Головна Сьогодні

Як смачно заквасити капусту: ТОП-5 способів

Рецепти квашеної капусти – класичний, швидкий, із журавлиною та яблуками

Квашена капуста, ферментований продукт, дуже корисна для здоров'я. У ній є пробіотики – живі мікроорганізми, що відіграють важливу роль у роботі кишечника. Вони виробляють вітаміни, амінокислоти, формують здоровий кишковий імунітет і запобігають алергії, коливанню ваги, схильності до діабету другого типу і підтримують здоровий рівень холестерину. Квашена капуста містить 19 ккал на 100 г. Дієтологи рекомендують вживати не більше 200 г цього продукту на день. Ви можете купити квашену капусту в магазині, але найсмачніша – домашня.

Квашена капуста в банці

Капуста квашена: рецепт
Капуста квашена: рецепт
Фото: Depositphotos

Інгредієнти:

  • 2 кг капусти
  • 2 моркви
  • 1 л води
  • 2 ст. л. крупної солі
  • 1 ст. л. цукру

Спосіб приготування:

  1. Знімаємо два верхніх листя з качана, викидаємо їх. Капусту тонко шаткуємо гострим ножем або використовуємо спеціальну терку-шатківницю.
  2. Нашатковану капусту викладаємо в таз, щоби було зручніше перемішувати і м'яти її.
  3. Моркву миємо, очищаємо і натираємо на крупній тертці або на тертці для корейської моркви.
  4. Капусту з морквою добре переминаємо руками і дуже щільно утрамбовуємо у велику банку. Капуста має поміститися, якщо ні – замало пом'яли її.
  5. Тепер приготуємо розсіл. В один літр холодної кип'яченої води додаємо дві столові ложки солі, перемішуємо до розчинення солі та заливаємо отриманим розсолом
  6. Банку з капустою ставимо в глибоку тарілку, бо під час квашення витікатиме зайвий розсіл. Зверху просто прикриваємо кришкою або накриваємо марлею. Залишаємо капусту в теплі на два дні. Періодично (один-два рази на день) треба протикати виделкою і випускати з капусти бульбашки газів.
  7. Потім весь розсіл зливаємо в каструлю. Додаємо одну ложку з гіркою цукру, перемішуємо до розчинення і знову заливаємо розсолом капусту.
  8. Закупорюємо капусту кришкою і прибираємо ще на один день в холодильник. Процес бродіння зупинений, капусті треба настоятися і відпочити.

Квашена капуста з яблуками

Квашена капуста в розсолі
Квашена капуста в розсолі
Фото: Depositphotos

Інгредієнти:

  • 2 кг капусти
  • 2 шт. моркви
  • 250 г журавлини
  • 3-5 яблук

Для розсолу:

  • 1 л води
  • 1 склянка олії
  • 1 склянка цукру
  • 3/4 склянки оцту
  • 2 ст. л. солі
  • 1 головка часнику

Спосіб приготування :

  1. Приготувати розсіл – змішати всі інгредієнти, нарізаний часник, довести до кипіння і кип'ятити 2-3 хвилини.
  2. Нашаткувати капусту, натерти моркву. Укласти шарами в ємність капусту, моркву, журавлину, яблука, знову капусту.
  3. Залити капусту розсолом, покласти гніт. Через 2 дні капуста буде готова.

Квашена капуста: класичний рецепт

Квашена капуста на зиму
Квашена капуста на зиму
Фото: Depositphotos

Інгредієнти:

  • 1 кг капусти
  • 25 г солі
  • 200 г моркви
  • Кмин – за бажанням
  • Лаврове листя – за бажанням
  • Чорний перець горошком – за бажанням

Спосіб приготування:

  1. З капусти зняти верхнє листя. Нашаткувати її тонко.
  2. Моркву очистити і крупно натерти.
  3. Помістити все у миску і присипати сіллю. Перетирати нічого не потрібно, тільки трохи перемішати.
  4. Перекласти у велику ємність і дерев'яним товкачем утрамбувати щільно. Доки капуста не пустить сік. Накрити тарілкою або дерев'яним диском і зверху встановити вантаж.
  5. Залишити для бродіння на кухні. Кожні два дні потрібно відкривати салат і протикати його дерев'яною палицею. Це для того, щоб виходив газ.
  6. Бродіння триватиме тиждень. Перекласти готову капусту в банку і прибрати в холодильник.

Квашена капуста: рецепт із журавлиною

Квашена капуста у власному соку
Квашена капуста у власному соку
Фото: Depositphotos

Інгредієнти:

  • Капуста – 3 кг
  • Морква – 100 г
  • Журавлина – 100 г
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Сіль – 75 г
  • Насіння кропу – 10 г
  • Лаврове листя – 6-8 шт.
  • Мелений чорний перець – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Для приготування квашеної капусти із журавлиною з качанів зніміть верхнє листя. Розріжте капусту на половинки і, видаливши качан, тонко наріжте.
  2. Моркву ретельно вимийте щіткою, потім очистіть і натріть на крупній тертці або середній. Журавлину вимийте, переберіть і обсушіть, розклавши на паперових рушниках.
  3. Підготовлені капусту і моркву помістіть у велику миску. Посипте цукром, сіллю, насінням кропу і меленим перцем за смаком. Ретельно перетріть руками, щоб виділився сік.
  4. На дно великої каструлі ємністю не менше 10 л покладіть лаврове листя. Потім шарами укладіть капусту з морквою, журавлиною і лавровим листям.
  5. Утрамбуйте капусту так, щоб вона дала якнайбільше соку. Накрийте кришкою, зверху – важкий гніт. Залиште в теплому місці на 2-3 дні.
  6. Через зазначений час на поверхні капусти має з'явитися піна. Зніміть гніт і кришку (дерев'яний кружок), зробіть в капусті кілька проколів довгим держаком дерев'яної ложки і залиште ще на 1 день.
  7. Готову квашену капусту із журавлиною розподіліть по чистих банках. Закрийте звичайними пластиковими кришками і приберіть для зберігання в прохолодне місце.

Квашена капуста

Квашена капуста
Квашена капуста
Фото: Depositphotos

Інгредієнти:

  • Капуста білокачанна – 1 кг
  • Морква – 1-3 шт.
  • Часник (за бажанням) – 3-4 зубчики

Для заливки:

  • Цукор-пісок – 0,5 склянки
  • Сіль грубого помелу – 1 ст. ложка
  • Вода – 500 мл
  • Перець чорний – 4-5 шт.
  • Перець запашний – 3-4 шт.
  • Олія – 0,5 склянки
  • Оцет столовий 9% – 10 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Капусту нарізати тонкою, довгою соломкою. Моркву очистити, помити, натерти на крупній тертці.
  2. Часник очистити, пропустити через прес. Змішати в мисці всі овочі.
  3. У каструлю налити воду, закип'ятити. Всипати цукровий пісок, сіль, спеції, налити масло і оцет. Перемішати. Кип'ятити 1 хвилину.
  4. Гарячу заливку вилити в капусту. Зверху капусту накрити перевернутою тарілкою великого діаметру, на яку поставити гніт. Залишити настоюватися за кімнатної температури.
  5. Через 4-5 годин швидка квашена капуста буде готова.
  6. Готову квашену капусту швидкого приготування перекласти в банки, накрити капроновими кришками і зберігати в холодильнику.

Тут знайдете дізнайтеся, як приготувати домашню шаурму вдома.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти