Головна Сьогодні

Інжир: користь і шкода для здоров'я

Чим корисний інжир для організму і як правильно його вживати

Інжир, він же смоковниця, він же фіга – смачний і корисний плід жовтого, зеленого та навіть фіолетового кольору. У його головний сезон – серпень і пізня осінь – ми їмо його свіжим. Взимку й навесні – в сушеному вигляді. І так, цей "східний красень" неймовірно корисний. А от як саме він підтримує наш організм і як вибрати найкращий – розповість дієтолог Альона Чернікова.

Фото: Альона Чернікова, дієтолог

З чим краще поєднувати інжир

  • Інжир корисний у будь-якому вигляді: свіжому, сушеному, в'яленому та запеченому. З плодів інжиру варять варення, джем, з ним готують м'ясо, салати, навіть роблять вино
  • У деяких країнах його запікають з м'ясом і горіхами
  • Інжир чудово доповнює насичені сири й прошуто, хамон
  • Сушений інжир їдять так само, як родзинки або інші сухофрукти. Щоб він став соковитіщим і м'якішим, його можна попередньо замочити у воді або фруктовому соку
  • Змішавши подрібнений у блендері інжир з бальзамічним оцтом і оливковою олією, у вас буде корисна та смачна заправка для салату
  • Але для того, щоб отримати від інжиру максимум задоволення, важливо вибрати правильну ягоду. Отже:

Як вибрати інжир

  • Ягода не має бути занадто м'якою або занадто твердою
  • Вона має натискуватися, але не перетворюватися на кашу
  • У холодильнику інжир зберігається не довше трьох діб, потім він втрачає свій смак і користь


І тепер про користь ягоди.

Чим корисний інжир

Фото: Pixabay

Свіжі плоди інжиру, зі своєю низькою калорійністю, добре вгамовують голод і надовго дарують відчуття ситості, тому це хороший спосіб боротьби із зайвою вагою.

  • Свіжий інжир містить 49 ккал на 100 г продукту, а сушений – 257 ккал на 100 г
  • Інжир багатий клітковиною, вітамінами та мікроелементами
  • У ньому є вітаміни групи В, А, С, К, Е і бета-каротин, а також калій, кальцій, магній, фосфор і залізо. Прекрасна підтримка міцного імунітету
  • Інжир нормалізує діяльність щитоподібної залози
  • Корисний для нервової та серцево-судинної систем, бо розріджує кров
  • Знижує рівень холестерину
  • Це чуловий зарознижувальний засіб
  • Інжир є прекрасним у боротьбі з анемією


Кому інжир не можна

Фото: Pixabay

  • Навіть найкорисніший продукт слід вживати обережно. Інжир можна їсти не більше 4-5 штук на день, щоб не виникло проблем зі шлунком і кишечником
  • Більше інжиру – можливі розлади ШКТ
  • Також важливо пам'ятати про помірність людям, які страждають на гастрит і цукровий діабет
  • Не можна інжир людям з виразкою шлунка, захворюваннями нирок, запальними процесами в кишечнику, подагрою


А що із сушеним інжиром?

Фото: freepik.com

Тут дуже важливо пам'ятати, кількість цукру у сухофруктах збільшується в рази. А саме – до 70%. Враховуйте це, якщо у вас є діабет і зайва вага. Оптимальна кількість сушеного інжиру для здорових людей – це 2-3 шт на день.

Тут дізнаєтеся рецепт салату зі свіжого інжиру з руколою і прошуто.

Всі подробиці в спецтемі Правильне харчування: користь і шкода продуктів

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти