Квашена капуста, ферментований продукт, дуже корисна для здоров'я. У ній є пробіотики – живі мікроорганізми, що відіграють важливу роль у роботі кишечника. Вони виробляють вітаміни, амінокислоти, формують здоровий кишковий імунітет і запобігають алергії, коливанню ваги, схильності до діабету другого типу і підтримують здоровий рівень холестерину. Квашена капуста містить 19 ккал на 100 г. Дієтологи рекомендують вживати не більше 200 г цього продукту на день. Ви можете купити квашену капусту в магазині, але найсмачніша – домашня.
Квашена капуста в банці
Інгредієнти:
- 2 кг капусти
- 2 моркви
- 1 л води
- 2 ст. л. крупної солі
- 1 ст. л. цукру
Спосіб приготування:
- Знімаємо два верхніх листя з качана, викидаємо їх. Капусту тонко шаткуємо гострим ножем або використовуємо спеціальну терку-шатківницю.
- Нашатковану капусту викладаємо в таз, щоби було зручніше перемішувати і м'яти її.
- Моркву миємо, очищаємо і натираємо на крупній тертці або на тертці для корейської моркви.
- Капусту з морквою добре переминаємо руками і дуже щільно утрамбовуємо у велику банку. Капуста має поміститися, якщо ні – замало пом'яли її.
- Тепер приготуємо розсіл. В один літр холодної кип'яченої води додаємо дві столові ложки солі, перемішуємо до розчинення солі та заливаємо отриманим розсолом
- Банку з капустою ставимо в глибоку тарілку, бо під час квашення витікатиме зайвий розсіл. Зверху просто прикриваємо кришкою або накриваємо марлею. Залишаємо капусту в теплі на два дні. Періодично (один-два рази на день) треба протикати виделкою і випускати з капусти бульбашки газів.
- Потім весь розсіл зливаємо в каструлю. Додаємо одну ложку з гіркою цукру, перемішуємо до розчинення і знову заливаємо розсолом капусту.
- Закупорюємо капусту кришкою і прибираємо ще на один день в холодильник. Процес бродіння зупинений, капусті треба настоятися і відпочити.
Квашена капуста з яблуками
Інгредієнти:
- 2 кг капусти
- 2 шт. моркви
- 250 г журавлини
- 3-5 яблук
Для розсолу:
- 1 л води
- 1 склянка олії
- 1 склянка цукру
- 3/4 склянки оцту
- 2 ст. л. солі
- 1 головка часнику
Спосіб приготування :
- Приготувати розсіл – змішати всі інгредієнти, нарізаний часник, довести до кипіння і кип'ятити 2-3 хвилини.
- Нашаткувати капусту, натерти моркву. Укласти шарами в ємність капусту, моркву, журавлину, яблука, знову капусту.
- Залити капусту розсолом, покласти гніт. Через 2 дні капуста буде готова.
Квашена капуста: класичний рецепт
Інгредієнти:
- 1 кг капусти
- 25 г солі
- 200 г моркви
- Кмин – за бажанням
- Лаврове листя – за бажанням
- Чорний перець горошком – за бажанням
Спосіб приготування:
- З капусти зняти верхнє листя. Нашаткувати її тонко.
- Моркву очистити і крупно натерти.
- Помістити все у миску і присипати сіллю. Перетирати нічого не потрібно, тільки трохи перемішати.
- Перекласти у велику ємність і дерев'яним товкачем утрамбувати щільно. Доки капуста не пустить сік. Накрити тарілкою або дерев'яним диском і зверху встановити вантаж.
- Залишити для бродіння на кухні. Кожні два дні потрібно відкривати салат і протикати його дерев'яною палицею. Це для того, щоб виходив газ.
- Бродіння триватиме тиждень. Перекласти готову капусту в банку і прибрати в холодильник.
Квашена капуста: рецепт із журавлиною
Інгредієнти:
- Капуста – 3 кг
- Морква – 100 г
- Журавлина – 100 г
- Цукор – 1 ст. л.
- Сіль – 75 г
- Насіння кропу – 10 г
- Лаврове листя – 6-8 шт.
- Мелений чорний перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Для приготування квашеної капусти із журавлиною з качанів зніміть верхнє листя. Розріжте капусту на половинки і, видаливши качан, тонко наріжте.
- Моркву ретельно вимийте щіткою, потім очистіть і натріть на крупній тертці або середній. Журавлину вимийте, переберіть і обсушіть, розклавши на паперових рушниках.
- Підготовлені капусту і моркву помістіть у велику миску. Посипте цукром, сіллю, насінням кропу і меленим перцем за смаком. Ретельно перетріть руками, щоб виділився сік.
- На дно великої каструлі ємністю не менше 10 л покладіть лаврове листя. Потім шарами укладіть капусту з морквою, журавлиною і лавровим листям.
- Утрамбуйте капусту так, щоб вона дала якнайбільше соку. Накрийте кришкою, зверху – важкий гніт. Залиште в теплому місці на 2-3 дні.
- Через зазначений час на поверхні капусти має з'явитися піна. Зніміть гніт і кришку (дерев'яний кружок), зробіть в капусті кілька проколів довгим держаком дерев'яної ложки і залиште ще на 1 день.
- Готову квашену капусту із журавлиною розподіліть по чистих банках. Закрийте звичайними пластиковими кришками і приберіть для зберігання в прохолодне місце.
Квашена капуста
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна – 1 кг
- Морква – 1-3 шт.
- Часник (за бажанням) – 3-4 зубчики
Для заливки:
- Цукор-пісок – 0,5 склянки
- Сіль грубого помелу – 1 ст. ложка
- Вода – 500 мл
- Перець чорний – 4-5 шт.
- Перець запашний – 3-4 шт.
- Олія – 0,5 склянки
- Оцет столовий 9% – 10 ст. л.
Спосіб приготування:
- Капусту нарізати тонкою, довгою соломкою. Моркву очистити, помити, натерти на крупній тертці.
- Часник очистити, пропустити через прес. Змішати в мисці всі овочі.
- У каструлю налити воду, закип'ятити. Всипати цукровий пісок, сіль, спеції, налити масло і оцет. Перемішати. Кип'ятити 1 хвилину.
- Гарячу заливку вилити в капусту. Зверху капусту накрити перевернутою тарілкою великого діаметру, на яку поставити гніт. Залишити настоюватися за кімнатної температури.
- Через 4-5 годин швидка квашена капуста буде готова.
- Готову квашену капусту швидкого приготування перекласти в банки, накрити капроновими кришками і зберігати в холодильнику.
Тут знайдете дізнайтеся, як приготувати домашню шаурму вдома.