Якщо ви поститися з 15 березня, саме з цього дня розпочався Великий піст у 2021 році, то скористайтеся рецептом швидкого пісного тіста. Уся випічка з нього здивує вас своєю пишністю і смаком. Цей рецепт також можна використовувати в приготуванні піци та булочок.
У нашому календарі березневих свят шукайте оригінальні ідеї для подарунків.
Рецепт пісного тіста
Складові:
- 450 г борошна (близько 3 склянок);
- 1 ст. л. цукру;
- 12-15 г свіжих дріжджів або 5 г (1 ч. л. з гіркою) сухих дріжджів;
- 1 склянка (250 мл) теплої води;
- 3 ст. л. рафінованої олії;
- 0,5 ч. л. солі.
Рецепт приготування:
- Розкришіть дріжджі в теплу воду, додайте цукор, сіль і олію. Дайте суміші постояти впродовж 5-10 хвилин, щоб дріжджі активізувалися.
- Поступово всипайте просіяне борошно, щоразу ретельно перемішуючи. Спочатку потрібно розмішувати ложкою, а коли тісто стане густим, продовжити заміс руками. Додавайте борошно, поки тісто не перестане липнути до рук. Намагайтеся обійтися мінімальною кількістю борошна – так випічка буде пухкою і м'якою, а не забитою.
- Перекласти тісто на робочу поверхню і помісити впродовж 5-7 хвилин до гладкості. Наприкінці скачати в кулю, перекласти у велику миску, змащену олією і накрити харчовою плівкою або вологим рушником.
- Поставити тісто підходити в тепло на 2-3 години, доки воно не збільшиться в об'ємі втричі. У процесі підходу бажано тісто обім'яти 1-2 рази.
Якщо ви плануєте пекти хліб або піцу, додайте в тісто чайну ложку цукру і столову ложку олії. А якщо хочете приготувати пиріжки або солодкі булочки, збільшіть кількість цукру до 5-6 ст. л., а олії – до 6-7 ст. л. Борошна для булочок треба також трохи побільше.
Тут знайдете рецепти смачної тушкованої капусти для пиріжків та вареників.