Така страва, як картопля по-французьки, має безліч варіацій. Її готують як гарнір або з м'ясом, куркою, фаршем. Дуже смачною виходить картопля фарширована, запечена в духовці. При приготуванні цієї страви важливу роль відіграють прянощі. Для сильнішого аромату ви можете додати такі спеції, як розмарин, чебрець, імбир, орегано.
Ароматна картопля по-французьки
Інгредієнти:
- картопля – 6 шт
- масло вершкове – 50 г
- часник – 1-2 зубчики
- чебрець – 1 гілочка
- вода – 1 стакан
- сіль, перець мелений – за смаком
Як приготувати ароматну картоплю по-французьки:
- Очистіть картоплю від шкірки і ретельно її вимийте. Розріжте кожну картоплину поперек навпіл.
- З закругленого боку відріжте овальну сторону так, щоб вона стала плоскою. Таким чином, картопля стійко розташовуватиметься в формі для запікання.
- Розтопіть в глибокій сковороді вершкове масло, викладіть гілочку чебрецю і подрібнений часник. Потім, коли масло добре розігріється, розкладіть по сковороді картоплю.
- Залиште її обсмажувати до золотистої скоринки. Іншу сторону обсмажувати не потрібно. Акуратно вийміть картоплю зі сковороди і перекладіть до форми для випічки рум'яною стороною вгору.
- Влийте окріп. Накрийте форму фольгою і приберіть до духовки на півгодини. Страва має випікатися при температурі 180 °С.
- Готову картоплю викладіть на блюдо і посипте сіллю. Подавайте цей варіант запеченої картоплі як гарнір.
Картопля по-французьки з вершками і сиром
Інгредієнти:
- картопля – 8 шт.
- вершки – 200 мл
- сир – 150 г
- цибуля ріпчаста – 1 шт.
- часник – 3 зубчики
- кукурудза консервована – 100 г
- перець червоний солодкий – 1 шт.
- гірчиця – 2-3 ст. ложки
- олія рослинна – 2 ст. ложки
- зелень петрушки – 0,5 пучка
- мускатний горіх – за смаком
- паприка – за смаком
- сіль, перець мелений – за смаком
Як готувати картоплю з вершками:
- Відваріть в шкірці ретельно вимиту картоплю. Солодкий перець і цибулю наріжте кубиками. Подрібніть часник.
- Розігрійте сковороду, влийте рослинну олію. Викладіть на сковороду цибулю, часник, перець і кукурудзу.
- Обсмажте протягом п'яти-семи хвилин. Потім влийте вершки і уваріть суміш. Додайте до сковороди гірчицю, тертий сир і дрібно нарізану зелень.
- Відварну картоплю очистіть від шкірки, розріжте навпіл. Акуратно витягніть серцевину. М'якоть картоплі потовчіть і змішайте з сирною масою.
- Додайте сіль, перець, паприку і мускатний горіх. Половинки картоплі викладіть в приготовані заздалегідь човники з фольги.
- За допомогою невеликої ложки наповніть картоплю сирною начинкою. Запікайте фаршировану картоплю по-французьки при температурі 200 °С протягом десяти хвилин.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Картопля по-французьки з грибами
Інгредієнти:
- картопля – 500 г
- печериці – 300 г
- яблуко зелене – 1 шт.
- твердий сир – 200 г
- вершкове масло
- олія оливкова
- часник – 2 зубчики
- кріп – 0,5 пучка
- зелена цибуля – 3-4 гілочки
- мускатний горіх – щіпка
- сіль за смаком
Як готувати картоплю з грибами:
- Розріжте почищені і вимиті картоплини на чотири частини, присипте мускатним горіхом і перемішайте.
- Гриби вимийте і наріжте на скибочки. Яблуко розрізати на вісім-десять частин. Подрібніть через прес часник.
- Натріть сир через крупну тертку. Підготуйте форму для запікання. Для цього натріть її часником і вершковим маслом.
- В окремій мисці змішайте гриби, картоплю і яблуко, збризніть оливковою олією і додайте сіль. Добре перемішайте.
- Викладіть до форми для запікання картопля з яблуками і грибами. Зверху посипте сиром. Поставте форму до духовки на тридцять хвилин і запікайте страву при температурі 180 °С.
- Перед подачею посипте зеленню.
Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" ділився рецептом картопляних котлет від Джеймі Олівера. Ми також писали, як приготувати гаспачо з буряка.
Дивіться відео, як приготувати фаршировану картоплю з беконом: