I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Що приготувати на Івана Купала – 5 рецептів обов'язкових страв

Івана Купала – особливе свято, особливою має бути і їжа цього дня. Головна страва – обітна каша, також можна приготувати вареники з вишнею, пироги, заливні або звичайні, з великою кількістю зелені
Вареники з вишнею традиційно готують на Івана Купала
Вареники з вишнею традиційно готують на Івана Купала

Дні 6 і 7 липня – Купальська ніч і свято Купала – пов'язані з багатьма обрядами, традиціями, прикметами і забобонами. У ніч на Купала досі вибирають суджених, шукають міфічний цвіт папороті, купаються до ранку, обливають водою Іванів і стрибають через багаття, щоб очиститися і назавжди скріпити своє кохання, "загартувавши" її вогнем. Як і в будь-яке інше свято, на Івана Купала готують особливі обрядові страви за традиційними рецептами. І щоб це літо стало особливими, його треба провести гідно – за допомогою лайфхаків з нашого календаря.

Обітна каша

На Івана Купала готують солодку кашу
На Івана Купала готують солодку кашу

Реклама

На свято люди варили ячмінну кашу, якою поминали предків. Вона була однією з головних страв на столі.

Складові:

  • 2 склянки ячної крупи
  • 1 л молока
  • 50 г вершкового масла
  • Цукор – за смаком
  • Фрукти – для прикраси

Спосіб приготування:

Реклама
  1. Молоко налити в каструлю, додати цукор і довести до кипіння.
  2. Додати ячну крупу і варити, постійно помішуючи, поки каша не стане густою.
  3. Перекласти кашу в горщики і довести до готовності в духовці.
  4. Перед подачею полити розтопленим вершковим маслом, прикрасити фруктами.

Петрівський квас

Домашній хлібний квас
Домашній хлібний квас

У давнину пити квас на Івана Купала потрібно було, приказуючи спеціяльні слова, які мали залучити удачу.

Інгредієнти на 5 л:

Реклама
  • 800 г житніх сухарів
  • 4 л води
  • 0,5 ст. л. борошна
  • 100 г цукру
  • 100 г меду
  • 100 г тертого хрону
  • 25 г дріжджів

Спосіб приготування:

  1. Добре підсмажені в духовці сухарі залити окропом і поставити на добу в тепле місце.
  2. Процідити закваску через марлю в емальований посуд і додати воду. Дріжджі і борошно розвести в невеликій кількості теплого квасу, влити в решту квасу.
  3. Додати цукор і поставити в тепле місце для бродіння на 5-6 годин. Перед тим, як розливати квас в пляшки, додати в нього мед і хрін (можна імбир).
  4. Пляшки з квасом закупорити і поставити в холодильник на дві доби. Подавати зі шматочками льоду.

Читайте також:

Вареники з вишнею

Вареники з вишнею
Вареники з вишнею

Вареники з вишнею – традиційна страва української кухні, без неї не обходилися і купальські дні.

Складові:

  • 3 склянки борошна
  • 3/4 склянки води
  • 2 яйця
  • Сіль
  • 4 склянки вишень
  • 1/2 склянки цукру

Спосіб приготування:

  1. З борошна, води, солі і яєць замісити еластичне тісто. Не занадто тонко розкачати його на присипаній борошном поверхні, щоб утримати вишні всередині вареника.
  2. Вишні перебрати, помити, видалити плодоніжки і кісточки. Перекласти в миску і пересипати цукром. Дати постояти 25-30 хвилин. Відкинути на сито або друшляк, щоб злити зайвий сік.
  3. Вишневу начинку потрібно викласти на кружальця з тіста і скріпити краї. Варити в підсоленій воді впродовж декількох хвилин після того, як вареники спливуть на поверхню. Готові вареники акуратно вийняти з окропу, щоб не розірвати оболонку.
  4. Вареники з вишнею подати до столу разом з процідженим соком і полити розтопленим маслом. Окремо подати сметану.

Заливний пиріг з яйцем і цибулею

Заливний пиріг з яйцем і цибулею
Заливний пиріг з яйцем і цибулею

Пироги з зеленню – традиційна випічка до свята Купала.

Складові:

Для начинки:

  • 4 яйця
  • Великий пучок зеленої цибулі
  • Сіль – за смаком

Для тіста:

  • 1/2 ч. л. солі
  • 7 ст. л. борошна
  • 1/2 ч. л. розпушувача
  • 225 г сметани
  • 3 яйця

Спосіб приготування:

  1. Яйця для начинки відварити, остудити і почистити. Нарізати кубиками, перемішати з подрібненою зеленою цибулею і сіллю.
  2. Збити вінчиком яйця, сметану і сіль. Додати просіяне з розпушувачем борошно.
  3. Вилити половину тіста в змащену олією форму діаметром 23 см. Зверху розкласти начинку. Залити тістом, розрівняти.
  4. Відправити в розігріту до 180 градусів духовку і випікати 45 хвилин. Перед подачею пиріг остудити.

Трав'яний чай

Трав'яний чай
Трав'яний чай

Люди вірили, що трави в Купальську ніч володіли особливою силою, тому і чай вважався особливим і чарівним.

Складові:

  • 3 г листя суниці
  • 3 г листя ожини
  • 3 г листя чорної смородини
  • 10 г чебрецю
  • 10 г звіробою

Спосіб приготування:

  1. Столову ложку суміші заварити 200 мл окропу і настояти 10 хвилин.

І ще один пиріг можна приготувати на Івана Купала – кіш з тунцем і шпинатом.

Тут зібрано 10 рецептів оригінальних заливних пирогів.

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти