знову згорнути навпіл.
- За бажанням посипати тертим шоколадом, цукровою пудрою, листочками м'яти і відразу ж подавати.
Млинці з грибами і сиром

Час приготування:
- 1 година
Інгредієнти:
- 2 яйця
- 2 ст.л. цукру
- 0,5 ч.л. солі
- 1 склянка борошна
- 1 стакан кефіру
- 1 стакан крутого окропу
- 2 ст.л. рослинної олії
- Сода – на кінчику ножа
Для начинки:
- 400 г печериць
- 50 мл вершків
- 100 г вершкового або плавленого сиру
- Сіль, перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Яйця збиваємо до появи легкої піни, додаємо сіль. Продовжуючи збивати, вливаємо в яйця склянку окропу. Потім додаємо стакан кефіру, перемішуємо.
- Просіваємо в миску борошно з содою, додаємо суху суміш в рідину. Ретельно розмішуємо, додаємо цукор і рослинне масло.
- Випікаємо тонкі млинці.
- Тим часом обсмажуємо гриби, нарізані скибочками, солимо, перчимо і вливаємо вершки.
- Коли вершки випаруються наполовину, додаємо сир і перемішуємо до тих пір, поки сир не розподілиться рівномірно. Вимикаємо вогонь і даємо постояти кілька хвилин.
- Потім викладаємо грибну начинку і загортаємо конвертом. Подаємо теплими або холодними.
Млинці з яблуками та корицею

Час приготування:
- 45 хвилин
Інгредієнти:
Для млинців:
- 1 яйце
- 300 мл молока
- 100 мл води
- 250 г борошна
- 1 ч.л. цукру
- 1 ч.л. вершкового масла
Для начинки:
- 400 г яблук
- 1 ст.л. вершкового масла
- 1 ч.л. кориці
- 1 ч.л. ванілі
- 60 г цукру
Спосіб приготування:
- Для млинців збити яйце з сіллю і цукром, додати молоко і просіяне борошно. Збити до однорідного стану, потім поступово ввести воду, помішуючи тісто ложкою, за консистенцією воно повинно нагадувати домашню сметану. Щоб не змащувати сковороду в процесі смаження, додати розтоплене вершкове масло.
- Для начинки в сотейнику на вершковому маслі розтопити цукор і додати очищені і нарізані кубиками яблука, а потім корицю і ваніль. Яблука необхідно тушкувати, поки вони не стануть м'якими, але збережуть невелику пружність (в іншому випадку, остигаючи, вони можуть втратити форму).
- Посмажити млинці, викласти на кожен млинець начинку. Готові млинці можна прикрасити листком м'яти і присипати цукровою пудрою.
Млинцеві роли з оселедцем від Даші Малахової

Час приготування:
- 45 хвилин
Інгредієнти:
- 500 мл молока
- 200 г замороженого шпинату
- 5 ст. ложок борошна
- 4 ст. ложки рослинної олії
- 2 яйця
- 1 ст. ложка цукру
- Сіль
Для начинки:
- 200 г вершкового сиру
- 2 філе слабосоленого оселедця
- 1/2 пучка зеленої цибулі
- Ікра летючої риби
Спосіб приготування:
- Приготуйте тісто для млинців, з'єднавши молоко, яйця, борошно, сіль і цукор.
- Шпинат збийте в блендері і з'єднайте з млинцевим тістом. Додайте рослинну олію і спечіть млинці.
- Філе оселедця наріжте смужками, видаліть видимі кісточки.
- Змастіть кожен млинець вершковим сиром та ікрою летючої риби. Викладіть філе оселедця, кілька пір'я зеленої цибулі і скрутіть рулетиками.
- Розріжте і прикрасьте кожен рол чорною і зеленою ікрою летючої риби.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як святкують Масляну в різних країнах світу. "Сьогодні" також ділилися національними рецептами млинців.