Міжнародний день вегана відзначають 1 листопада. Свято було засноване в 1994 році у Великій Британії. У цей день проводяться заходи і акції, присвячені веганам і веганству.
Дивіться відео, чим відрізняються вегани від вегетаріанців:
Веганство – це найсуворіша форма вегетаріанства, яка виключає вживання будь-яких продуктів тваринного походження. В наші дні все більше і більше людей наважуються перейти на такий спосіб життя.
На честь свята ми поділимося кращими рецептами страв без використання м'яса, молока та яєць.
Веганська вівсянка в банці
Час приготування:
- більше 3-х годин
Складові:
- 1/2 склянки вівсяних пластівців
- 1/2 чашки кокосового молока
- 1 столова ложка насіння Чіа
- 2 столові ложки мигдалю
- 1/2 столової ложки кленового сиропу
- 1 чайна ложка ванільного екстракту
Спосіб приготування:
- З'єднайте всі інгредієнти в скляній банці.
- Добре перемішайте, накрийте і поставте в холодильник на ніч.
- Наступного ранку дістаньте з холодильника, додайте свої улюблені свіжі ягоди або фрукти і насолоджуйтеся!
Веганські овочевий салат від Кортні Кардаш'ян
Час приготування:
- 20 хвилин
Складові:
- 1-1 1/2 пакетика органічного латуку
- 1/2 чашки органічних помідорів чері
- 1/2 склянки органічного міні-перцю
- 3/4 склянки органічного нарізаного огірка
- 1 1/2 нарізаного органічного авокадо
- 1/3 склянки органічного граната
- 1/3 чашки органічних кедрових горіхів
Для заправки:
- 4 столові ложки оливкової олії
- 1/2 чайної ложки гімалайської рожевою солі
- 1/4 чайної ложки перцю
- 1 столова ложка медової гірчиці
- 2 столові ложки бальзамічного оцту
Спосіб приготування:
- Зелень помийте, обсушіть і складіть в салатницю.
- Розріжте помідори навпіл і додайте до салатного листя.
- Наріжте перець і огірок, додайте в миску.
- Додайте насіння граната і кедрові горіхи.
- В окремій ємності з'єднайте рідкі інгредієнти заправки. Додайте приправи і ще раз перемішайте.
- Перед подачею полийте салат заправкою і перемішайте.
Веганська фунчоза з тофу і овочами
Час приготування:
- 1 годину
Складові:
- 500 г тофу
- 500 г фунчози
- 2 баклажани
- 1 кабачок
- 1 перець болгарський
- 500 г помідорів чері
- 400 г цвітної капусти
- 40 г часнику
- 40 г кунжутної олії
- 50 г соєвого соусу
- 100 г кокосового молока
- 20 г кунжуту
- чилі-перець – за смаком
- рослинна олія – за смаком
- Сіль, чорний перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Відправляємо фунчозу в миску з холодною водою.
- Овочі крупно нарізаємо. Кабачки і баклажани – напівчасточками, трохи під кутом, після чого присмачуємо соняшниковою олією, щоб баклажани вже просякли, додаємо чорний перець і трохи солі. Помідори ріжемо навпіл, а перець – великими трикутниками.
- Цвітну капусту розбираємо на суцвіття. Часник дрібно нарізаємо.
- Тофу нарізаємо великими кубиками. Обсмажувати його чи ні, кожен вирішує сам, але якщо будете обсмажувати, то тофу потрібно обваляти в кукурудзяному крохмалі (або на крайній випадок в пшеничній муці), а вже потім обсмажити з усіх боків на олії до рум'яної скоринки.
- Якщо дозволяє посуд і вогонь, то всі овочеві компоненти можна готувати в одному воці, якщо ні, то смажити варто все окремо, і партіями. Спочатку кабачки і баклажани – до м'якості останніх (кабачки можуть залишитися злегка хрусткими).
- Перець обсмажуємо зовсім небагато, до нього ж можна додати цвітну капусту і часник. Помідори не чіпаємо.
- Коли всі овочі обсмажені, складаємо їх у вок або іншу глибоку посудину, додаємо 300 мл води і доводимо страву до легкого кипіння. Додаємо соєвий соус, кунжутну олію і кокосову олію, пробуємо на сіль.
- В кінці всипаємо помідори і тофу, перемішуємо, знімаємо з вогню.
- Додаємо фунчозу (без води), ще раз перемішуємо і спостерігаємо, як вона стає м'якою.
- Розкладаємо фунчозу з тофу і овочами по тарілках, посипаємо злегка обсмаженим кунжутом.
Веганські рулет з квасолі з овочами та горіхами: рецепт від Асмік Гаспарян
Час приготування:
- більше 3-х годин
Складові:
- квасоля біла – 700 г
- горіхи волоські – 150 г
- цибуля – 2-3 шт .;
- морква – 1 шт.
- діжонська гірчиця – 2 ст. л.
- болгарський перець (консервований або заморожений) – 100 г
- зелень (кріп, шпинат) – за смаком
- чебрець – 1 ч. Л.
- коріандр мелений – 1 ч. Л.
- кунжут – 100 г
Спосіб приготування:
- Моркву і квасолю відварити до готовності. Цибулю підсмажити. Горіхи подрібнити.
- До відвареної квасолі додати цибулю, горіхи і чебрець. Подрібнити в блендері до стану пасти.
- Викласти квасоляну пасту прямокутником, товщиною 0,5 см на харчову плівку.
- Викласти на неї шарами діжонську гірчицю, натерту моркву, подрібнену зелень, подрібнений болгарський перець. Загорнути в рулет.
- Поставити на 1 годину в холодильник. Готовий рулет зверху посипати кунжутом.
Веганський яблучний пиріг від Джеймі Олівера
Час приготування:
- 50 хвилин
Складові:
- 25 г веганського маргарину, плюс для змащування форми
- 3 солодких яблука
- 195 г цукру мусковадо
- 180 г звичайного борошна
- 1 ч.л. харчової соди
- 1 1/2 ч.л. міксу спецій
- 80 мл соняшникової олії
- 1 ч.л. оцту
- 1 лимон
- 85 г очищених волоських горіхів
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 180 ºC, змастіть жиром і застеліть папером дно квадратної форми розміром 23 см.
- Очистіть від серцевини і крупно натріть на тертці 2 яблука. Тоненько наріжте яблуко, що залишилося.
- Розтопіть 85 г цукру і маргарину в сковороді, потім влийте в підготовлену форму. Викладіть нарізане яблуко в один шар.
- Змішайте борошно, 110 г цукру, соду і мікс спецій в мисці. В окремій мисці з'єднайте олію, 180 мл води, оцет, терті яблука і цедру лимона. Змішайте сухі інгредієнти з рідкими, швидко, але ретельно.
- Грубо наріжте і додайте волоські горіхи, потім вилийте на шар яблук в форму для випічки.
- Випікайте протягом 30 хвилин або доти, доки зубочистка не буде виходити чистою.
- Дайте яблучному пирогу охолонути протягом 5 хвилин, потім переверніть на блюдо.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом веганського шоколадного мусу від Гордона Рамзі.