Головна Сьогодні

Що приготувати з нуту: ТОП-5 рецептів смачних і корисних страв

Горох нут багатий на цінний рослинний білок

Не секрет, що бобові дуже корисні для здоров'я. Дієта, багата на бобові, допомагає знизити ризик діабету другого типу, ожиріння, підвищеного кров'яного тиску, високого рівня холестерину, хвороб серця та інсульту.

Нут містить клітковину і має низьку калорійність при високих поживних властивостях. Це хороше джерело вітамінів групи В, заліза, міді, магнію, цинку і фосфору.

Ділимося добіркою смачних і здорових рецептів із такого популярного суперфуду, як нут.

Бозбаш із горохом нут від Асмік Гаспарян

Суп з горохом нут та бараниною
Суп з горохом нут та бараниною
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 2 години

Інгредієнти:

  • Баранячі реберця – 1,5 кг
  • Нут – 150 г
  • Морква – 2 шт.
  • Яблука кислих сортів – 2 шт.
  • Томати у власному соку – 5 шт.
  • Болгарський перець – 2 шт.
  • Лук – 2 шт.
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Часник – 5 зубчиків
  • Кінза – 5 гілочок
  • Сіль – 30 г
  • Зіра – 12 г
  • Чорний перець горошком – 15 шт.
  • Хмелі-сунелі – 13 г
  • Коріандр – 6 г
  • Вода – 3 л

Спосіб приготування:

  1. Баранячі реберця розріжте поперек по 2 ребра. Залийте водою. Відваріть на повільному вогні протягом 1,5 години разом із попередньо замоченим у воді нутом і сіллю.
  2. Потім додайте нарізані кільцями моркву, скибочки яблук і цілий перець чилі. Проваріть 15 хвилин. Після цього додайте кубики болгарського перцю і подрібнені томати у власному соку.
  3. Розітріть у ступці зіру, насіння коріандру і чорний перець горошком. Додайте в суп. Додайте хмелі-сунелі і нарізану півкільцями цибулю. Перемішайте і проваріть ще 2 хвилини.
  4. При подачі посипте суп подрібненими кінзою і часником.

Салат із нуту і пряної цвітної капусти від Юлії Висоцької

Салат з цвітної капусти та нуту
Салат з цвітної капусти та нуту
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 1 година

Інгредієнти:

  • Нут – 300 г
  • Капуста цвітна – 1/3 качана
  • Картопля молода – 7 шт.
  • Помідори – 1 шт.
  • Лук-шалот – 1 шт.
  • Лайм – ½ шт.
  • Кінза свіжа – 3 гілочки
  • Оливкова олія – 2 ст. л.
  • Каррі паста – 1 ст. л.
  • Оцет – 1 ч. Л.
  • Куркума – 1 щіпка
  • Сіль морська – 1 щіпка

Для заправки:

  • Невеликий корінь імбиру – 1 шт.
  • Йогурт жирний – 3 ст. л.
  • Оливкова олія Extra Virgin – 2 ст. л.
  • Тамариндовий соус – 1 ч. Л.
  • Куркума – 1 щіпка

Спосіб приготування:

  1. Нут відварити відповідно до інструкції на упаковці.
  2. З половинки лайма вичавити 2-3 ст. ложки соку.
  3. Цвітну капусту розібрати на невеликі суцвіття і, зрізавши грубі стебла, викласти в глибоку посудину.
  4. Додати пасту каррі та дрібку куркуми, скропити соком лайма і оливковою олією і все перемішати.
  5. Заправлену капусту викласти в невелике деко і запікати під розігрітим грилем 5 хвилин.
  6. Шалот почистити, нарізати тонкими кільцями, викласти в глибокий посуд, скропити оцтом і дати замаринуватися.
  7. Помідор нарізати невеликими шматочками.
  8. Картоплю, не очищаючи, відварити і розрізати на 4 частини.
  9. До замаринованої цибулі додати помідор, нут, картоплю, запечену цвітну капусту і все перемішати.
  10. Корінь імбиру почистити і натерти на дрібній тертці.
  11. Приготувати заправку: йогурт з'єднати з натертим імбиром і тамариндовим соусом, додати куркуму, влити оливкове масло Extra Virgin і все перемішати.
  12. Салат полити заправкою, посолити і перемішати.
  13. Кінзу дрібно порубати, додати в салат і ще раз перемішати.

Рецепт баклажанів із нутом і апельсинами від Тетяни Литвинової

Закуска з кіноа, овочів та нуту
Закуска з кіноа, овочів та нуту
Фото: Pixabay

Час приготування:

  • понад 3 години

Інгредієнти:

  • Баклажани – 300 г
  • Бебі морква – 10-12 шт.
  • Нут – 100 г
  • Курага – 6-8 шт
  • Фенхель – 1 бульба
  • Кіноа – 200 г
  • Коріандр – 1/2 ч л
  • Сіль за смаком
  • Зіра – 1/2 ч л
  • Апельсин (цедра з половини і сік з усього)

Спосіб приготування:

  1. Нут замочити на 6-8 годин.
  2. Баклажан очистити, нарізати кубиками по 3 см.
  3. Фенхель нарізати соломкою, зняти цедру з 1/2 апельсина і витягти сік.
  4. Покласти всі овочі, цедру і нут у ємність із чавуну або з подвійним дном, залити соком апельсина, накрити кришкою і тушкувати 30 хвилин.
  5. Потім додати спеції, попередньо трохи прогрівши їх на сухій сковороді.
  6. Після додавання спецій тушкувати ще 5-10 хвилин. Потім тримати страву під закритою кришкою ще 10 хвилин вимкненим. Якщо у вас є тажин, тоді ідеально готувати в ньому і в духовці, як жителі Марокко.

Дієтичний фалафель за рецептом Світлани Фус

Фалафель з гарніром
Фалафель з гарніром
Фото: Pixabay

Час приготування:

  • 30 хвилин

Інгредієнти:

  • Нут відварений – 200 г
  • Кунжут – 1 ст.л.
  • Зіра – 1 ч.л.
  • Часник – 1 зубок
  • Кінза, петрушка – за смаком
  • Сіль, перець – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Нут подрібнити в м'ясорубці або блендері, додати кунжут, зіру, подрібнений через прес часник, дрібно нарізану кінзу і петрушку, сіль і перець.
  2. Все добре перемішати, зліпити невеликі котлетки розміром із волоський горіх і обсмажити або на сухій сковороді, або в 1 ст. л. оливкової олії. Фалафель готовий. Завдяки додаванню спецій, фалафель має незвичайний пряний смак. За бажанням можна додати сік лимона.
  3. Подавати фалафель можна з гарніром і овочами на обід, на вечерю з салатом або ж на перекус в лаваші.

Хумус за рецептом Джеймі Олівера

Домашній хумус
Домашній хумус
Фото: freepik.com

Час приготування:

  • 5 хвилин

Інгредієнти:

  • Консервований нут – 400 г
  • Маленький зубчик часнику – 1 шт.
  • Кунжутна паста тахині – 1 ст.л.
  • 1 лимон
  • Оливкова олія першого віджиму

Спосіб приготування:

  1. Помістіть консервований нут в кухонний комбайн, попередньо зливши рідину.
  2. Додати очищений часник, тахині, лимонний сік за смаком і столову ложку олії.
  3. Приправити дрібкою морської солі, потім накрити кришкою і перебити до отримання однорідної маси.
  4. Спробувавши, за бажанням додайте трохи більше лимонного соку. Якщо хумус занадто густий, розбавити його чистою водою і знову збити.
  5. Перекласти хумус в мисочку. Подавати разом із нарізаними свіжими овочами, такими як морква, огірки, редиска або перець, і теплою пітою.

Порада: якщо у вас немає консервованого гороху нут, ви можете використовувати відварений. У цьому випадку вам доведеться додати більше солі або спецій.

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом зимового салату з пасти з шинкою від Джеймі Олівера.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти