Головна Сьогодні

Заготовки на зиму: купити або робити самим

Експерти порахували вартість домашньої і магазинної консервації

Відео: "Ранок з Україною" (Телеканал Украина)

На свій і смак і на всю сім'ю – так повелося ще з часів наших прапрабабусь. Адже раніше інших варіантів зберегти фрукти й овочі на зиму, крім як закатати їх у банки, не було. Зараз умови життя потроху змінюються, але консервацію все одно люблять багато хто. В такому випадку є тільки два варіанти: купити або консервувати, але небагато.

Скільки коштує домашня консервація

Літрова баночка хрустких огірків власного приготування обходиться приблизно 20 гривень, скляні банки і кришки – близько 9 гривень, приправи і спеції – близько 3 гривень, а огірки – 7 гривень за 600-700 г. І в жодному магазині таких огірків не купиш, адже пропорції інгредієнтів можна підібрати на свій смак.

В цілому, на сім'ю з чотирьох осіб на річний запас домашньої консервації доведеться витратити 1000-1500 гривень. Це вже сума з урахуванням електроенергії, води і світла.

Скільки коштує консервація в магазині

Молодше покоління поступово відходить від суєти з банками, кришками, розсолом і купою витраченого часу. До того ж банки з консервацією займають багато місця в квартирі.

Літрова банка огірків коштує в магазині близько 35 гривень, тобто наполовину дорожче, ніж обходяться домашні. За фактом ви вибираєте кота в мішку, бо не знаєте, які будуть на смак консерви. Тому якщо ви любите консервацію і хочете заощадити, знайдіть перевірені рецепти заготовок в інтернеті, а краще – запитайте у бабусі. І бігом на ринок, тому що саме час купувати огірки – ціни на них вже не падатимуть.

Коли купувати продукти для заготовок

Помідори вигідніше закуповувати в середині серпня. Ціна на них ще більше впаде в порівнянні із сьогоднішньою. Тоді ж купуйте перець, фрукти, сливи, абрикоси і персики. Яблука беріть просто зараз – ціна на них також не зміниться.

Ягоди на варення вже майже відійшли, але останню смородину і малину ще можна купити. Якщо 1 кг ягід змішати з 2 кг цукру, проварити і закрити, вийде 1,5 л домашнього варення за 70 гривень. У магазині за ці гроші можна купити менше літра смачного смородинового джему. А ось витрачені сили порахувати не може ніхто – це кожен вирішує індивідуально.

Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати консервовану кукурудзу на зиму. Сайт "Сегодня" також писав, як не "законсервувати" ботулізм.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти