Сушені або, як їх ще називають, в'ялені помідори – популярна заготівля родом з Італії. Завдяки незвичайному пікантному смаку їх вживають в якості самостійної закуски, а також додають в м'ясні страви, салати і випічку.
В'ялені помідори в олії
Час приготування:
- більше 3-х годин
Калорійність:
- 213 ккал на 100 г
Складові:
- 3 кг помідорів "Сливка"
- 3 ч.л. солі
- 6 ч.л. цукру
- 3 ч.л. сушеного базиліка
- 300 мл оливкової олії
Спосіб приготування:
- Томати промити під проточною водою, витерти насухо кухонним рушником.
- Розрізати вздовж навпіл, видалити плодоніжки, вийняти чайною ложкою насіння і видалити всю рідину.
- Деко застелити папером для випічки. Помідори укласти на деко зрізом вгору. Посипати томати сіллю, цукром і сушеним базиліком.
- Поставити листи з помідорами в холодну духовку, включити спочатку нагрів на 150 ºС на 15 хвилин, потім зменшити до 100 ºС і поставити таймер на 5-7 годин. Сушити до тих пір, поки більша частина соку не випарується і помідори не стануть м'якими на дотик і зовсім пласкими на вигляд.
- Гарячі в'ялені томати щільно розкласти по маленьких стерилізованих баночках, залити гарячою (не киплячою!) оливковою олією. Томати повинні бути повністю залиті олією.
- Банки прикрити стерильними кришками, поставити на стерилізацію в каструлю з не дуже гарячою водою. Стерилізувати 10 хвилин з моменту закипання води, потім вийняти банки, закрутити кришки, перевернути кришками вниз, накрити рушником і залишити остигати до наступного дня.
- На наступний день банки відправити на зберігання в комору або кухонні шафки.
Корисна порада
На один лист томатів – 1 кг помідорів, 1 ч.л. солі, 2 ч.л. цукру, 1 ч.л. сухого базиліка. Вихід із загальної кількості помідорів – 5 баночок об'ємом 165 мл.
Дивіться відео, як приготувати в'ялені баклажани:
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати в'ялені томати в сушарці, а також ділилися рецептом сушених томатів з орегано і часником.