Головна Сьогодні

Гід по хлібних тостах – якими бувають і який найкорисніший

Дізнаємося, з чим їдять тости в інших країнах, оцінимо їх разом з дієтологом і запропонуємо найкращий його варіант

Що може бути краще хрусткого хліба вранці – напевно, хрусткий хліб з маслом або варенням, із шинкою або сиром, та тут безліч варіянтів. А чи відомо вам, що варіацій цієї, безумовно універсальної, закуски маса? І що в різних країнах ранковий тост – він свій, особливий? Час розширити свої кулінарні знання.

План такий: ми розповідаємо вам смачні історії про тости, ви ознайомлюється, вибираєте щось до душі і, звісно, готуєте й куштуєте. Але не так швидко.

Далі, разом з дієтологом Оленою Черніковою, ми все це діло оцінимо з точки зору професійної. Назвемо найшкідливіший для фігури. І як альтернатива – запропонуємо свій варіант. Тобто той, який буде оптимальним для здорового сніданку.

Почнемо з Англії, імовірно, єдиної країни, в якій народився відомий на весь світ сніданок.

Тост з присмаком романтики

Яйцо пашот з грінками
Яйцо пашот з грінками
Фото: Depositphotos

Ранкової романтики, звісно. Це – як у нас кава в ліжко, тільки у них – тост з яйцем Бенедикт на стіл. Пояснюємо: якщо десь у Британії з'явилася закохана пара й ця пара вирішила жити разом, то один з партнерів (той, що менше ледачий) має приготувати такий тост. На знак любові, так би мовити.

Ясна річ, багато в цій країні не зраджують традиційному англійському сніданку – квасоля, смажений бекон, яєчня і тости. Їх або мочають у яйця та соус від квасолі, якщо вони не сильно засмажені, або намащують маслом і їдять вприкуску.

Данський шоколадний антураж

Фото: Instagram / easis_udentilsatsukker

"Антураж" придуманий датчанами особисто. Можна сказати, це їхній ексклюзив.

Там продають шоколадні (темний або молочний шоколад) супертонкі пластинки, які вони кладуть на хліб. Усе це в Данії називається Pålægschokolade. Як усе відбувається вранці: в будні дні присмажується чорний хліб, потім на нього кладуть шоколадну пластинку, вона тане і, власне, все, готове до вживання.

Цікаво, що у вихідні тост з талим шоколадом готують з білим хлібом. Такі тости беруть до школи та на роботу.

Італійський хрусткий сніданок

Фото: Pixabay

Хрусткий, бо в Італії люблять їсти вранці сухі тости, ми б назвали їх сухариками. Називаються – феті бескотате. Це невеликі хлібні квадратики. Феті бескотате готують вдома, їх можна купити і в магазині. Запивають молоком або лате.

Ще одна тонкість вживання тостів по-італійськи – це як "розігрів" перед першими рідкими стравами. Тоді тости роблять з чіабати і намащують на них дуже улюблений в Італії, і це не жарт, курячий печінковий паштет. Перед намащуванням його трохи підігрівають.

Складні крок мадам і крок месьє

Фото: Instagram / croquemadamecafe

Це якщо порівнювати з італійськими феті бескотате. Це не якісь там сухарики. Це серйозні в плані інгредієнтів і приготування французькі тости. Їх часто замовляють в обідню перерву у Франції. Це два шматочки хліба із шинкою і тертим сиром всередині. Крок месьє, після приготування, прикрашається соусом бешамель. Крок мадам до того ж прикрашається смаженим яйцем, що символізує дамський капелюшок. Ну зворушливо ж!

Іспанський тост. Привіт від пастухів

Фото: Instagram / olga_pronina

Так-так, тостадо кон томаті – це сучасна версія колись популярної серед пастухів їжі. Сьогодні іспанці люблять снідати таким тостом. Цю ранкову закуску готують так: трохи обсмажують хліб, зверху кладуть томатну пасту зі свіжих помідорів, хамон і збризкують оливковим маслом. А взагалі, іспанці вважають себе нацією щасливою, бо люблять поїсти смачно та корисно.

Час поговорити про згадані вище тости, а саме про їхні корисні якості.

"Тост з яйцем Бенедикт – корисний. Білки, жири, вуглеводи, все є ньому", – каже дієтолог Олена Чернікова. "Щодо данських тостів із шоколадом, то це швидкі вуглеводи. А такої енергії вистачить ненадовго. Цей тост краще дозволяти собі на вихідні. Італійцям я би порадила, якщо говоримо про тости з паштетом, різноманітності. Наприклад, жири у вигляді авокадо або сиру. Крок мадам і крок месьє . Такий сніданок має бути зрідка, адже в ньому немає достатньої кількості корисного, як для сніданку, в порівнянні з іншими. Іспанська тостадо кон томаті – супер. Купа вітамінів, білок, жири, вуглеводи і клітковина".

Отже, ми плавно підійшли до здорового тосту. Але перед цим важливо нагадати:

  1. Правильний сніданок допомагає організму остаточно прокинутися.
  2. Збалансований сніданок покращує роботу мозку.
  3. Сніданок збільшує працездатність на 20-30%.
  4. Людина, яка снідає, переживає менше стресів і депресій.

Ідеальний ранковий тост (назву придумайте самі)

Бутерброди з тунцем
Бутерброди з тунцем
Фото: Depositphotos

  • Цільнозерновий хліб
  • Шматочки авокадо або паста з авокадо, овочі
  • Яйце пашот/тунець/відварна яловичина

І, звісно, не будемо такі суворі до свого раціону. До цього корисного тосту від нашого дієтолога можна час від часу додавати й ті, про які ви щойно дізналися.

А тут дізнаєтеся, як приготувати французькі тости за класичним рецептом і рецепт тосту з авокадо і лососем.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти