Маринування – найпопулярніший спосіб заготовки помідорів на зиму. Наші рецепти маринованих помідорів обов'язково припадуть вам до душі. Всі вони досить прості в приготуванні, тому не заберуть багато часу і сил.
Головний секрет смачних заготовок – вибрати по-справжньому солодкі і стиглі плоди. Якщо ви хочете заготовити томати цілком, беріть щільні помідори, наприклад, сорту "Сливка". А якщо збираєтеся робити томатний сік або соус, купіть помідори з м'ясистою і соковитою м'якоттю.
Помідори на зиму мариновані
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 700-750 г помідорів сорту "Сливка"
- 3 солодких перці
- 3 гілочки кінзи або петрушки
- 6 гілочок кропу
- 2 ч. л. солі
- 2 ст.л. цукру
- 15 горошин чорного перцю
- 1 ч. л. оцтової кислоти
- 3 лаврові листки
Спосіб приготування:
- У стерилізовані банки покласти лавровий лист, гілочки кінзи і кропу, горошини перцю. Потім додати очищений від насіння і крупно порізаний солодкий перець, помідори щільно вкласти в банки.
- Залити окропом. Дати постояти 15 хвилин.
- Злити і знову залити свіжим окропом. Дати постояти 15 хвилин.
- У каструлю налити 900 мл води, додати цукор і сіль. Дати закипіти, додати оцтову кислоту (1 чайну ложку).
- Залити маринад в банки з помідорами і перцем.
- Закрити кришки. Банки з маринованими помідорами перевернути і вкрити чимось теплим, залишити до повного охолодження.
Помідори на зиму з часником
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 1,5 кг помідорів
- 1 кг цибулі
- 100 г петрушки
- 6 зубчиків часнику
Дивіться відео, як зробити композицію з помідорів і пряних трав:
Для маринаду:
- 1 ст.л. оцту
- 1 ст.л. крупної солі
- 3 ст.л. цукру
- 1 ст.л. оцту
- 1 ст.л. соняшникової олії
Спосіб приготування:
- Помідори помити і обсушити, вирізати плодоніжки.
- Взяти три стерилізовані банки по 600-700 мл.
- Якщо помідори не дуже великі – розрізати на часточки, великі екземпляри можна порізати кружальцями.
- Дрібно нарізати часник і покласти на дно банки. Можна додати листочок лаврового листа і 5-6 горошин чорного перцю.
- Цибулю почистити, помити і нарізати кружечками. Викласти шар цибулі на часник.
- Потім невеликий шар зелені петрушки і шар помідорів.
- Далі викласти шарами цибулю, петрушку і помідори. У банку ввійде 3-4 шари томатів.
- Закип'ятити літр води, цукор і сіль.
- Залити цю суміш в банку, зверху на маринад налити ложку соняшникової олії. Стерилізувати 15-20 хвилин.
- Зняти банки з вогню, залити ложку оцту 9% в кожну банку і закатати. Для додаткової стерилізації можна укутати банки в ковдру ще на вісім годин.
На замітку
Для цієї заготовки не потрібні цілі помідори, можна використовувати трохи пом'яті і великі.
Помідори на зиму без оцту
Час приготування:
- 30 хвилин
Складові:
- 1,3 кг дрібних помідорів
- 350 г жовтої аличі
- 1 перець солодкий
- Зелень кропу і селери
- 4-5 листів смородини
- 4-5 листів вишні
- 2 листи хрону
Для заливки:
- 1,5 л води
- 50 г солі
- 70 г цукру
- 4 лаврові листки
- 5 горошин запашного перцю
Спосіб приготування:
- Відберіть щільні невеликі помідори. Покладіть їх в стерилізовані банки, перекладаючи гілочками петрушки, селери, листям смородини і вишні.
- Залийте помідори в банці окропом. Через 5-10 хвилин злийте цю воду в каструлю, а банку прикрийте обшпареною кришкою.
- Воду в каструлі знову закип'ятіть, додайте в неї сіль, цукор, лавровий лист і перець, опустіть туди ж миту аличу, проваріть ще 5 хвилин і наповніть гарячою заливкою банку.
- Стерилізуйте банку 5 хвилин, закатати, переверніть, закутайте.
Корисна порада
Аличу можна замінити ягодами винограду або агрусу.
Гостро-солодкі помідори на зиму
Час приготування:
- 30 хвилин
Складові:
- 1 кг невеликих помідорів
- 4 ст. л. цукру
- 2 ч. л. солі
- 5-6 зубчиків часнику
- 5 горошин чорного перцю
- 0,75 ч. л. лимонної кислоти
- Вода для розсолу і кип'ятіння
Спосіб приготування:
- Помідори акуратно звільнити від плодоніжок, ретельно вимити і висушити. Щільно укласти в простерилізовану банку і залити окропом. Залишити на 10 хвилин остигати.
- Приготувати маринад. Закип'ятити воду, додати сіль, цукор, перець, часник і перемішати. Кип'ятити маринад 10 хвилин.
- З банки з помідорами злити воду, що остигла. Помідори залити киплячим маринадом зі спеціями і прянощами. Додати лимонну кислоту. Накрити банку стерилізованою кришкою і закатати ключем для консервації.
- Банку перевернути. Щільно накрити теплою ковдрою і залишити до повного охолодження.
Помідори на зиму у власному соку
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 1,5 кг цілих помідорів
- 3 кг дуже стиглих помідорів для соку
- 1 ст.л. солі
- 2 ст.л. цукру
Спосіб приготування:
- Цілі помідори з щільною м'якоттю залити окропом і залишити на 2-3 хвилини. Потім зняти з томатів шкірку і перекласти їх в стерилізовані банки.
- Переспілі помідори пропустити через соковижималку. Одержаний сік перелити в каструлю.
- Дати йому прокипіти близько 7 хвилин, весь час знімаючи піну з поверхні.
- У киплячий томатний сік додати цукор і сіль, перемішати, щоб вони розчинилися.
- Залити очищені помідори гарячим соком і закрити кришками.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептами огірків на зиму, а також писали, як зробити заготовки з баклажанів.