Не секрет, що бобові дуже корисні для здоров'я. Дієта, багата на бобові, допомагає знизити ризик діабету другого типу, ожиріння, підвищеного кров'яного тиску, високого рівня холестерину, хвороб серця та інсульту.
Нут містить клітковину і має низьку калорійність при високих поживних властивостях. Це хороше джерело вітамінів групи В, заліза, міді, магнію, цинку і фосфору.
Ділимося добіркою смачних і здорових рецептів із такого популярного суперфуду, як нут.
Бозбаш із горохом нут від Асмік Гаспарян
Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти:
- Баранячі реберця – 1,5 кг
- Нут – 150 г
- Морква – 2 шт.
- Яблука кислих сортів – 2 шт.
- Томати у власному соку – 5 шт.
- Болгарський перець – 2 шт.
- Лук – 2 шт.
- Перець чилі – 1 шт.
- Часник – 5 зубчиків
- Кінза – 5 гілочок
- Сіль – 30 г
- Зіра – 12 г
- Чорний перець горошком – 15 шт.
- Хмелі-сунелі – 13 г
- Коріандр – 6 г
- Вода – 3 л
Спосіб приготування:
- Баранячі реберця розріжте поперек по 2 ребра. Залийте водою. Відваріть на повільному вогні протягом 1,5 години разом із попередньо замоченим у воді нутом і сіллю.
- Потім додайте нарізані кільцями моркву, скибочки яблук і цілий перець чилі. Проваріть 15 хвилин. Після цього додайте кубики болгарського перцю і подрібнені томати у власному соку.
- Розітріть у ступці зіру, насіння коріандру і чорний перець горошком. Додайте в суп. Додайте хмелі-сунелі і нарізану півкільцями цибулю. Перемішайте і проваріть ще 2 хвилини.
- При подачі посипте суп подрібненими кінзою і часником.
Салат із нуту і пряної цвітної капусти від Юлії Висоцької
Час приготування:
- 1 година
Інгредієнти:
- Нут – 300 г
- Капуста цвітна – 1/3 качана
- Картопля молода – 7 шт.
- Помідори – 1 шт.
- Лук-шалот – 1 шт.
- Лайм – ½ шт.
- Кінза свіжа – 3 гілочки
- Оливкова олія – 2 ст. л.
- Каррі паста – 1 ст. л.
- Оцет – 1 ч. Л.
- Куркума – 1 щіпка
- Сіль морська – 1 щіпка
Для заправки:
- Невеликий корінь імбиру – 1 шт.
- Йогурт жирний – 3 ст. л.
- Оливкова олія Extra Virgin – 2 ст. л.
- Тамариндовий соус – 1 ч. Л.
- Куркума – 1 щіпка
Спосіб приготування:
- Нут відварити відповідно до інструкції на упаковці.
- З половинки лайма вичавити 2-3 ст. ложки соку.
- Цвітну капусту розібрати на невеликі суцвіття і, зрізавши грубі стебла, викласти в глибоку посудину.
- Додати пасту каррі та дрібку куркуми, скропити соком лайма і оливковою олією і все перемішати.
- Заправлену капусту викласти в невелике деко і запікати під розігрітим грилем 5 хвилин.
- Шалот почистити, нарізати тонкими кільцями, викласти в глибокий посуд, скропити оцтом і дати замаринуватися.
- Помідор нарізати невеликими шматочками.
- Картоплю, не очищаючи, відварити і розрізати на 4 частини.
- До замаринованої цибулі додати помідор, нут, картоплю, запечену цвітну капусту і все перемішати.
- Корінь імбиру почистити і натерти на дрібній тертці.
- Приготувати заправку: йогурт з'єднати з натертим імбиром і тамариндовим соусом, додати куркуму, влити оливкове масло Extra Virgin і все перемішати.
- Салат полити заправкою, посолити і перемішати.
- Кінзу дрібно порубати, додати в салат і ще раз перемішати.
Рецепт баклажанів із нутом і апельсинами від Тетяни Литвинової
Час приготування:
- понад 3 години
Інгредієнти:
- Баклажани – 300 г
- Бебі морква – 10-12 шт.
- Нут – 100 г
- Курага – 6-8 шт
- Фенхель – 1 бульба
- Кіноа – 200 г
- Коріандр – 1/2 ч л
- Сіль за смаком
- Зіра – 1/2 ч л
- Апельсин (цедра з половини і сік з усього)
Спосіб приготування:
- Нут замочити на 6-8 годин.
- Баклажан очистити, нарізати кубиками по 3 см.
- Фенхель нарізати соломкою, зняти цедру з 1/2 апельсина і витягти сік.
- Покласти всі овочі, цедру і нут у ємність із чавуну або з подвійним дном, залити соком апельсина, накрити кришкою і тушкувати 30 хвилин.
- Потім додати спеції, попередньо трохи прогрівши їх на сухій сковороді.
- Після додавання спецій тушкувати ще 5-10 хвилин. Потім тримати страву під закритою кришкою ще 10 хвилин вимкненим. Якщо у вас є тажин, тоді ідеально готувати в ньому і в духовці, як жителі Марокко.
Дієтичний фалафель за рецептом Світлани Фус
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- Нут відварений – 200 г
- Кунжут – 1 ст.л.
- Зіра – 1 ч.л.
- Часник – 1 зубок
- Кінза, петрушка – за смаком
- Сіль, перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Нут подрібнити в м'ясорубці або блендері, додати кунжут, зіру, подрібнений через прес часник, дрібно нарізану кінзу і петрушку, сіль і перець.
- Все добре перемішати, зліпити невеликі котлетки розміром із волоський горіх і обсмажити або на сухій сковороді, або в 1 ст. л. оливкової олії. Фалафель готовий. Завдяки додаванню спецій, фалафель має незвичайний пряний смак. За бажанням можна додати сік лимона.
- Подавати фалафель можна з гарніром і овочами на обід, на вечерю з салатом або ж на перекус в лаваші.
Хумус за рецептом Джеймі Олівера
Час приготування:
- 5 хвилин
Інгредієнти:
- Консервований нут – 400 г
- Маленький зубчик часнику – 1 шт.
- Кунжутна паста тахині – 1 ст.л.
- 1 лимон
- Оливкова олія першого віджиму
Спосіб приготування:
- Помістіть консервований нут в кухонний комбайн, попередньо зливши рідину.
- Додати очищений часник, тахині, лимонний сік за смаком і столову ложку олії.
- Приправити дрібкою морської солі, потім накрити кришкою і перебити до отримання однорідної маси.
- Спробувавши, за бажанням додайте трохи більше лимонного соку. Якщо хумус занадто густий, розбавити його чистою водою і знову збити.
- Перекласти хумус в мисочку. Подавати разом із нарізаними свіжими овочами, такими як морква, огірки, редиска або перець, і теплою пітою.
Порада: якщо у вас немає консервованого гороху нут, ви можете використовувати відварений. У цьому випадку вам доведеться додати більше солі або спецій.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом зимового салату з пасти з шинкою від Джеймі Олівера.