Смачне і неймовірно ситне свято – на Масляну українці об'їдаються млинцями . Печуть їх з пшеничного, гречаного, кукурудзяного і вівсяного борошна. Багато млинців, а начинок ще більше – і солоні, і солодкі.
Але деяким одних тільки млинців на Масляну, яка в 2020 році пройде з 24 лютого по 1 березня, занадто мало. Етнографи кажуть, що символ Масляної в Україні – вареники. На свято кожна господиня готувала вареники з сиром, сметаною чи олією – тому і Масляна.
Це свято також називають Бабським тижнем або Колодієм, і символом свята, крім вареників, завжди була дерев'яна колодка, якою в жартівливій формі карали тих, хто не встиг створити нову сім'ю.
Вареники їли тільки з сиром, тому що в останній тиждень перед Великим постом українці не вживали м'яса , а готували страви з молока і борошна. На Масляну українці не тільки наїдалися, а й багато веселилися. У ці дні головними були жінки.
Кожен день Масляного тижня вважається святковим. Люди ходили один до одного в гості і влаштовували масові гуляння, каталися на санках, конях, співали і раділи закінченню зими і початку теплої і лагідної весни. А старші хлопці і дівчата активно загравали один з одним, щоб після Пасхи зіграти весілля.
Рецепт вареників з сиром на Масляну
Час приготування:
- 1 година
Калорійність:
- 198 ккал на 100 г
Для начинки:
- Яйце – 1 шт
- 500 г сиру
- Цукор – за смаком
Для тесту:
- 2,5-3 склянки борошна
- 1 стакан гарячої води
- Сіль
- Масло вершкове – 1 ст. л.
- 2 ст. л. сметани 25%
Спосіб приготування:
- У велику миску просіяти борошно з сіллю. Влити воду, додати вершкове масло і сметану. Перемішати і замісити тісто.
- Накрити його харчовою плівкою, залишити на 10 хвилин в теплому місці.
- Сир перекласти в миску, розтерти з цукром за смаком. Додати яйце і перемішати.
- Тісто для вареників розділити на три частини, дві з них накрити плівкою, щоб тісто не пересохло. З решти сформувати ковбаску. На присипаної борошном поверхні розкачати ковбаску в довгий пласт шириною 9-10 см.
- По центру викласти начинку для вареників – по 2 ст. л., через кожні 5 см. Довгий край пласта змастити водою. Скласти пласт вдвічі.
- За допомогою тонкого склянки вирізати з пласта гуртки. Руками защипнути краю. Покласти вареники на присипану борошном тацю і поставити в холодильник. Так само зробити вареники з тіста.
- У широкій каструлі закип'ятити воду. Вареники з сиром опускати порціями і варити, поки вони не спливуть.
- Шумівкою перекласти вареники на блюдо, змастити вершковим маслом. Подавати зі сметаною.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати млинці, які не забруднивши гору посуду . "Сьогодні" також ділилися рецептом смачних бананових оладок .