Олів'є – від нього ми не втомлюватимемося ніколи. Цікаво, але саме на Новий рік він стає особливо смачним. І не важливо, з якого покоління той, хто святкує, і яких модних течій у їжі дотримується – на столі олів'є має бути. З домашнім майонезом чи з купленим у магазині, з куркою у складі чи рибою, прикрашений ікрою чи просто зеленню. Це, як віддати данину традиції, зануритися в дитинство та й смачно поїсти, що вже тут приховувати.
Він може бути максимально наближеним до першого класичного рецепта (і це дуже дорого), він може бути дієтичним і навіть вегетаріанським. Вибір ваш. А чому б не приготувати його так, як це роблять відомі представники гастрономії та кулінарії в нашій країні? І так, ці люди до олів'є теж ставляться з великою любов'ю і трепетом. Приготуємо олів'є з м'ясом цесарки від адепта одеської кухні Сави Лібкіна.
Рецепт олів'є з м'ясом цесарки від ресторатора Сави Лібкіна
"При подачі на салат можна викласти тепле яйце пашот і надрізати його так, щоб жовток витік на салат. Кілька крапель оливкової олії і кілька подрібнених горошин чорного перцю зверху жовтка зроблять свою справу – буде смачно", – рекомендує шеф-кухар.
Інгредієнти
- 250 г – м'ясо фермерської індички, це важливо
- 3 шт – яйця
- м'ясо від 2 цесарок
- 200 г – солоних огірочків
- 200 г – картоплі
- 50 г – зеленої цибулі
- 30 г – ріпчастої цибулі
- 150 г – зеленого горошку
- 40 мл – оливкової олії
- сіль і перець за смаком
Для майонезу:
- 140 мл – найкращої оливкової олії
- 2 яєчних жовтки
- 20 г – діжонської гірчиці
- 25 мл – рослинних вершків
- 10-15 мл – лимонного соку
- сіль і перець за смаком
Готуємо майонез
Для його приготування бажано використовувати міксер, але можна збивати і віночком.
- Отже, жовтки змішати з гірчицею, соком лимона, сіллю і перцем, ретельно їх розтерти і по краплі вливати олію. Краще це робити удвох. Один розтирає, другий додає олію.
- Коли утворюється первинна емульсія, можна почати лити олію тоненькою цівкою, продовжуючи енергійно орудувати віночком. Щойно олія влита, можна злегка відбілити майонез рослинними вершками і довести до смаку за допомогою солі, перцю і гірчиці.
Готуємо олів'є
- Розрізати індичку на чотири частини, залити качиним жиром і томити 1,5-2 години за температури 110-120 градусів. Злити жир і відокремити м'якоть від кісток. Порізати кубиками.
- Відварити яйця і картоплю (використовуємо для варіння нерозсипчастий сорт картоплі – слов'янку) і теж охолодити.
- Цесарок засмажити до готовності і охолодити. Відокремити м'ясо від кісточок.
- Огірочки, засолені з додаванням олії, очистити.
- Цибулю дуже дрібно нарубати.
- Усе нарізати кубиками розміром приблизно 5-6 мм, додати горошок, заправити олією і майонезом, перемішати. Посолити, поперчити за смаком.
Тут ви знайдете ще 8 рецептів салату олів'є.