Багато насторожено ставляться до дріжджового тесту: здається, що замішувати його занадто довго і занадто складно. Але в приготуванні тіста на дріжджах немає нічого важкого: слід лише ретельно дотримуватися рецептури.
У нашій статті ви знайдете перевірені рецепти, за якими можна зробити відмінне тісто для пиріжків і булочок. Начинку вибирайте самі, адже в тісто можна загорнути практично все.
Дріжджове тісто для пиріжків в духовці
Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти:
Для тіста:
- 500 мл молока
- 2 ч. л. дріжджів
- 150 г вершкового масла
- 3 яйця
- 950 г борошна
- 1 ч. л. солі
Дивіться відео, як приготувати дріжджовий пиріг з апельсином і морквою:
Спосіб приготування:
- Злегка підігріти молоко і розвести в ньому дріжджі. Накрити рушником і поставити в тепле місце на 15 хвилин.
- Розтопити вершкове масло і остудити. Збити два яйця з сіллю і змішати з опарою, додати розтоплене масло. Всипаючи поступово борошно, замісити тісто, скачати його в кулю, накрити і залишити в теплому місці на годину, а потім розділіть на 50 кульок.
- Кожен кульку тіста розкачати в кружок і покласти в нього начинку. Защипати зверху і змастити поверхню яйцем, що залишилося.
- Випікати в духовці при температурі 190 ° С близько 20 хвилин – поки тісто не підрум'яниться. Готові пиріжки перекласти на тарілку і накрити чистим рушником.
Дріжджове тісто без яєць
Час приготування:
- 3 години
Для опари:
- 1/4 склянки теплої води
- 1 ст.л. цукру
- 2 ст.л. борошна
- 12 г свіжих дріжджів
Для тіста:
- 500 г борошна
- 150 мл кефіру
- 100 мл молока
- 100 мл олії
- 1/2 ч.л. солі
- 3 ст.л. цукру
- Ваніль
Спосіб приготування:
- Змішати всі інгредієнти для опари і почекати, поки суміш не спіниться.
- Завантажити продукти для тіста в чашу міксера, додати опару, місити 10 хвилин. Має вийти пластичне, практично не липнуче до рук тісто.
- Перекласти тісто в миску, накрити і поставити в тепло. Двічі прим'яти в процесі підйому.
- Розділити на 20-25 шматочків.
- Додати начинку і сформувати пиріжки. Пекти при 180 ºС до зарум'янювання (хвилин 25-30).
Дріжджове тісто для біляшів
Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти:
- 375 мл молока 2,5%
- 1 пачка сухих дріжджів
- 650 г борошна
- 50-70 г вершкового масла
- 1 ч.л. солі
- 1 ч.л. цукру
Спосіб приготування:
- Для приготування тіста у великій мисці розвести сухі дріжджі в теплому молоці разом з цукром. Додати трохи борошна і перемішати – опара повинна вийти консистенції сметани. Накрити миску рушником і поставити опару в тепле місце підходити (можна поставити опару в духовку на найнижчу температуру).
- Коли опара збільшиться в об'ємі і почне пузиритися, додати в неї розтоплене вершкове масло і сіль. Всипати просіяне борошно і замісити м'яке еластичне тісто. Знову накрити миску рушником і поставити в тепле місце на годину. Тісто має збільшитися в об'ємі вдвічі.
- Тісто, що підійшло, ще раз вимісити і розділити на невеликі шматочки розміром трохи більше волоського горіха. На присипаній борошном поверхні розкачати кілька кульок в коржі товщиною приблизно 3 мм.
- На середину кожного коржика викласти фарш. Підняти краї коржа і защипати, залишаючи отвір нагорі, як у ватрушки.
- Розігріти сковороду з маслом і викласти біляші отвором вниз. Обсмажити до золотистого кольору, перевернути і підрум'янити з іншого боку.
Дріжджове тісто для пиріжків на молоці
Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти:
- 200 мл теплого молока
- 50 г вершкового масла або маргарину
- 3 ст.л. цукру
- 1 яйце
- 1 ч.л. сухих дріжджів
- 10 г ванільного цукру
- 1 ст. л. олії
- 1/4 ч.л. солі
- 3 склянки борошна
Спосіб приготування:
- У теплому молоці ретельно розчинити дріжджі, додати чайну ложку цукру і столову ложку борошна. Перемішати і поставити опару в тепло до появи бульбашок, приблизно на 15 хвилин.
- У мисці злегка розтерти розтоплене вершкове масло або маргарин, яйце, цукор, ванільний цукор, олію і сіль, перелити цю суміш в опару, перемішати.
- Всипати склянку просіяного борошна, змішати, потім, підсипаючи решту просіяного борошна, замісити м'яке тісто.
- Накрити, прибрати в тепло до підйому в два рази, приблизно на 1-1 1/2 години.
- Духовку розігріти до 180 ° С, деко застелити промасленим пергаментом.
- Тісто, що підійшло, перекласти на змащений олією стіл, поділити його на вісім кульок.
- Розплющити в коржі, покласти в центр начинку защипати в краю. Змастити пиріжки збитим яйцем, відразу поставити в духовку.
- Випікати до золотистого кольору, близько 25-30 хвилин. Перекласти готові пиріжки на тарілку і накрити рушником.
Дріжджове тісто на пиріжки на сковороді
Час приготування:
- 45 хвилин
Інгредієнти:
- 400 г пшеничного борошна
- 250 г кефіру
- 1 яєчний жовток
- 2 ст.л. олії
- 1 ст.л. цукру
- Дрібка солі
- 1/3 ч.л. соди
Спосіб приготування:
- Підігріти кефір до 36 ºС. Додати цукор, сіль і жовток курячого яйця, ретельно перемішати.
- Влити олію і ще раз перемішати.
- Додати просіяне з содою борошно і замісити м'яке тісто. Накрити його плівкою на 15 хвилин.
- Готове тісто розділити на 10 частин, розкачати і покласти в центр начинку. Защипати краї.
- Розігріти сковороду з олією і обсмажити пиріжки з двох сторін до золотистого кольору.
Дріжджове тісто для булочок
Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти:
- 420 г борошна
- 30 г цукру
- 200 мл молока
- 30 г вершкового масла
- 15 г свіжих або 5 г сухих дріжджів
- 1 яйце
- 1/2 ч. л. солі
Спосіб приготування:
- Приготувати опару. Для цього в миску налити половину теплого молока. Додати розкришені дріжджі, чайну ложку цукру і столову ложку борошна. Перемішати.
- Поставити опару в тепло на 15 хвилин, щоб дріжджі активізувалися і з'явилася піна.
- У великій мисці з'єднати залишився тепле молоко, м'яке вершкове масло, цукор, що залишився, сіль і яйце. Перемішати інгредієнти віночком, додати опару і ще раз перемішати.
- Поступово всипаючи борошно, замісити тісто. Накрити рушником і поставити підходити в тепло на годину.
- Перекласти тісто на присипаний борошном стіл і обминути. Розділити на вісім частин.
- За бажанням додати начинку. Перекласти на деко, змастити яйцем або молоком і дати постояти 15-20 хвилин.
- Випікати при 180 ° С до золотистого кольору.
Нагадаємо, раніше ми писали, як зробити дріжджове тісто для піци . "Сьогодні" також ділилися рецептом пишного бісквіта .