Куди поїхати у відпустку

Як правильно худнути

Готуємо джем з абрикос

Модні джинси

Тести

Найдорожче

Хлібний Спас-2020: ТОП-5 рецептів домашнього хліба

На Третій Спас готують випічку з борошна нового врожаю

29 серпня 2020 року православні відзначають Третій Спас. Інші його назви – Хлібний, Горіховий, Полотняний. Він завершує низку літніх Спасів, які присвячені вшануванню Христа, збору врожаю та висловленню подяки природі за щедрі дари.

У цей день прийнято пекти хліб з зерна нового врожаю. Це і є головна святкова страва. Крім цього, на Третій Спас готують випічку з горіхами.

Житній хліб з журавлиною і насінням

/ Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • більше 3-х годин

Складові:

  • 200 г житнього борошна
  • 300 г пшеничного борошна
  • 350 мл теплої води
  • 2 ч. л. солі
  • 1 ст. л. цукру
  • 100 г сушеної журавлини
  • 1-2 ст.л. очищених насіння соняшнику
  • 1 ст. л. рослинної олії
  • 1,5 ч. л. сухих дріжджів

Спосіб приготування:

  1. Змішайте дріжджі з борошном, додайте сіль і цукор.
  2. Поступово влийте теплу воду, починаючи заміс тіста.
  3. Викладіть тісто на присипаний борошном стіл і місіть, поки воно не стане м'яким і майже не буде липнути до рук.
  4. Сформуйте кулю, накрийте її харчовою плівкою і поставте в тепле місце підходити.
  5. Журавлину залийте теплою водою на 15 хвилин, промийте та висушіть.
  6. Тісто, що підійшло, знову викладіть на подпиленний борошном стіл, додайте журавлину і насіння соняшнику. Місіть тісто до рівномірного розподілу журавлини і насіння.
  7. Знову сформуйте кулю і поставте в тепле місце на 1 годину.
  8. Тісто, що підійшло, примніть, сформуйте буханець. Зверху зробіть надрізи і готуйте в попередньо розігрітій до 220 °С духовці 5 хвилин. Зменшіть нагрів до 200 градусів і випікайте до готовності.

Читайте також:

Порада: такий хліб можна спекти в хлібопічці, вибравши програму "Хліб з добавками".

Бездріжджовий хліб на кефірі

Хліб на кефірі
Хліб на кефірі / Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 2 години 10 хвилин

Складові:

  • 1 чашка цільнозернового борошна
  • 0,5 чашки житнього або кукурудзяного борошна
  • 1 чашка кефіру, йогурту або ряжанки
  • 0,5 ч.л. солі
  • 0,5 ч.л. соди
  • 1 ст.л. рідкого меду або цукру
  • Кунжут, насіння льону або насіння соняшнику – за бажанням

Дивіться відео, як відзначають Третій Спас:

Спосіб приготування:

  1. Взяти чашку ємністю 250-300 мл і відміряти інгредієнти.
  2. У миску просіяти всю борошно, додати сіль і соду.
  3. Сюди ж насипати кілька ложок кунжуту або іншого насіння.
  4. У чашці кефіру розчинити ложку меду і вилити в борошно. Добре розмішати.
  5. Готове тісто розмішати ложкою.
  6. Прямокутну форму для кексу або хліба змастити маслом.
  7. Вилити тісто у форму, накрити рушником і залишити в теплому місці на годину.
  8. Відправити хліб в розігріту до 220 °С духовку на 20 хвилин. Потім зменшити температуру до 180 °С і готувати ще 40 хвилин.
  9. Готовність перевірити дерев'яною шпажкою. Перед подачею хліб остудити.

Домашній багет

Багет домашній
Багет домашній / Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 3 години

Складові:

  • 600 мл теплої води
  • 1 кг хлібного борошна
  • 50 мл рослинної олії
  • 3 ч.л. крупної солі
  • 2 ст.л. цукру
  • 15 г сухих дріжджів

Спосіб приготування:

  1. Борошно просіяти і змішати з дріжджами.
  2. Теплу воду перемішати з іншими інгредієнтами і, поступово додаючи борошно, замісити тісто. Накрити серветкою і поставити в тепле місце на 2 години.
  3. Тісто, що підійшло, прим'яти і розділити на три частини.
  4. Кожен шматок тіста розкачати в прямокутну корж і згорнути в рулет, надаючи форму багета.
  5. Укласти батони на змащене маслом деко і зробити зверху надрізи гострим ножем. Випікати в розігрітій до 200 градусів духовці 30 хвилин.
  6. Перед подачею хліб остудити.

Французький хліб з житнього та пшеничного борошна

/ Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • більше 3-х годин

Складові:

  • 2 склянки пшеничного борошна + для замішування
  • 1 стакан житнього борошна
  • 2 ч. л. сухих дріжджів
  • 1 ст. л. цукру
  • 1 1/2 ч. л. солі
  • 280 мл води

Спосіб приготування:

  1. Змішати і просіяти в миску пшеничне і житнє борошно. Перемішати з сухими дріжджами. У центрі зробити поглиблення, по краях насипати сіль, цукор. Вливаючи в поглиблення теплу воду, замісити тісто. Якщо воно сухувате, додати трохи води.
  2. Перенести його на присипану борошном поверхню і енергійно місити приблизно 7-10 хвилин, поки не стане гладким і однорідним.
  3. Покласти тісто в миску, злегка змащену олією, і покрутити, щоб з усіх боків покрилося олією.
  4. Накрити харчовою плівкою і дати підійти в теплому місці.
  5. Потім прим'яти, злегка вимісити і сформувати буханець або овальні булочки.
  6. Покласти на деко, накрите пекарським папером, накрити плівкою і дати ще раз підійти протягом 30-45 хвилин.
  7. Відправити в духовку, попередньо нагріту до 190 градусів, і випікати до готовності.

Сирно-цибулевий хліб в мультиварці

Хліб з сиром та цибулею
Хліб з сиром та цибулею / Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 3 години

Складові:

  • 2 ч.л. сухих дріжджів
  • 400 г борошна
  • Сіль і цукор – по 1 ч.л.
  • 1 склянка води
  • 4 ст.л. рослинної олії (соняшникової або оливкової)
  • 120 г сиру
  • 1 велика цибулина
  • Невеликий шматочок вершкового масла

Спосіб приготування:

  1. Нарізати цибулю півкільцями і підрум'янити на сковороді з додаванням рослинної олії до золотистого кольору, поперчити.
  2. Твердий сир натерти крупно на тертці.
  3. Змішати в окремій ємності борошно, дріжджі, цукор і сіль, додати теплу воду, тертий сир, обсмажену цибулю, 2 ст.л. олії і перемішати.
  4. Замісити тісто і помістити його в змащену вершковим маслом чашу.
  5. Включити на 2 хвилини режим "Підігрів" або "Йогурт" (щоб тісто швидше піднялося, потрібно його нагріти до 40 ºС). Залишити під кришкою на 1 годину.
  6. Далі включити режим "Випічка" на 30 хвилин. По закінченню програми необхідно перевернути хліб і пекти його ще протягом півгодини.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що святять на Горіховий Спас.

Реклама
Найважливіші та найцікавіші новини завжди під рукою
Life Сьогоднi в telegram-каналi Пiдпишись на RSS-канал Life Сьогоднi на Google News
Реклама
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Гороскоп
Твій гороскоп на Сьогодні
Читати гороскоп
Just do it
Корисна порада на Сьогодні
Частіше проявляти емоції
Чому це важливо?
Лайфхак дня
Як швидко охолодити каву
Хакнути
Сольник зірки
MONATIK
31 липня / 20:00
5 головних концертів липня
Чи гідний сервіс на відпочинку в Україні?
Дізнатися більше про відпочинок
Спецпроект
Календар лайфхаків на літо
Липень
Лайфхаки за календарем
Гороскоп
Твій гороскоп на тиждень
18 - 25 липня
Читати гороскоп
Найдорожчий спецтопік
Дорожче просто не знайдеш
Оренда VIP-яхти — ₴27 000/година
За що такі гроші?
тест
Впізнаєш зірку за її модним образом?
Спробувати
Куди піти
Атмосферні тераси Києва для літніх вечорів
Хочу дізнатися!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти