
Полуниця корисна: у цій ягоді багато вітамінів, клітковини, Що допомагає кишківнику добре працювати, а також антиоксидантів, рослинних антистрес-пігментів. Але полуниця та варення з неї – абсолютно різні за своїми харчовими цінностями продукти. Чи існує корисне варення і як приготувати десерт із полуниці з користю – розбираємося з експертами.
Чи є користь у полуничному варенні?
Варення, у тому числі полуничне, представляє цінність, лише як смачний продукт, зазначає лікар-дієтолог, лікар спортивної медицини та алерголог, засновник Дієт-центру здорового харчування доктора Куща Олександр Кущ. У полуниці вже міститься фруктоза – природний цукор, а якщо ви ще зварите варення із цукром, то отримаєте вельми калорійну страву.


А ще більшість корисних елементів, насамперед – вітамінів при приготуванні варення руйнуються. Тому в плані користі краще не варити варення довго, а перетерти ягоди з медом і зберігати у холодильнику, як варіант.
Про яку-небудь користь полуничного варення можна говорити , якщо воно приготовлене без цукру та з мінімальною термічною обробкою. Якщо ж ви хочете отримати максимум користі від ягід і фруктів, то їжте їх сирими, щоб корисні вітаміни в них не руйнувалися.
Як приготувати варення з полуниці та десерту
Але для любителів варення з полуниці можна приготувати ягоди у власному соку без цукру . Вам знадобиться 600 грам полуниці, складіть їх у миску, залийте холодною водою і потримайте 15 хвилин.

Потім зливаємо воду, промиваємо полуницю, обриваємо "хвостики". Беремо чисту стерилізовану банку, складаємо ягоди і ставимо на парову лазню. З моменту закипання води чекаємо хвилин 20-25, акуратно дістаємо, закочуємо стерильною кришкою та зберігаємо (банку поставте вгору дном на добу) у прохолодній коморі тощо.
Якщо ж ви не уявляєте собі несолодкі варення з полуниці чи джем, то спробуйте зробити полуничне желе, як пропонує t.f.d:
- 1 кг ягід
- 0.5кг цукру
- 1.5 ст. ложка агар-агару.
Ягоди промили, поклали на друшляк, щоб стекли. Потім очищаємо від плодоніжки, засипаємо цукром і залишаємо на ніч , щоб пускали сік Вранці збиваємо блендером ягоди з цукром і кип'ятимо 5 хвилин наше пюре (на маленькому вогні, щоб не підгоріло). Відставляємо до повного остигання.

Потім повторюємо ще раз. А на третій раз, коли варення закипить, додаємо агар-агар і кип'ятимо 5 хвилин постійно помішуючи. Гарячим розливаємо у стерилізовані банки та закриваємо. Перевертаємо донизу кришками і вкриваємо до повного остигання. Смачного!
Також ми писали, що корисне варення для організму людини.
А ще дізнайтесь про цукор у фруктах – як не одужати від різних плодів.