От береш у руку за щільний хвостик, підносиш до рота і відчуваєш аромат... А далі – абсолютне задоволення. Цінителів хінкалі в нашій країні абсолютна більшість. Навіть ті, хто не їсть м'яса, дозволяють собі хінкалі, наприклад, із сулугуні. але справжні хінкалі все-таки з м'ясом. Так вам скаже будь-який грузин. Як їх правильно їсти, чого категорично не можна робити з цими "мішечками" розповідає експерт з етикету Марія Грицай.
Як правильно їсти хінкалі
По-перше, вони мають охолонути 2-3 хв. Інакше ви ризикуєте обпектися. Але й довго дивитися на них не варто, вони охолонуть і будуть не такими смачними.
- Великим і вказівним пальцем беремо за "хвостик" мішечком догори
- Обережно підносимо до рота і надкушуємо
- Намагаємося обережно випити сік, не видаючи при цьому гучних звуків
- Коли всередині лишилася начинка, з'їдаємо її разом із тістом
- Вміст "мішечка" можна з'їсти в декілька надкусів
- Верхівку хінкалі ("хвостик") кладемо на тарілку
Що ми робимо неправильно, коли їмо хінкалі
- Звісно, використовуємо прилади в допомогу. Забудьте. Тільки руками!
- Не намагаємося додати до хінкалі соус, це непристойно. Навіть якщо на столі він є, навіть якщо він грузинський (сацебелі, ткемалі) – їх не можна використовувати
- Допускається мелений перець. Можна ним притрусити хінкаліну, якщо бульйон є недостатньо гострим
- Під хінкалі треба пити чачу (грузинську горілку) й у жодному разі не вино
І ще, у грузин існує така традиція: запросивши в гості друзів і пригостивши їх хінкалі, господар застілля підраховує "хвостики". Що їх більше, то сильніше повагу відчуває гість до господаря.
А наступного разу ми розповімо вам, як правильно їсти раків.
Тут знайдете поради експерта про те, як за правилами етикету правильно їсти піцу і що важливо пам'ятати, коли вам подали авокадо.