Головна Сьогодні

Варений гарбуз: користь і шкода для здоров'я

Варений гарбуз містить масу корисних речовин

Гарбуз по праву вважається головним осіннім продуктом. Він багатий на безліч вітамінів та інших корисних речовин. Але чомусь не всі його люблять, хоча насправді з гарбуза можна приготувати дуже смачні страви : супи, печеню, закуски, випічку і навіть десерти.

Дивіться відео, як зварити гарбузову кашу:

Гарбуз зміцнює імунітет, в наслідок чого організм людини буде максимально захищений від вірусів та інфекцій, яких восени з'являється величезна кількість. У нашій статті ми розповімо про користь вареного гарбуза для здоров'я.

Варений гарбуз: користь для організму

У цьому осінньому овочі міститься унікальний вітамінний комплекс і живильні компоненти. У вареному гарбузі є вітаміни групи А, В, C, E, D, Р, рекордна кількість вмісту заліза, а також рідкісний вітамін Т, який впливає на процеси обміну речовин в організмі.

Велика кількість каротину і вітаміну Е допомагає уповільнювати процеси старіння в організмі, благотворно впливає на людей з проблемами зору та слизової оболонки ока. Унікальні рослинні фібри нормалізують травлення, а також запобігають таким серйозним захворюванням, як рак, коліт і діабет.

Гарбуз корисна для зору
Гарбуз корисна для зору
Фото: Depositphotos

Варений гарбуз знижує ризик виникнення захворювань шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, допомагає відновлювати нормальний стан організму при нефриті і пілоенефриті, хворобах печінки, запаленнях сечового міхура, атеросклерозі, при безсонні і неврозах.

Гарбуз – ще один з найбільш рекомендованих овочів при схудненні. Калорійність гарбуза – 20 ккал на 100 г. Легкозасвоювана клітковина, пектини і біофлавоноїди допомагають очистити організм від токсинів і руйнують холестеринові бляшки. А солі калію, що містяться в гарбузі, мають легкий сечогінний ефект, що сприяє зниженню ваги.

Варений гарбуз: шкода для організму

Гарбуз можна їсти при індивідуальній непереносимості
Гарбуз можна їсти при індивідуальній непереносимості
Фото: Depositphotos

Гарбуз не рекомендується в таких випадках:

  • при цукровому діабеті, через велику кількість цукрів, що містяться в м'якоті;
  • при гострих і хронічних захворюваннях шлунково-кишкового тракту;
  • при індивідуальній непереносимості.

Варений гарбуз, скоріше, принесе не користь, а шкоду, якщо його вживати під час діареї: вона підсилить хворобливий стан.

Як правильно варити гарбуз

Гарбуз варять без шкірки
Гарбуз варять без шкірки
Фото: Depositphotos

  • Перед варінням необхідно ретельно промити гарбуз, розрізати його навпіл і витягнути насіння;
  • Після цього овоч слід очистити від шкірки;
  • Гарбузову м'якоть потрібно розрізати на часточки або кубики розміром до 3 см. Невикористану частину овоча бажано загорнути в харчову плівку або фольгу і прибрати в холодильник.
  • Покласти шматочки гарбуза в каструлю і залити водою так, щоб рідина повністю його покривала;
  • Як тільки вода закипить, додати сіль і варити гарбуз 25-30 хвилин на середньому вогні;
  • Перевірити готовність продукту можна за допомогою виделки. Якщо овоч м'який, то його слід зняти з вогню, після чого злити воду з каструлі і дати гарбузі охолонути.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати гарбуз у мультиварці.

Всі подробиці в спецтемі Правильне харчування: користь і шкода продуктів

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти