24 лютого розпочинається Масляна. Це народне свято перед Великим постом, яке святкують цілий тиждень. У цього свята багато традицій і обрядів, наприклад, ритуальне приготування млинців.
Напередодні свята Масляної, що наближається, ми вирішили розповісти вам, звідки з'явилася традиція готувати на Масляну млинці, що вони символізують і які народні прикмети з ними пов'язані.
Млинці здавна вважаються головним атрибутом і символом слов'янського свята Масляної. Що символізує млинець? Відповідь здається очевидною. Ця страва найбільше схожа на яскраве, круглобоке, рум'яне сонце, якому і присвячене свято.

Адже саме сонце з язичницьких часів уособлює прихід весни, що якраз припадає на період весняного рівнодення і Масниці. Від прагнення людей задобрити та розташувати до себе небесне світило, від якого залежить тепло, урожай і все життя на землі, і з'явилася народна традиція пекти млинці на Масляну.
Люди вірили, що красиві рум'яні та смачні млинці допоможуть умовити сонце відігріти замерзлу за зиму землю і дарувати хороший урожай. Чим яскравіше і різноманітніше накритий стіл на Масляну, чим більше млинців спече господиня, тим ситнішим і багатшим буде весь рік. По млинцях у народі також ворожили та пророкували найближче майбутнє. Кожна господиня намагалася напекти млинців трохи більше, щоб їхній кількості відповідали сонячні та погожі дні в році, а також достаток і добробут сім'ї.

Млинці на масляному тижні готують щодня – з понеділка і до Прощеної неділі. І щодня знаходиться привід їх їсти. Наприклад, у середу теща кличе зятя на млинці, а в п'ятницю – навпаки, зять запрошує до себе тещу поїсти своїх млинців. У кожної господині обов'язково був свій власний рецепт млинців, яким вона пишалася.
Ще одна ритуальна якість млинців полягає в тому, що це поминальна їжа. Перший млинець завжди присвячувався пам'яті померлих родичів і віддавався жебракам і бідним людям за упокій душі. Вважається, що той, хто пече млинці на поминки, печеться про насичення душі померлого.
Вважається, що саме слово "млинець" прийшло до нас як видозмінене від "млин", "молоти", тобто борошняний виріб, приготований з меленого борошна. Цікава і назва технології приготування млинців, яке дійшла до нас із давнини, з часів печей. Заведено говорити, що млинці печуть, хоча насправді сучасні господині їх смажать на сковороді, а ось процес випікання має на увазі теплову обробку їжі в закритому посуді або духовці.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати млинці, не забруднивши гору посуду. "Сьогодні" також ділилися рецептом смачних бананових оладок.
Дивіться відео, як приготувати дріжджові млинці з медом:
Читайте також:
- Масляна 2020: ТОП-5 перевірених ворожінь
- Оригінальні млинці на Масляну: три рецепти від Юлії Висоцької
- Масляна: традиції, обряди і головні страви свята
- Млинці на Масляну: ТОП-5 перевірених рецептів на будь-який смак
- Як приготувати млинцевий торт на Масляну з вишнею і сметанним кремом
- Начинки для млинців: 5 солодких варіантів на Масницю