Один з головних символів української культури – сало. Продукт, який, виявляється, має багато цілющих властивостей, про які ми й не здогадувалися. Чим корисне сало, чи допомагає воно схуднути і кому його все ж їсти не рекомендується, розповіла "Сьогодні" гастроентеролог Марина Балас.
Їсти потрібно свіже сало, радять лікарі. Якщо їсти натщесерце, то це посилить жовчогінну дію. Але якщо є камені в жовчному – від цього продукту потрібно відмовитися.
Гастроентеролог розвінчує міф, ніби сало допомагає схуднути. Водночас цінних властивостей воно має чимало, а ще покращує роботу гормональної і серцево-судинної систем.
За словами Марини Балас, раніше кардіологи забороняли сало і говорили, що воно підвищує рівень холестерину. Але за доказовою базою, його вживати можна.
Якщо є серцево-судинні захворювання, був інсульт, інфаркт, то сало можна їсти 2-3 рази на тиждень по 20-30 грамів у сирому вигляді.
Сало, відзначають лікарі, містить багато цінної арахідонової кислоти. Вона допомагає роботі нирок і головного мозку, а також зміцнює серцевий м'яз.
Не втрачає корисних властивостей і заморожене сало або засолене в банці. Але їсти його не можна, якщо є подагра, ревматизм або загострення хвороб шлунково-кишкового тракту.
Українці люблять сало і розповідають, як їдять:
"З часничком, нашпиговане і трошки підкопчене", "Свіже сало перемолоти з часником і намазати це все на український хліб", "Натщесерце сало з чорним хлібом і з слайсами часнику".
Тим часом ми з'ясували все про осінній раціон: як правильно харчуватися з настанням холодів.