Гречане, рисове, кукурудзяне і навіть лляне – в світі існує більше сотні видів борошна, з якого роблять смачну випічку . Втім, найпопулярнішим в Україні залишається пшеничне. Як же його вибрати і зберігати?
Як вибрати якісне борошно
- Для випічки краще використовувати пшеничне борошно вищого сорту, розфасоване в паперові пакети. У такій упаковці продукт буде "дихати" і довше збереже свої властивості;
- Якісне борошно повинне бути білим. Темний колір означає наявність залишків висівок;
- Хороше борошно обсипається порошком, не залишаючи грудочок. Якщо при стисканні воно утворює грудки, значить, борошно надто вологе;
- Щоб випічка була пишною і повітряною, борошно повинно настоятися, тобто краще буде, якщо воно змелене кілька місяців тому. Але не слід купувати продукт з терміном придатності, що закінчується. Борошно, яке довго зберігалося, злежується, втрачає сипкість, в ньому розвиваються мікроорганізми;
- У борошні не повинно бути грудок, чорних цяток (часток бур'янів), жучків і личинок;
- На смак якісне борошно не повинне бути кислим, занадто солодким, гірким, мати присмак затхлості і цвілі. Якщо борошно трохи пожувати, не повинно бути відчуття піску на зубах.
Як правильно зберігати борошно
Але слід пам'ятати, що зіпсувати борошно можна власними руками – неправильним зберіганням. Головне для борошна – відсутність вологи і кімнатна температура. А ще краще – не купуйте борошно в великих обсягах, так як в ньому можуть оселитися шкідники.
Пересипавши борошно в герментичну ємність, його можна зберігати при кімнатній температурі півроку. Якщо температура в приміщенні підніметься вище 24-26 ºС, фахівці радять перекласти борошно в холодильник, оскільки зараження паразитами або цвіллю більш імовірно при підвищеній температурі повітря.
Нагадаємо, раніше ми писали, як спекти пишний маковий пиріг . "Сьогодні" також розповідали, як приготувати пшеничні млинці з грибами .