Десертний, осінній, зимовий і навіть ямайський. А ще з лікером і на пиві. Різновидів глінтвейну близько сотні. Скільки і як треба пити зимовий зігріваючий напій, розповіла "Сегодня" гастроентеролог обласної клінічної лікарні ім. І. Мечникова Ольга Мосенцева.
Чим корисний глінтвейн – відповідає гастроентеролог
Виноград має корисні властивості: це антиоксидантні властивості, антимікробні. Цитрусові мають дуже багато вітамінних властивостей, мікроелементів. А прянощі, які туди додаються, дуже добре стимулюють роботу шлунково-кишкового тракту.
Кому не можна вживати глінтвейн
Глінтвейн – напій тільки для здорових людей, каже гастроентеролог. Його категорично не можна пити тим людям, у кого є якісь загострення з боку шлунково-кишкового тракту. Або, якщо у людини захворювання печінки, нирок, серця.
Крім того, експерт рекомендує пити глінтвейн маленькими ковточками на морозі, адже напій нагрівають до 40 градусів.
Незвичайний глінтвейн: рецепт баристи
Бариста Альона Кастюк каже, що альтернатива глінтвейну тим, хто не хоче пити повноцінне вино з прянощами, є. Вона, наприклад, готує кавовий глінтвейн, який бадьорить і зігріває.
Вона привезла цей рецепт з Бельгії кілька років тому: подвійний еспресо, вино, сік і спеції. Головні інгредієнти – кориця і імбир. А ще цитрусові з приправою. Влітку пропонують холодний варіант – все теж саме, але з льодом.
Цікаво, що додавати до вина приправи почали ще в Стародавньому Римі. А гріли суміш вже в Північній і Центральній Європі. Далі напій став популярним в Австрії, Швейцарії, Чехії та Польщі. І саме з сусідніх країн глінтвейн завезли в Україну. У нас його особливо люблять саме перед новорічними святами, адже він створює різдвяний настрій і зігріває.
Тим часом ми з'ясували, де краще сісти в кафе або ресторані, щоб не підчепити коронавірус.