I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Як вибрати овочі без нітратів і нейтралізувати шкоду хімічних добрив

Не вимочуйте овочі в солоній воді, а рідину з салату зливайте

Навесні туга за соковитими помідорами і ароматними кабачками з часничком стає зовсім вже нестерпним. Тому ми купуємо їх, навіть знаючи, що вітамінів там не так і багато, а ось стимуляторів росту і добрив – хоч відбавляй. Тому давайте розберемося, як втамувати спрагу за річним вітамінів без шкоди для здоров'я: як визначити овоч, який містить меншу кількість нітратів, і що зробити вдома, щоб покупка стала безпечнішою. Про це нам розповіла Алла Кіт, провідний лікар ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби м. Києва.

Чому на око важко визначити

Рівень нітратів в овочах залежить не тільки від їх кількості, яка використовується при підгодівлі рослин, але і від низки інших факторів. Наприклад, від місцевості, в якій овочі вирощуються (в ґрунті азотисті сполуки теж є), від кількості сонця, що потрапляє на них (при фотосинтезі рослина "утилізує" частину нітратів), від часу збору врожаю (скажімо, в буряках, зібраних вранці, концентрація нітратів менше, ніж в партії коренеплодів, зірваних о 16:00).

Реклама

Таким чином, визначення рівня нітратів в овочах на око схожі на гадання на кавовій гущі. І тому порада, що набила оскому – здійснювати покупки на ринку або в магазині, а не з рук, – дійсно рятівна для нашого здоров'я. Тільки врахуйте: продавці, які стоять на задвірках навіть організованих ринків, можуть продавати овочі, які не пройшли дослідження на вміст нітратів. Так що найвірніший спосіб не купити вітамінізовану отруту – питати з продавця дозвіл, виданий лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи (вона завжди є на облаштованих ринках). В експертному висновку повинні бути вказані: номер лабораторії з назвою агропродовольчого ринку, дата перевірки, ПІБ ПП або реалізатора, із зазначенням місцевості, звідки прибула для реалізації рослинна продукція, виду овочів, фруктів або ягід, їх кількості та вмісту нітратів в них, термін реалізації саме цієї партії.

Непрямі ознаки нітратної "бомби"

Але є і хороша новина. Точніше, їх навіть дві. Перша: все ж є непрямі ознаки того, що овоч містить меншу кількість нітратів, ніж аналогічний на сусідньому прилавку. Друга – ці ознаки доведені відповідними дослідженнями.

Так, нітратів в овочі тим менше, ніж спіліший плід: в процесі вегетації рослина використовує хімічні елементи, в тому числі і нітрати, які до моменту абсолютної стиглості овоча повністю переходять до складу вітамінів і амінокислот.

Реклама

З побоюванням потрібно ставитися до зіпсованих овочів, фруктів і ягід: вони є сприятливим середовищем для розвитку деяких видів бактерій, які мають здатність відновлювати нітрати.

Домашні методи знешкодження

Миттям овочів, фруктів і ягід під проточною водою (протягом однієї хвилини) і подальшим їх бланшуванням можна зменшити вміст нітратів в зелені на 40-60%, в коренеплодах – до 30%. Вимочувати у воді, як то рекомендується на інтернет-просторах, овочі-фрукти-ягоди не варто: така процедура призведе не тільки до втрати нітратів, а й частини корисних речовин. Робити "сольові ванни" овочам і фруктам теж не варто: сіль, як гіпертонічна речовина, звісно, посилить "витягування" нітратів, але також збільшить втрату вітамінів і мінералів, цукрів та інших корисних речовин.

При кулінарній обробці овочів, наприклад, варінні, вміст нітратів також знижується, притому до 80%: вони переходять до води. Тому зварені овочі виймайте з каструлі, як тільки вони будуть готові, і не вживайте відвари з них. Але що робити, якщо ви вирішили приготувати борщ з молодими картопелькою, морквою, капустою і цибулею? Краще не треба! А якщо вже дуже хочеться, то робіть це нечасто: хоча нітрати, вступаючи при нагріванні в реакцію з іншими речовинами, стають менш агресивними, вони все ж в бульйоні залишаються.

Реклама

До овочевих салатів добре б додати сік лимона: аскорбінова кислота перетворює нітрати на безпечні сполуки, руйнуючи їх молекули. Бажано дати такому салату настоятися, і рідину, що утворилася, потім вилити.

І знайте, що разова доза нітратів (якщо тільки вона не перевищена в овочах в рази, що зустрічається вкрай рідко), не так небезпечна, як накопичувальна: доведена канцерогенність лише систематичного і довготривалого вживання нітратів. Тому ранніми овочами допустимо, що називається, збивати оскому, але не харчуватися ними щодня.

Особливо грізне "нітратне харчування" для дітей, через недостатньо розвинену ферментативну систему у них: може виникнути отруєння і навіть смерть. Також може розвинутися метгемоглобінемія (у деяких дорослих теж) – збільшення рівня гемоглобіну, що містить окислене залізо. Воно не може транспортувати кисень, через що в організмі виникає тотальна гіпоксія і порушення в роботі центральної нервової системи.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти