Головна Сьогодні

6 видів хліба – коли і який краще їсти

Разом з дієтологом з'ясували, який хліб можна їсти чи не щодня, а від якого варто відмовитися назавжди

Білий, бородинський, цільнозерновий, бездріжджовий, без глютену і всілякі хлібці для перекусу – кожен вибирає для себе. Інше питання – а чи правильний це вибір особисто для вас?

Погортаємо уявну книгу разом з дієтологом Оленою Кійко, яка проаналізувала всі представлені види хліба і назвала найоптимальніший.

Фото: Олена Кійко, дієтолог

Отже, який хліб треба їсти, який має бути на столі рідше і на який не варто витрачати гроші. Книга складається з окремих новел і захоплює.

Пролог

Ще якихось років 15 тому палітра хліба була скромною, у всякому разі, в нашій країні. Тепер масова гонка за стрункістю і здоров'ям підштовхнула українських пекарів до креативу. Вони не вгамовуються, за що їм, звісно, дякуємо, і пропонують нам десятки видів хліба.

Від "скромних", наприклад, сірий з висівками іта льоном і до "пафосних" – бездріжджовий із сухофруктами та горіхами.

У нашій же "книзі" представлені п'ять видів хліба, найпопулярніших серед тих, хто любить, щоби було смачно і до біса фігуру, і тих, хто за ЗСЖ.

Примітка: який хліб їсти – вибір суто індивідуальний, ми зі свого боку зазначимо на сильні та слабкі сторони кожного з наведених.

Розділ 1. Найсмачніший, найшкідливіший

Фото: instagram / veganiri

Ранок. Кава. На столі – білі "квадратики", які стануть смачніше разом з маслом і варенням, або хто як любить. Це класика. Це хліб для тостів (можливо, батон). На цьому зупиняємо романтику і переходимо до хлібної правди життя. Перше – цей хліб не містить ні важливою для нас клітковини, в ньому немає місця вітамінами та мінералами. Адже випікають його з борошна вищого ґатунку.

Друге – склад. І тут ще сумніше: цукор, трансжири у вигляді маргарину, пальмова олія, синтетичні ароматизатори, стабілізатори, емульгатори, консерванти... Забудьмо про тостовий хліб, якщо в планах тримати фігуру в тонусі.

Розділ 2. Темний-темний

Фото: instagram / bread_baguette

Субота. Сонячний день тихо йде на спад, в будинку очікуються гості. Скромні, але зі смаком приготовані частування майже готові. На білій-білій тарілці лежить чорний-чорний хліб. Бородинський . Він так сильно пахне... І де ж ці гості?

Таке нетерпіння – з'їсти бородинского – пов'язане з його кисло-солодким пряним смаком. І смакові якості – це не єдина його перевага. Він низькокалорійний, містить велику кількість клітковини, вітамінів і мінералів. Найкорисніший бородинський – той, що випікається з борошна житнього обдирного, а також пшеничного борошна другого ґатунку, солоду, коріандру, кмину. (Обов'язково читайте етикетку).

Цей хліб живить кишкову мікробіоту, покращує стан судин і допомагає тримати холестерин під контролем.

Тим часом – дзвінок у двері. Прийшли гості. Нарешті. На столі чорний-чорний хліб. Їжте. Але не більше двох скибочок. Так корисніше.

Розділ 3. Хрусткі та ваблять

Фото: instagram / bread_baguette

Неділя. Прогулянка з прекрасним настроєм і пачкою хлібців в рюкзаку. Ну а що, корисно і ситно. Та й є прикольно – хрумтять і тануть у роті. От тільки коли рука потягнеться за черговим хлібцем, пам'ятайте, що їхня калорійність з хлібом практично однакова.

Так, у їхньому складі набагато більше харчових волокон, клітковини, ненасичених і поліненасичених жирів, амінокислот. Також вони містять вітаміни А, Е, бета-каротин і цінні для нас залізо, калій, кальцій, натрій, магній і фосфор.

Ви знову потягнулися за хлібцем? Тоді – зверніть увагу на етикетку. Хлібці мають бути з цільнозернового борошна. А краще, якщо в складі будуть кунжут, льон, кмин, сушені овочі. І жоднихх синтетичних смакових добавок, барвників, ароматизаторів, цукру.

Розділ 4. І ніби дієтичний, і ніби ні

Фото: instagram / xleb_zakvaska

Робочий день затягнувся. Пізня вечеря. Хочеться чогось з'їсти. Не наїсться, а так, перекусити, але щоб ситно і збалансовано. Звісно! Є ж хліб із сухофруктами, присипаний гарбузовим насінням, насінням соняшника і льоном. Це джерело жирних кислот, вітамінів А, С, Е, К, вітаміни групи В і мікроелементи. Прекрасно, бо корисно.

Тим часом дістаємо, відрізаємо, кладемо до рота... О, диво, навіть трохи солодко, адже там курага і родзинки. І тут – слабка сторона хліба із сухофруктами. Справа в тому, що сухофрукти набагато калорійніші за свіжі, тому, зловживати ними і вже тим паче в поєднанні з хлібом – це не є добре для фігури.

А вечеряти потрібно вчасно. Так спокуси з'їсти зайвого на ніч не буде. Та й взагалі, не зловживайте таким хлібом – декілька скибочок на день.

Розділ 5. Тим, хто спокушений хлібом

Фото: instagram / bread_baguette

Ооо... Це коли всі подруги-дієтниці, харчуються сувороо за розкладом і не вживають ані грама чогось шкідливого. І от настав час не просто звернути увагу на їхній спосіб життя, а от прям взяти і зажити ним. Цікавишся – який хліб їсте? відповідають – цільнозерновий, бездріжджовий, безглютеновий. Отже, поговоримо?

Цільнозерновий випікають з неочищеного борошна. Саме в лушпинні зерна є корисні речовини, клітковина. Але коли проблеми із ШКТ, то після вживання – дискомфорт у травленні. Зрозуміло вам, мої подруги стрункі? Зрозуміло, – скажуть вони і додадуть (вони теж у курсі), – вуглеводи в цільнозерновому засвоюються поступово і дають енергію надовго. Ну й звісно – мінімальна кількість калорій.

Щодо безздрожжевого хліба, то в нього низький глікемічний індекс, він не такий небезпечний для тих, хто худне. Але все-таки це калорійний продукт, зловживати ним не варто. Це вам скажуть дієтниці, будьте певні.

А от щодо безглютенового хліба вже все сказано і серйозними людьми – вченими-дієтологами з Хартфордшира . Простіше кажучи – вони розвіяли міф про глютені продукти, в яких він міститься.

Фото: instagram / ereminairina

Пояснимо. Глютен є у всіх сортах пшениці і ячмені, він неймовірно шкідливий для шлунково-кишкового тракту і всього організму в цілому. З цим не посперечаєшся. Але шкідливий він тільки для людей з таким захворюванням, як целіакія (непереносимість глютену). І їх на планеті трохи більше 1%.

На жаль, при наявності цього захворювання вживати в їжу звичайний хліб – протипоказано, виключно безглютеновий.

А от щасливчикам, які не потрапили в цей 1%, не варто переплачувати за безглютенові продукти.

Епілог

Отже, розглянувши 6 різновидів хліба, ми прийшли до висновку: найкорисніший для нас – цільнозерновий. Але для різноманітності раціону можна й трішки бородинський (див. Розділ 2), але за умови, що він виготовлений з борошна грубого помелу. Ну і хлібці (див. Розділ 3), це чудовий варіант здорового перекусу.

А тут знайдете рецепт хлібних паличок по-боварськи, а ще – рецепт хліба в мікрохвильовці від Григорія Германа.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти