I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

6 видів хліба – коли і який краще їсти

Разом з дієтологом з'ясували, який хліб можна їсти чи не щодня, а від якого варто відмовитися назавжди

Білий, бородинський, цільнозерновий, бездріжджовий, без глютену і всілякі хлібці для перекусу – кожен вибирає для себе. Інше питання – а чи правильний це вибір особисто для вас?

Погортаємо уявну книгу разом з дієтологом Оленою Кійко, яка проаналізувала всі представлені види хліба і назвала найоптимальніший.

Реклама
Фото: Олена Кійко, дієтолог

Отже, який хліб треба їсти, який має бути на столі рідше і на який не варто витрачати гроші. Книга складається з окремих новел і захоплює.

Пролог

Ще якихось років 15 тому палітра хліба була скромною, у всякому разі, в нашій країні. Тепер масова гонка за стрункістю і здоров'ям підштовхнула українських пекарів до креативу. Вони не вгамовуються, за що їм, звісно, дякуємо, і пропонують нам десятки видів хліба.

Від "скромних", наприклад, сірий з висівками іта льоном і до "пафосних" – бездріжджовий із сухофруктами та горіхами.

Реклама

У нашій же "книзі" представлені п'ять видів хліба, найпопулярніших серед тих, хто любить, щоби було смачно і до біса фігуру, і тих, хто за ЗСЖ.

Примітка: який хліб їсти – вибір суто індивідуальний, ми зі свого боку зазначимо на сильні та слабкі сторони кожного з наведених.

Реклама

Розділ 1. Найсмачніший, найшкідливіший

Фото: instagram / veganiri

Ранок. Кава. На столі – білі "квадратики", які стануть смачніше разом з маслом і варенням, або хто як любить. Це класика. Це хліб для тостів (можливо, батон). На цьому зупиняємо романтику і переходимо до хлібної правди життя. Перше – цей хліб не містить ні важливою для нас клітковини, в ньому немає місця вітамінами та мінералами. Адже випікають його з борошна вищого ґатунку.

Друге – склад. І тут ще сумніше: цукор, трансжири у вигляді маргарину, пальмова олія, синтетичні ароматизатори, стабілізатори, емульгатори, консерванти... Забудьмо про тостовий хліб, якщо в планах тримати фігуру в тонусі.

Розділ 2. Темний-темний

Фото: instagram / bread_baguette

Субота. Сонячний день тихо йде на спад, в будинку очікуються гості. Скромні, але зі смаком приготовані частування майже готові. На білій-білій тарілці лежить чорний-чорний хліб. Бородинський . Він так сильно пахне... І де ж ці гості?

Таке нетерпіння – з'їсти бородинского – пов'язане з його кисло-солодким пряним смаком. І смакові якості – це не єдина його перевага. Він низькокалорійний, містить велику кількість клітковини, вітамінів і мінералів. Найкорисніший бородинський – той, що випікається з борошна житнього обдирного, а також пшеничного борошна другого ґатунку, солоду, коріандру, кмину. (Обов'язково читайте етикетку).

Цей хліб живить кишкову мікробіоту, покращує стан судин і допомагає тримати холестерин під контролем.

Тим часом – дзвінок у двері. Прийшли гості. Нарешті. На столі чорний-чорний хліб. Їжте. Але не більше двох скибочок. Так корисніше.

Розділ 3. Хрусткі та ваблять

Фото: instagram / bread_baguette

Неділя. Прогулянка з прекрасним настроєм і пачкою хлібців в рюкзаку. Ну а що, корисно і ситно. Та й є прикольно – хрумтять і тануть у роті. От тільки коли рука потягнеться за черговим хлібцем, пам'ятайте, що їхня калорійність з хлібом практично однакова.

Так, у їхньому складі набагато більше харчових волокон, клітковини, ненасичених і поліненасичених жирів, амінокислот. Також вони містять вітаміни А, Е, бета-каротин і цінні для нас залізо, калій, кальцій, натрій, магній і фосфор.

Ви знову потягнулися за хлібцем? Тоді – зверніть увагу на етикетку. Хлібці мають бути з цільнозернового борошна. А краще, якщо в складі будуть кунжут, льон, кмин, сушені овочі. І жоднихх синтетичних смакових добавок, барвників, ароматизаторів, цукру.

Розділ 4. І ніби дієтичний, і ніби ні

Фото: instagram / xleb_zakvaska

Робочий день затягнувся. Пізня вечеря. Хочеться чогось з'їсти. Не наїсться, а так, перекусити, але щоб ситно і збалансовано. Звісно! Є ж хліб із сухофруктами, присипаний гарбузовим насінням, насінням соняшника і льоном. Це джерело жирних кислот, вітамінів А, С, Е, К, вітаміни групи В і мікроелементи. Прекрасно, бо корисно.

Тим часом дістаємо, відрізаємо, кладемо до рота... О, диво, навіть трохи солодко, адже там курага і родзинки. І тут – слабка сторона хліба із сухофруктами. Справа в тому, що сухофрукти набагато калорійніші за свіжі, тому, зловживати ними і вже тим паче в поєднанні з хлібом – це не є добре для фігури.

А вечеряти потрібно вчасно. Так спокуси з'їсти зайвого на ніч не буде. Та й взагалі, не зловживайте таким хлібом – декілька скибочок на день.

Розділ 5. Тим, хто спокушений хлібом

Фото: instagram / bread_baguette

Ооо... Це коли всі подруги-дієтниці, харчуються сувороо за розкладом і не вживають ані грама чогось шкідливого. І от настав час не просто звернути увагу на їхній спосіб життя, а от прям взяти і зажити ним. Цікавишся – який хліб їсте? відповідають – цільнозерновий, бездріжджовий, безглютеновий. Отже, поговоримо?

Цільнозерновий випікають з неочищеного борошна. Саме в лушпинні зерна є корисні речовини, клітковина. Але коли проблеми із ШКТ, то після вживання – дискомфорт у травленні. Зрозуміло вам, мої подруги стрункі? Зрозуміло, – скажуть вони і додадуть (вони теж у курсі), – вуглеводи в цільнозерновому засвоюються поступово і дають енергію надовго. Ну й звісно – мінімальна кількість калорій.

Щодо безздрожжевого хліба, то в нього низький глікемічний індекс, він не такий небезпечний для тих, хто худне. Але все-таки це калорійний продукт, зловживати ним не варто. Це вам скажуть дієтниці, будьте певні.

А от щодо безглютенового хліба вже все сказано і серйозними людьми – вченими-дієтологами з Хартфордшира . Простіше кажучи – вони розвіяли міф про глютені продукти, в яких він міститься.

Фото: instagram / ereminairina

Пояснимо. Глютен є у всіх сортах пшениці і ячмені, він неймовірно шкідливий для шлунково-кишкового тракту і всього організму в цілому. З цим не посперечаєшся. Але шкідливий він тільки для людей з таким захворюванням, як целіакія (непереносимість глютену). І їх на планеті трохи більше 1%.

На жаль, при наявності цього захворювання вживати в їжу звичайний хліб – протипоказано, виключно безглютеновий.

А от щасливчикам, які не потрапили в цей 1%, не варто переплачувати за безглютенові продукти.

Епілог

Отже, розглянувши 6 різновидів хліба, ми прийшли до висновку: найкорисніший для нас – цільнозерновий. Але для різноманітності раціону можна й трішки бородинський (див. Розділ 2), але за умови, що він виготовлений з борошна грубого помелу. Ну і хлібці (див. Розділ 3), це чудовий варіант здорового перекусу.

А тут знайдете рецепт хлібних паличок по-боварськи, а ще – рецепт хліба в мікрохвильовці від Григорія Германа.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти