Зима все більше заявляє про свої права: то снігом посипле, то влаштує на дорогах ковзанку, то, на подив ранніх перехожих, розмалює памороззю все, що попадеться їй на шляху, хоча ще з вечора йшов проливний дощ. Прозябнути в умовах дуже вологого і холодного повітря стає простіше простого.
"Ми швидко замерзаємо взимку за рахунок декількох механізмів, – пояснює Віктор Мацишин, невропатолог, доктор аюрведи, рефлексотерапевт, головний лікар клініки" Аюрведа "-192. – Перший – повітря, температура якого набагато нижча за температуру тіла, прискорює втрати тепла людиною. Другий – при низьких градусах спазмуются і звужуються судини, через що погіршується кровопостачання тканин. Третій: взимку у людей хоча так званий вогонь травлення нормальний, але йому доводиться працювати в посиленому режимі, щоб забезпечити організм великою кількістю енергії. Особливо працювати доводиться ШКТ астенічних натур (худорлявих, збуджуваних, гостро реагуючих на будь-які подразники), бо у них вогонь травлення ослаблений від природи".
Попередити переохолодження, а якщо воно сталося – зігрітися, допоможуть спеції. Які і як збільшити їх "міцний" ефект, Віктор Мацишин розповів "Сегодня".

1. Кориця
Покращує кровопостачання навіть найменших капілярів: розріджує кров, і тоді вона вільніше тече по судинах. А замерзнути при нормальному кровообігу складніше.
КОЛИ НЕ МОЖНА . При виразці, синдромі подразненого кишечника, захворюваннях серця, гіпертонії.
2. Чорний перець
За рахунок дубильних і дратівливих слизові ШКТ речовин він стимулює травлення. Забезпечує нормальний кровообіг за рахунок попередження тромбоутворення і зміцнення стінок судин (адже антиоксидантної аскорбінової кислоти в перці стільки ж, як в аналогічній кількості апельсина).
КОЛИ НЕ МОЖНА . При запаленні в сечостатевій системі, анемії, захворюваннях очей і нервовій збудливості.
3. Червоний перець
а значить, збільшує кількість продукуючої організмом енергії. Стимулює роботу серцево-судинної системи і кровообігу відповідно.
КОЛИ НЕ МОЖНА . При виразці, гастриті і схильності до підвищення артеріального тиску.
4. Гвоздика
Ці прянощі покращують апетит і стимулюють очищення кишечника, бо посилює його перистальтику. Все це підтримує вогонь травлення на належному рівні.
КОЛИ НЕ МОЖНА . При гастриті, виразці, сильній перевтомі – фізичній і психічній.
5. Кардамон
Підвищує тонус організму, завдяки чому людина легше переносить перепади температур навколишнього середовища. Також спеція попереджає зниження артеріального тиску, при якому замерзання відбувається швидше.
КОЛИ НЕ МОЖНА . При виразці і гастриті.
6. Кумин
Покращує травлення. Крім того, пряність попереджає анемію, а якщо все в порядку з формулою крові, то вона повноцінно постачає тканини людського організму поживними речовинами. Тоді адаптація до некомфортних температур відбувається без великих втрат енергії.
КОЛИ НЕ МОЖНА . При виразці і підвищеній кислотності шлунка.
7. Імбир
Він прекрасно зігріває і розріджує кров, що особливо актуально взимку, бо ми їмо більше жирного, а воно кров загущує. Також покращує роботу печінки, тим самим нормалізуючи травлення.
КОЛИ НЕ МОЖНА . При схильності до алергії, захворюваннях серця.
Золоте правило: в день – 3-10 г
Стільки можна з'їдати однієї зі спецій або їхньої суміші. Оптимально – 1 ч. л. Зігріваючий ефект буде сильніший, якщо додавати їх до готових страв, інакше корисні властивості частково загубляться.
Нагадаємо, нещодавно ми писали про тем, що ще потрібно їсти в холоди, щоб зберегти хороше самопочуття і настрій.
Читайте також:
- Що потрібно їсти в холоди, щоб зберегти хороше самопочуття і настрій
- Війна з паразитами: чому не можна приймати глистогінне без призначення лікаря
- Чотири кроки до здорової печінки: що необхідно прибрати з раціону
- П'ять харчових звичок, які шкодять вашій шкірі
- Як пити кефір з корицею для схуднення
- Який продукт найкраще спалює жир
- Вчені розповіли, як кориці вдається спалювати жир