Куди їхати у серпні

На кого залишити улюбленця

Як зміцнити імунітет

Модні джинси

Тести

Найдорожче

Чорноплідна горобина: користь і шкода для здоров'я

Багато обходять її стороною і не включають до свого раціону – і дарма, розповімо чому

Чорноплідна горобина або аронія. От не справедливо вона стоїть осторонь і не заслужено позбавлена нашої уваги. Адже всі ми звикли більше до горобини червоної. Тобто звичайної. Ми вирішили покінчити з цією несправедливістю. Зовсім скоро ви дізнаєтеся, якою корисною та універсальною в плані заготовок і вживання є ця терпко-солодка ягода. Нам же важливо підтримувати здоров'я цілий рік, а не тільки в сезон збору врожаю? Дієтолог Альона Чернікова розповість про все детальніше.

Фото: Альона Чернікова, дієтолог

Чим може похвалитися аронія?

  • Калорійністю – 55 ккал на 100 г
  • Ягоди містять до 1,5% білків, до 12% цукру, 0,5-3% органічних кислот
  • Значна кількість каротину, вітаміну С, вітаміни групи В, РР, Р
  • Залізо, йод, солі кобальту, марганцю, мідь

Читайте також:

Навіщо вона потрібна в нашому раціоні?

  • Щоб знизити рівень шкідливого холестерину
  • Зміцнити судини
  • Підтримати зір і роботу щитоподібної залози
  • А ще медпрепарати на основі ягід надають антибактеріальну, протизапальну, кровоспинну, проносну та сечогінну дію. Приймати такі препарати тільки з дозволу лікаря
  • Плоди горобини важливі при нестачі вітамінів, недокрів'ї, порушеннях обміну речовин

Але важливо знати:

/ Фото: Pixabay

Добова доза вживання горобини має бути не більше 100 г. Якщо більше, то можна спричинити подразнення шлунка, біль, блювоту, діарею, а також порушення в роботі нирок таі інші побічні ефекти.

Заготовляємо горобину про запас

Фото: Instagram/chai__nika

Якщо заморозка кетягами, то

Достатньо просто видалити листя. Ягоди подавати в замороженому вигляді, але не відривати від кетягів.

Якщо хочемо засушити

Миємо ягоди, даємо воді стекти й розкладаємо на сито шаром 2 см. Сушити треба в печі або спеціальній сушарці за температури 45°С, а досушувати – при 60°С. За таких умов ягоди висихають за 2-3 години. Як перевірити, чи достатньо вони сухі? Якщо стиснути ягоди в кулаці, з них не має текти сік.

Якщо хочемо отримати горобиновий порошок

Ягоди потрібно висушити й подрібнити в порошок. Зберігати в герметичній тарі. Такий порошок можна додавати будь-куди – він надає страві кисло-гострого смаку. Загалом, сміливо кидайте в страви, які треба злегка підкислити.

Правила зберігання свіжої горобини :

Може зберігається близько пів року за температури +2... + 4°С, тому можна сміливо зберігати в лотку в холодильнику. За певний час вона може потемніти й підсохнути. Це нормально, при цьому горобина не втрачає своїх властивостей.

А тут читайте про правила вживання інжиру.

Реклама
Найважливіші та найцікавіші новини завжди під рукою
Life Сьогоднi в telegram-каналi Пiдпишись на RSS-канал Life Сьогоднi на Google News
Реклама
Останні новини
Більше новин
Гороскоп
Твій гороскоп на Сьогодні
Читати гороскоп
Just do it
Корисна порада на Сьогодні
Їсти ягоди щодня
Чому це важливо?
Лайфхак дня
Як бюджетно оновити гардероб
Хакнути
Сольник зірки
DOROFEEVA
31 липня / 20:00
5 головних концертів липня
Чи гідний сервіс на відпочинку в Україні?
Дізнатися більше про відпочинок
Спецпроект
Календар лайфхаків на літо
Липень
Лайфхаки за календарем
Гороскоп
Твій гороскоп на тиждень
25 - 31 липня
Читати гороскоп
Найдорожчий спецтопік
Дорожче просто не знайдеш
Оренда VIP-яхти — ₴27 000/година
За що такі гроші?
тест
Чи зможеш відрізнити дизайнерський одяг від речей з ринку?
Спробувати
Де купатися
Топ пляжів недалеко від Києва
Хочу дізнатися!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти