Цей тиждень обіцяє бути по-справжньому літньою: очікується 30-градусна спека! У таку погоду їжа повинна бути легкою і освіжаючою. Цим параметрам відповідають холодні супи, рецептами яких з "Сьогодні" поділився любитель кулінарних експериментів, ведучий програм "Ранок з Україною" та "Свекруха чи невістка" на каналі "Україна" Григорій Герман. Він радить готувати окрошку на кокосовому молоці, а в гаспаччо додавати мед і бринзу.
Окрошка з перетертими жовтками на мінеральній воді
Інгредієнти (на 2 порції):
- Квас або мінеральна вода 1 л
- Картопля 2 шт.
- Куряче філе відварене 1 шт.
- Морква 1 шт.
- Огірок 2 шт.
- Яйце куряче 2 шт.
- Гірчиця 50 г
- Зелена цибуля за смаком
- Сіль за смаком
Приготування (60 хвилин):
Картоплю і моркву відваріть в шкірці, охолодити, почистити. Відварену курячу грудку, огірки, яєчні білки, картоплю і моркву наріжте дуже дрібними кубиками. Зелену цибулю подрібніть, жовтки розітріть з гірчицею. Всі нарізані інгредієнти змішайте. У мінеральну воду додайте жовтки, перетерті з гірчицею, і ретельно розмішайте.
З'єднайте всі інгредієнти. Дайте окрошці настоятися мінімум одну годину в холодильнику. Перед подачею посипте зеленню.
Виходить дуже легкий, трохи газований суп. При бажанні можна замінити мінералку на більш звичний квас.
Окрошка на кокосовому молоці з соком лайма
Інгредієнти (на 2 порції):
- Кокосове молоко 1 б.
- Мінеральна вода 0,5 л
- Помідори 3 шт.
- Картопля 2 шт.
- Морква 1 шт.
- Огірок 2 шт.
- Яйце куряче варене 1 шт.
- Куряче філе варене 1 шт.
- Базилік свіжий 1 гілочка
- Лемонграс (лимонник) 1 стебло
- Сік лайма 50 мл
- Зелена цибуля за смаком
- Сіль за смаком
Приготування (60 хвилин):
Картоплю і моркву відваріть у шкірці, охолодіть, почистіть. Відварену курячу грудку, огірки, яйця, картоплю і моркву наріжте дрібними кубиками. Зелену цибулю подрібніть. Помідори наріжте великими шматками.
Помістіть помідори, кокосове молоко, базилік, стебло лемонграсу, сік лайма в блендер і перетворіть на однорідне пюре. Протріть його через сито, прибравши все зайве. Розбавте при необхідності мінеральною водою до потрібної вам консистенції. З'єднайте всі інгредієнти.
Смак у цієї окрошки виходить дуже насичений, яскравий, а найголовніше – освіжаючий, що і треба в спеку.
Гаспаччо з медом і карпатською бринзою
Інгредієнти (на 1 порцію):
- Помідори 4 великих
- Болгарський перець 1 великий
- Мед 3 ч.л.
- Базилік свіжий 2 гілочки
- Томатний сік 100 мл
- Винний оцет 1 ст. л
- Цибуля свіжа 1 маленька
- Бринза карпатська 50 г
- Сіль, перець за смаком
Приготування (15 хвилин):
Овочі помийте, помідори, перець наріжте великими кубиками, цибулю – дрібними кубиками. Помістіть всі інгредієнти, крім бринзи, в блендер. Збийте до однорідної маси. Протріть через дрібне сито для додаткової однорідності фактури. Дайте настоятися в холодильнику мінімум 1 годину. При подачі додайте в тарілку бринзу, нарізану кубиками. Альтернатива цьому сиру – фета.
Таратор з болгарським перцем
Інгредієнти (на 1 порцію):
- Кефір 200 мл
- Огірок 1 шт.
- Вода мінеральна 100 мл
- Болгарський перець 100 г
- Сушений часник 1 ст. л.
- Волоські горіхи 50 г
- Кріп 3 гілочки
- Сіль за смаком
Приготування (15 хвилин):
Натріть огірок на дрібній тертці. Болгарський перець наріжте дрібними кубиками.
Кріп дрібно наріжте. Волоські горіхи злегка обсмажте на сухій сковорідці і дрібно порубайте ножем. Кефір заправте сухим часником. З'єднайте кефір, перець, зелень, огірок і горіхи. За необхідності розбавте мінеральною водою. Посоліть за смаком.