Яблучний Спас щороку відзначають 19 серпня. На Другий Спас готують випічку з яблуками: пироги, штруделі, печиво. Фрукти запікають у духовці з медом і горіхами, варять з них варення і компоти. Якщо любите аромат і пишність дріжджових пиріжків, то рецепти нижче знадобляться. Кількість цукру та кориці в начинці регулюйте на свій смак. А щоб вигідно зібратися на пікнік, ознайомтеся з цим матеріалом.
Дріжджові пиріжки з яблуками в духовці
Складові для тіста
- 200 г борошна
- 1,5-2 ч. л. сухих дріжджів
- 125 мл молока
- Дрібка солі
- 2 ст. л. цукру
- Збите яйце – для змазування
Для начинки
- 2-3 середніх яблук
- Гвоздика
- Кориця
- 20 г вершкового масла
- 1-2 ст. л. цукор
Спосіб приготування
- Розчиніть дріжджі і 1 ст. л. цукру в 4 ст. л. теплого молока. Дайте постояти 10-15 хвилин. Перемішайте.
- Борошно змішайте з сіллю і 1 ст. л. цукру, додайте молоко, що залишилося, сухі дріжджі і замісіть тісто.
- Накрийте вологою серветкою і залиште підходити на 1 годину в теплому місці, після чого обомніть. Залиште ще на 30 хвилин.
- Для начинки яблука дрібно наріжте і припустіть у вершковому маслі з цукром і спеціями (близько 5 хвилин).
- Коли тісто підійде вдруге, розділіть його на шматочки і сформуйте з них кульки.
- Кульки розплющите, покладіть у центр начинки і сформуйте пиріжки.
- Пиріжки викладіть на деко, накрийте вологою серветкою і дайте постояти 30 хвилин. Змастіть збитим яйцем.
- Випікайте пиріжки близько 25 хвилин в розігрітій до 200 градусів духовці.
- Дістаньте з печі й накрийте чистим кухонним рушником.
Пісні пиріжки з яблуками
Складові для опари
- 125 г води
- 200 г борошна
- 1/4 ч. л. сухих дріжджів
Для тіста
- Опара
- 400 г просіяного борошна
- 190 мл води
- 100 мл олії
- 1,5 ч. л. солі
- 1,5 ст. л. цукру
- 1 ч. л. сухих дріжджів
- Трохи міцного солодкого чаю
Для начинки
- 3 середніх яблука
- 2 ст. л. цукру
- 1,5 ч. л. крохмалю
- 1 ч. л. кориці
- Лимонний сік
Спосіб приготування
- Змішайте всі інгредієнти для опари, накрийте харчовою плівкою і залиште на 10 годин.
- Приготуйте тісто: шматочками відправте опару в воду, додайте всі інші інгредієнти і замісіть гладке, тісто, що не липне до рук. Залиште його на 1-1,5 години. Коли тісто підійде, скачайте його в кулю і залиште, доки ще раз не збільшиться в об'ємі.
- Очищені яблука наріжте кубиками, змішайте їх з крохмалем, лимонним соком, корицею і цукром.
- Розігрійте духовку до 200 градусів.
- Розділіть тісто на невеликі шматочки (близько 20 штук) і зробіть з них коржики. Покладіть всередину начинку і защипайте краї.
- Покладіть пиріжки на застелене пергаментом деко швом униз, дайте розстоятися впродовж 20 хвилин. Змастіть солодким чорним чаєм.
- Поставте пиріжки в духовку і випікайте близько 20 хвилин, доки вони не підрум'яняться.
Пухкі пиріжки з яблуками
Складові для тіста
- 1/2 літра молока
- 2 ч. л. дріжджів
- 150 г вершкового масла
- 3 яйця
- 950 г борошна
- 1 ч. л. солі
Для начинки
- 2 кг яблук
- 1 лимон
- 1 ст. л. меду
- 40 г вершкового масла
- 2 ст. л. цукру
- Паличка кориці
Спосіб приготування
- Злегка підігрійте молоко і розведіть у ньому дріжджі. Накрийте рушником і поставте в тепле місце на 15 хвилин.
- Розтопіть вершкове масло й остудіть. Збийте два яйця із сіллю і змішайте з опарою, додайте розтоплене масло. Всипаючи поступово борошно, замісіть тісто, скачайте його в кулю, накрийте і залиште в теплому місці на годину, а потім розділіть на 50 кульок.
- Поріжте яблука кубиками, додайте цедру і сік одного лимона, вершкове масло, мед, цукор і корицю. Тушкуйте на повільному вогні хвилин 10-15, щоб кубики стали м'якими.
- Кожну кульку тіста розкачайте в кружок і покладіть в нього начинку. Защипайте зверху і змастіть поверхню яйцем, що залишилося.
- Випікайте в духовці за температури 190 градусів близько 20 хвилин – доки тісто не підрум'яниться. Готові пиріжки перекладіть на тарілку і накрийте чистим рушником.
Як приготувати пиріжки з овочами – самоси – дізнаєтеся з відео.