У ці дні яйця – один з найзатребуваніших продуктів. Ми всі готуємося до Великодня, а цей продукт – символ свята, який обов'язково має бути на столі. І для того, щоб не зіпсувати ні святкові салати, ні не випічку несвіжими яйцями, потрібно обов'язково перевіряти – чи не зіпсовані вони. У цьому матеріалі знайдете 7 спосібів, як перевірити якість яєць. Якщо ви плануєте піч на Великдень паски і у вас є цікавий рецепт – беріть участь у нашому конкурсі.
Як перевірити якість яєць
Спосіб №1. За допомогою склянки води
Тест на плавучість – це поширений і дуже простий спосіб перевірити вік яєць. Опустіть яйце в склянку води і подивіться, як воно поводитеметься:
- якщо яйце лягло на дно в горизонтальному положенні – воно свіже
- якщо яйце стало вертикально – його термін придатності закінчується
- якщо яйце спливло – воно зіпсовано, їсти такий продукт небезпечно
Спосіб №2. Уважно оглянути шкаралупу
Шкаралупа свіжих яєць злегка шорстка й матова. Якщо яйця погані, вона буде гладкою на дотик і блищати на світлі. Якщо шкаралупа м'яка або в плямах – яйце протухло.
Спосіб №3. Перевіряйте якість яєць, коли його розіб'єте
Не ігноруйте свій ніс і очі при перевірці яєць. Розбийте його в миску. Білок має бути прозорим і мати свою звичну текстуру. Жовток має бути яскравим. Якщо білок дуже водянистий, є каламутним або жовток знебарвлений, краще не ризикувати.
Спосіб №4. Понюхайте розбите яйце
Справді погані яйця мають досить виразний запах. Швидше за все, якщо у вас є тухле яйце, ви по це здогадаєтеся. Навіть сирі яйця без тріщин можуть пахнути тухлими. Якщо від яйця пахне бодай трохи, викиньте його.
Спосіб №5. Послухайте яйце
Якщо ви струснете свіжі яйця, ви не відчуєте і не почуєте жодного руху всередині шкаралупи. Однак, якщо ви струснете старе яйце, ви, швидше за все, відчуєте і почуєте хлюпання.
Спосіб №6. Перевірити за допомогою лампи
Щоб перевірити свіжість яйця, піднесіть його до потужного джерела світла. Якщо побачите темні плями, що проступлять під шкаралупою, це означає, що продукт зіпсований.
Спосіб №7. Покрутити яйце
Покладіть яйце на рівну поверхню і змусьте його обертатися. Погане яйце прокрутиться навколо своєї осі більше разів, ніж свіже.
Скільки можна зберігати яйця?
Яйця за свіжістю діляться на дієтичні і столові. Якщо курка знесла яйце не пізніше семи днів тому – воно дієтичне. За тиждень яйце переходить у розряд столових. Термін їхньої придатності – 25 діб. Яйця довше зберігатимуться в холодильнику, але їх можна тримати і в кімнаті, бажано в темному місці.
За матеріалами: Мashed.com.
Тут дізнаєтеся, як пофарбувати яйця за допомогою куркуми.