I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Гід з коньяку: як правильно пити, обирати в магазині та що ще про нього важливо знати

Чому українським виробникам заборонено називати напій "коньяком"

Коньяк – міцний напій подвійної дистиляції, який виготовляють лише у Франції в регіоні "Коньяк". Впевнені, ви його куштували! Та чи дотримувалися правил етикету? Чи обирали в магазині правильно? Чи знаєте ви історичні факти, які роблять сам процес споживання напою цікавішим? Про це ми і розповімо у статті, щоб ви розсмакували "складний коньяк", який важко зрозуміти новачкам.

Реклама

Хто створив коньяк

Історія коньяку розпочалася у 16 ст, коли купці з Голандії систематично приїжджали за вином до Франції. Напій псувався через довге транспортування, тому виробники продукції з французького міста Коньяк почали переганяти його для довшого зберігання. А голандці, своєю чергою, додали води, щоб розбавити, назвали напій "бренді"... І смак їм сподобався!

До речі, запам'ятайте цю назву – "бренді" – саме так, насправді, мають називатися усі "коньяки", виготовлені поза Францією. Та про це згодом!

Коньяк
Коньяк / Фото: Pexels

Реклама

Знаменний також 1549 рік, саме тоді у місті Коньяк з’являється найперший коньяк. Цей факт зафіксував історик Андре Кастело, що повідомив про купця з Ла-Рошеля, який виготовив чотири бочки з унікальним напоєм.

А про подвійну дистиляцію, яка є особливістю коньяку, згадують вже у XVII столітті. Її винайшли місцеві торговці. Саме тоді й розсекретили "чудодійність" бочок, які змінюють аромат і смак напою.

Як і з чого роблять коньяк

Коньяк роблять на основі білого збродженого винограду, який переганяють двічі. Перша дистиляція триває до десяти годин, а друга – до 14 годин. Потім отримана рідина настоюється в дубових бочках, щонайменше два роки. Така витримка і пояснює міцність напою – від 40% до 55% обертів. Дерева для коньячних бочок спеціально вирубують лише у двох французьких лісах – Тронсе та Лімузені. Уявляєте?

Реклама

Виноград
Виноград / Фото: Pexels

Так, коньяк – це напій з характером і своїми традиціями! Дистилювати його можна лише до 31 березня, використовують виключно "свіжий" урожай винограду для вина.

Виноград для коньяку росте лише на шести терруарах у таких місцевостях: Велика Шампань, Мала Шампань, Бордері, Тонкі Ліси, Хороші Ліси та Звичайні Ліси. І лише напій, виготовлений у Франції, має право офіційно називатися "коньяком". Забудьте про кавказьку та інші інтерпретації. Якщо на пляшці написано "Вироблено в Україні" – за законом, виробник не має права називати продукт "коньяком", виключно "бренді". Але підробок десятки на ринку. Згідно з Угодою про асоціацію з ЄС виробники України з 2026 року мають відмовитися від використання назви "коньяк" та застосовувати нову, або ж залишити "бренді".

Для унікального напою є спеціальні французькі сорти винограду, їх три:

  • "уні блан";
  • "фоль бланш";
  • "коломбар".

Коньяк
Коньяк / Фото: Pexels

У кожного сорту свій особливий аромат. "Уні блан" (ідеальний для знайомства з напоєм) – це квіткові поєднання, "фоль бланш" – липа і трішки фіалки, а "коломбар" – це про різкість (зрозуміють істинні поціновувачі).

Коньяк повинен бути виготовлений, щонайменше, на 90% з цих сортів. Інші 10% можуть бути сорти "семійон", "селект", "мельє" та інші. Процес виготовлення цього напою – це найвища ступінь перфекціонізму!

Як обрати коньяк

Ознайомтесь з класифікацією витримки коньяку, бо від неї залежить смак і аромат, який відкривається після першого ковтку, щоб обрати "саме той". І, звісно, прайс теж залежить від витримки!

Зауважте, чим старший коньяк, тим він цікавіший на смак. Принято вважати, що після 5 років відчувається яскраво виражене "зростання" смаку.

Розрізняють такі види коньяку за витримкою:

VS (Very Special) – найбюджетніший варіант для масового споживача, який витримують у бочках два роки. Він має фруктовий смак і світло-солом’яно-бурштиновий колір.

VSOP (Very Superior Old Pale) – коньяк з витримкою щонайменше чотири роки та з відчутними нотами дуба і спецій. Популярний для коктейльних рецептів.

Коньяк
Коньяк / Фото: Pexels

XO (Extra Old) – коньяк, який витриманий у бочках, щонайменше десять років. В одному ковтку ви відчуєте теплі спеції, ірис, шоколад, горіхи та сухофрукти. Так, Hennessy XO з цієї "лінійки"!

XXO (extra extra old) – коньяк, який витримують щонайменше 14 років. Ця категорія офіційно є найстарішою у класифікації.

Але останній варіант – це не максимум, бо є коньяки, які "очікують" у бочках десятки років, їх називають вінтажними. Це елітний варіант! У Франції кажуть, що після 50 років напій максимально розкриває свій аромат і смак. І рекомендують перелити суміш у скляну пляшку. Але такий "досвідчений" напій, якщо порівняти з простеньким VS, не всім під силу. І ми не про прайс, а про міцність.

Як пити коньяк

Коньяк не вживають охолодженим, бо низька температура не розкриє смаку, і рекомендують пити "чистим". Подають за температури 20-25° градусів для максимальної насолоди. У перші секунди варто нагріти келих руками, щоб напій поступово розкрив свій аромат, а потім й пити можна.

Обирають келих "сніфтер", або "тюльпан". І наливають не більше 25 мл, якщо пити "чистим". Не перебільшуйте дозу, бо це не сидр, якого чим більше – тим краще.

П'ють коньяк у якості дижестива. Бо це вдалий час – голоду вже немає, можна не поспішати і смакувати напій під сигару та розмови. До слова, коньяк для спокійної атмосфери, клубні вечірки – це не його історія.

Пиття коньяку
Пиття коньяку / Фото: Pexels

Практикують вживання коньяку також в якості аперитиву. Але якщо ви не любитель пити швидко і обожнюєте неспішно знайомитися з напоєм, як французи, то обирайте перший варіант. У Франції люблять пити коньяк за формулою "трьох С":

Сafé – спершу міцна кава

Cognac – потім трішки коньяку

Сigare – і на завершення сигара.

Словом, Меттью Макконагі в курсі, що й демонструє на фото. Ви теж спробуйте!

Меттью Макконахі
Меттью Макконахі / Фото: Pinterest

Цю формулу оцінять віддані поціновувачі напою. Але тим, хто слідкує за етикетом і кому ще з фільмів запам'яталося поєднання сигари та коньяку – теж варто спробувати.

Новачки обирають не формулу "трьох С", а додатки, такі як кока-кола чи яблучний сік. Розпочніть з цього і поступово переходьте до класики.

Якщо ви за коктейлі для вечірок, то коньяк ідеально доповнить рецептуру популярної "Альби" чи "Коньячного Мартіні". Або простіших міксів, де в основі коньяк з додаванням імбирного елю, тоніку, холодного чаю чи кока-коли.

Чим закушують коньяк? Лише не лимоном, бо його кислотність блокує смак та аромат напою. Обирайте тверді сири, оливки, м'ясні нарізки (курятина та телятина) чи канапе з паштетом. З фруктів підійдуть горіхи, яблука, груші та персики. Якщо ви за солодкі додатки, беріть чорний шоколад. Або ж будьте французами, забувши про їжу, смакуйте з кавою та сигарою.

Нещодавно ми розповіли, як правильно вживати віскі.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти