Салат з помідорів з персиками, куряче філе з виноградом, інжир з козячим сиром і грушевий лимонад – ми вибрали кілька рецептів з осінніх продуктів, які обов'язково оцінять любителі небанальних смакових поєднань.
Панцанела з фруктами
Панцанела – популярний літній салат родом з Тоскани. У класичному варіанті його готують з хліба, помідорів, оливкової олії, цибулі і базиліка. Ми рекомендуємо додати в салат фрукти і ніжний сир бурата.
Час приготування:
- 20 хвилин
Складові:
- 3 чашки кубиків чіабати
- 6 ст. л. оливкової олії, плюс більше для сервірування
- Сіль і перець
- 2 ст.л. червоного винних оцту
- 1 ст.л. свіжого лимонного соку
- 1/2 чашки подрібненого свіжого базиліку, плюс більше для подачі
- 1 ст.л. нарезанного свіжого орегано
- Щіпка перцю чилі
- 2-3 персика, нектарини або червоні сливи, нарізані часточками
- 1 помідор, нарізаний часточками
- 1/2 чашки томатів чері, розрізаних навпіл
- 2 столові ложки підсмажених кедрових горіхів
- Сир бурата, розірваний на шматки
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 200 °С.
- На деку змішайте хліб, 2 столові ложки оливкової олії і щіпку солі. Перемістіть в духовку і запікайте протягом 8-10 хвилин або поки хліб не підсмажиться.
- Зробіть соус вінегрет. Змішайте залишилися 4 столові ложки оливкової олії, оцет, лимонний сік, базилік, орегано і дрібку перцю чилі. Приправте за смаком сіллю і перцем.
- У великій салатній мисці змішайте обсмажений хліб, персики, помідори, кедрові горіхи. Додайте вінегрет і добре перемішайте. Можна залишити на ніч в холодильника.
- Перед подачею розкришите бурату, збризніть оливковою олією і прикрасьте листочками базиліку.
Куряче філе з запеченим виноградом і цибулею
Cоковитий виноград ідеально відтіняє смак курячого філе, а цибуля надає йому гостроту.
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 450 г міксу дрібного червоного і зеленого винограду
- 1 маленька червона цибулина
- 4 гілочки розмарину плюс для подачі
- 2 ст.л. оливкової олії
- 2 ч.л. бальзамічного оцту
- Велика сіль і мелений перець
- 680 г курячого філе без шкіри без кісток
- 1/2 чашки сухого білого вина
- 1 ст.л. холодного масла
Спосіб приготування:
- Розігріти духовку до 230 °С.
- Виноград зняти з грон. Цибулю почистити, розрізати на чотири частини і нарізати шматочками товщиною 0,5 см.
- Викласти на деко виноград, нарізану цибулю і гілочки розмарину. Додати 2 ч.л. олії, бальзамічний оцет, 1/8 ч.л. солі і 1/4 ч.л. перцю. Запікати 20-25 хвилин, один раз перевернувши.
- Тим часом курячі грудки розрізати горизонтально навпіл. Помістити м'ясо між двома листами поліетиленової плівки. Відбити до товщини 0,5-1 см. Приправити 1/4 ч.л. солі і 1/4 ч.л. перцю.
- У великій неглибокій сковороді розігріти 4 чайні ложки олії на середньому вогні. Готувати курку до золотисто-коричневого кольору, приблизно по 3-4 хвилини з кожного боку. Перекласти на тарілку і накрити фольгою.
- Додати вино в сковороду, де смажилася курка. Готувати на сильному вогні близько 2 хвилин. Зняти плити; дати охолонути протягом хвилини.
- Додати вершкове масло; перемішувати, поки масло не розтане, близько 30 секунд.
- Викласти винний соус на тарілку, додати курку. Подавати із запеченою виноградом і червоною цибулею.
- Прикрасити страву свіжим розмарином.
Інжир з козячим сиром і медом
Запечений інжир в духовці з сиром і медом – це дуже проста, але смачна і ефектна закуска, яка готується за лічені хвилини. До столу її можна подавати разом з келихом легкого вина.
Час приготування:
- 10 хвилин
Складові:
- 3 шт. інжиру
- 50 г козячого сиру (фети або камамберу)
- 1 ст.л. меду
Спосіб приготування:
- Інжир помити і обсушити, зробити на кожному хрестоподібний надріз зверху. Вкласти всередину козячий сир.
- Відправити інжир в форму для запікання і відправити на 5-7 хвилин в розігріту до 220 °С духовку.
- Полити запечений інжир медом і подавати до столу.
Корисна порада
Ви можете додати в начинку кілька свіжих листочків розмарину або чебрецю, а також волоські або кедрові горішки. Готову закуску можна буде скропити бальзамічним соусом.
Грушевий лимонад
Лимонад з грушевим пюре – відмінний домашній напій, смачний і корисний. За бажанням в склянку можна додати розрізаний на половинки кумкват.
Час приготування:
- 35 хвилин
Складові:
- 1/2 склянки нарізаної м'якоті стиглої груші (приблизно 2-3 груші)
- Сік з 6 лимонів (близько 1 склянки соку)
- 1/2 склянки води
Спосіб приготування:
- Груші помийте, почистіть і наріжте.
- Вичавіть сік з лимонів. Якщо ви поставите лимони в мікрохвильову піч на 10 секунд, ви отримаєте максимум соку.
- Додайте грушу, лимонний сік і воду в високошвидкісний блендер і збийте.
- Поставте лимонад в холодильник, щоб він повністю охолов.
- Коли все буде готове до подачі, процідіть його через сито.
- Подавайте з льодом і скибочками лимона.
Нагадаємо, раніше ми писали, як зробити чатні з сливи, а також ділилися рецептом курчати з абрикосами від Юлії Висоцької.