День яйця відзначають сьогодні, 9 жовтня, у всьому світі. Це свято заснували любителі омлетів та інших яєчних страв. Виявляється, що зелені, блакитні і коричневі яйця є не тільки на Великдень, коли їх прийнято фарбувати – є кури, які несуть різнокольорові яйця щодня. Де живуть такі кури і яка користь від незвичайних яєць – далі в матеріалі.
Коричневі, блакитні та зелені – це яйця від трьох порід курей. Рідкісних птахів Антоніна Висовень з чоловіком розводить заради хобі.
Вона розповіла, що курка з Франції – Маран несе шоколадні яйця. Вважається, що чим темніше яйце, тим воно цінніше. Їх велика особливість в тому, що у них щільна шкірка. Прийнято також вважати, що в таких яйцях не буває сальмонельозу.
Курка з Китаю Сінь Сінь Дянь несе яйця зеленого кольору, схожі за кольором дає і чилійська Араукана. За смаком вони більш солодкуваті, ніж звичайні яйця. Однак всередині, якщо їх розбити – нічим не відрізняються.
А ось найменші кури в світі – серами родом з далекої Малайзії, а в Україні живуть в столичному зоопарку. За словами завідувача відділом птахів Київського зоопарку Віталія Лясківського, дорослі кури цієї породи легко поміщаються на долоні і їх вага досягає 250-300 грамів, а висота – 20 сантиметрів. Яйця цих курей в кілька разів менші звичайних.
Лікарі відзначають, що екзотика – це більше про зовнішній вигляд.
"За своїм біохімічним складом білків, жирів і вуглеводів практично не відрізняються наші звичайні курячі яйця від екзотичних. Єдина відмінність – пігмент, який дає таке різне забарвлення", – пояснила дієтолог Юлія Поворознюк.
Тим часом ми з'ясували рецепт ароматних гарбузових оладок від Марти Стюарт.