Масниця – народне слов'янське свято, яке відзначають протягом тижня перед Великим постом. У 2020 вона пройде з 24 лютого по 1 березня.
Дивіться відео, як святкують Масляну в різних країнах світу:
Масниця сягає своїм корінням в язичництво, втілюючи веселі проводи зими і зустріч весни. Готуватися до цього свята в багатьох регіонах було прийнято заздалегідь. Ще з попередньої святковому тижні суботи.
Кожен день масляного тижня має свою назву:
- Понеділок – Зустріч;
- Вівторок – Загравання;
- Середа – Лакомка;
- Четвер – Розгуляй;
- П'ятниця – Тещин вечір;
- Субота – Посиденьки зовиці;
- Неділя – Прощений день.
Під час Масниці церковний статут забороняє вживати м'ясо. При цьому дозволені вершкове масло, сир, яйця, молоко і риба. Млинці печуться весь тиждень в кожному домі, на млинці звуть гостей і всюди ними пригощають. Їх традиційно начиняють ікрою, сиром, сметаною або варенням.
Крім млинців, на Масницю прийнято готувати оладки, пироги, вареники, сирники, пампушки, булочки, печиво "хмиз" і різноманітну випічку. А в Прощену неділю, останній день перед Великим постом, головне блюдо на столі – яєчня.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як святкують Масницю в різних країнах світу. "Сьогодні" також ділилися національними рецептами млинців.