Головна Сьогодні

Як правильно їсти устриці: інструкція від експерта з етикету

Чи потрібно жувати устрицю і чи можна підштовхувати її до рота пальцем – експерт з етикету дала розгорнуту відповідь

Верткі та неслухняні устриці. Здавалося б, про те, як їх їсти, вже написано-перенаписано. І що не можна тиснути на молюск зубами, а тільки ковтати залпом, що проштовхувати її до рота можна тільки за допомогою губ, у крайньому разі, виделкою, і що обов'язково перед споживанням треба капнути на устрицю соком лимона. Але нам вдалося з'ясувати, що багато хто глибоко помиляються, коли кажуть – я вмію їсти устриці. Разом з експертом ділового та світського етикету Юлією Юдіною дізнаємося всі тонкощі.

Фото: Юлія Юдіна, експерт світського і ділового етикету

Отже, ресторан. Перед нами красиво лежать устриці на льоду в парі зі скибочками лимона. На столі – тарілка, двозубчаста виделка, соус.

До речі, до кінця 19 століття устрична виделка стала обов'язковим столовим прибором, з'їсти без якого устрицю вважалося непристойним. Зараз її роль допоміжна: вона використовується для того, щоб відокремити молюск від стінки мушлі.

Зазвичай у закладах устриць подають уже розкритими і відокремленими від мушель, нам залишається просто їсти.

Інструкція для новачків

Якщо ви збираєтеся зайти до ресторану та вперше спробувати устриці, то їх зазвичай замовляють по 6 на кожного. Усе-таки цей продукт вимагає підготовки, ще не відомо, як організм відреагує на перший устричний раз. Тому й утрицю вибирайте найменшу.

Фото: Іnstagram/oysters

Щодо сприскування устриці лимоном або декількома краплями соусу, то експерти одностайні – дебютна ваша устриця має бути "оголеною, без лимона та соусів".

План дій

  • Покладіть устрицю на тарілку, ви ж не хочете, щоб природний сік лився з мушлі на руки і на вашу сукню? Устриця підрізається ножем, а устричною виделкою підтягуємо молюска і відправляємо до рота
  • Коли устриця вже підрізана і коли "випивати" сік разом з устрицею немає можливості за умовами прийому, вона з'їдається. Сік у такому разі буде можливим випити лише в частині аперитивного прийому
  • Перед поїданням вичавіть на неї лимон або капніть соусом, який стоїть на столі

P.S.

Якщо ж вам довелося сидіти за одним столом зі справжніми цінителями устриць, то от вам слова, якими вони люблять перекидатися під час поїдання молюсків.

Про смак: солона устриця, солодкувата, з динним або металевим присмаком

Про текстуру: тверда, масляниста, м'яка

Наступного разу ми розповімо вам про те, як правильно їсти інжир.

А раніше ми писали про те, як правильно за етикетом їсти креветки, а також про рекомендації, як правильно їсти суші.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти