Вишні – ціла "комора" корисних вітамінів і мікроелементів. Далеко не всі можуть їсти цю кислу ягоду сирою, тому в сезон вишні багато хто поспішає приготувати вишневе варення. Однак варення – це продукт, який готують, уварюючи різні плоди із цукром.
Якщо ж ви хочете приготувати саме корисне варення, то, як зазначає дієтолог та консультант зі здорового харчування Ксенія Рен, слід варити десерт без цукру.
Отже, вишня – ягода-антиоксидант, яка здатна уповільнювати процеси старіння організму. Завдяки цілому комплексу речовин вишня зміцнює судинно-кровоносну систему, систему травлення, сечостатеву систему, а також може знизити рівень холестерину в крові.
Другий складник корисного варення – менше термічної обробки, адже після нагріванні багато вітамінів у ягодах зруйнуються. Мінеральні речовини після термічної обробки зберігаються значно більше, ніж вітаміни. Тому вишневе варення все ж таки має шанси зберегти кальцій, залізо, магній та інші елементи, якими багата вишня.
Якщо зварити вишню без цукру, то отриманий десерт можна використовувати і як соус до м'ясних страв.
Чисті вишні (з розрахунку 500 грамів – одна банка такого ж об'му) складаємо у посуд та заливаємо водою. Ягоди тримаємо 15-20 хвилин, потім перекладаємо в чисту стерилізовану банку і ставимо на парову баню. Після того, як вода закипить, відраховуємо пів години, акуратно дістаємо і закриваємо (закручуємо) стерильною кришкою.
Якщо ж ви хочете приготувати саме солодкий вишневий десерт, спробуйте вишневе варення з горілкою. Інгредієнти: кілограм вишень,1,5 кг цукру та 10 грамів горілки. Вишні потрібно добре промити, видалити з них кісточки та плодоніжки. Далі:
- Викладіть вишні на лист шарами, кожен шар пересипаючи цукром і збризкуючи горілкою – всього 2-3 шари.
- Потримайте вишні в холодильнику 4 години, зачекайте, доки ягоди пустять сік.
- Вишні перекладіть у велику каструлю, поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Після закипання варення варіть ще 5 хвилин на сильному вогні, а потім добре перемішайте і вимкніть плиту.
- Залиште варення на плиті на 8 годин, обов'язково накривши його кришкою. Потім знову увімкніть плиту, доведіть варення до кипіння, обов'язково мішайте. Вимкніть плиту, накрийте варення кришкою і залиште на 8 годин.
- Втретє доведіть варення до кипіння, зберіть піну, вимкніть плиту і залиште варення кілька хвилин постояти. Готове варення розлийте в стерильні банки і закрийте (закрутіть) кришками.
Також ми писали, чим корисне полуничне варення і як правильно готувати, 2 рецепти.
А ще дізнайтесь про гречаний мед – чим корисний цей суперфуд і кому протипоказаний.