Головна Сьогодні

Фейхоа: користь, шкода і як правильно їсти

Фейхоа – це дуже смачний тропічний фрукт з кумедною назвою і незвичайним смаком

Плоди фейхоа, хоча і з'являються на прилавках щоосені, ще не стали популярними у нас в тій мірі, в якій вони цього заслуговують. Корисна ягода, схожа на ківі і з солодким ароматом суниці росте в країнах з теплим кліматом – Італії, Іспанії, Туреччині, Азейбарджані і Криму. Дієтолог і нутриціолог Яна Легеза розповіла Сегодня.Lifestyle, чому варто обов'язково включити цей екзотичний фрукт в своє осіннє меню.

Дієтолог, нутриціолог, член асоціації превентивної та антіейдж медицини Яна Легеза
Дієтолог, нутриціолог, член асоціації превентивної та антіейдж медицини Яна Легеза
Фото: пресслужба

Що таке фейхоа

Фейхоа – це вічнозелений чагарник сімейства миртових, з гарним листям, темним зверху і сріблястим знизу. Він має малопомітні плоди, темно-зелені з восковим нальотом. Зростає фейхоа в субтропіках.

Його ягоди довгастої форми, з щільною, соковитою м'якоттю, кисло-солодкі на смак, з особливим ароматом, що нагадує чи то суницю, то чи ананас. Дозрівають плоди в кінці жовтня, але, навіть досягнувши повної зрілості, залишаються абсолютно зеленого кольору. В Європі фейхоа з'явилася в кінці XIX століття.

Користь фейхоа

Фото: Pixabay

За вмістом йоду ця ягода цілком може конкурувати з морепродуктами, тому вона така цінна для профілактики захворювань щитовидної залози і йододефіциту. А особливо, в країнах, де свіжі морепродукти не доступні, а користь заморожених досить спірна, заготівля фейхоа буде дуже доречною.

Вітаміну С в фейхоа міститься 20-22 мг на 100 грам, а в лимоні його, для порівняння 17-19 мг на 100 грам.

Само собою зрозуміло, наскільки важливим є вживання фейхоа в осінньо-зимовий період, коли зміцнення імунітету – одна з основних задач для підтримки здоров'я.

Дієтолог часто рекомендує мамам віддати перевагу фейхоа для дітей, так як це може допомогти уникнути прийому аптечних синтезованих вітамінів, принаймні, на пару місяців.

Також фейхоа багата вітамінами групи В, мінералами – цинком, залізом, калієм, натрієм, марганцем, фосфором, магнієм, кальцієм – просто джерело для всього організму.

Фейхоа також багата фолієвою кислотою, яка дуже важлива для кровотворення і запобігання анемії.

Як правильно вибирати фейхоа

Як правило, плоди доставляють в Україну ще зеленими, і вони поступово дозрівають, так як стигла ягода швидко псується. При покупці можна попросити продавця надрізати плід. М'якоть повинна бути прозорою і ароматною. Не повинно бути коричневих плям на поверхні і всередині ягоди.

Дієтолог рекомендує вибирати великі плоди, розмір яких наближений до курячого яйця, якщо любите їсти її в сирому вигляді, але маленькі ягоди теж будуть смачними.

Як їдять фейхоа

Фото: Unsplash

В Україні фейхоа порівняно недавно придбала популярність, і досвідчені господині взяли собі на замітку приготування фейхоа шляхом перекручування її з цукром. Але дієтолог рекомендує робити це з медом, так як він містить менше фруктози і глюкози, але в той же час, багатий мінеральними речовинами і квітковим пилком. Так що, якщо немає алергії на мед, то з ним однозначно корисніше.

Така заготовка зберігається в холодильнику близько двох місяців, але так довго вона просто не застоїться – адже дуже смачна, зазначає експерт.

"У такому вигляді фейхоа полюблять навіть діти, адже в сирому вигляді її їсти зовсім не смачно, ну принаймні, не так смачно, як апельсин або грушу, наприклад. А ось джем стане відмінним ароматним доповненням до млинців, сирників або просто вприкуску до чаю", – говорить експерт.

Як приготувати варення з фейхоа

Фото: Depositphotos

Плоди фейхоа можна сміливо не очищати від шкірки, так як вона містить фенольні сполуки – катехіни і лейкоантоціани. Ці речовини є сильними антиоксидантами, які борються з передчасним старінням і є профілактикою онкологічних захворювань.

Також шкірка містить таку корисну для травного тракту клітковину, тому й перекручувати варто з шкіркою.

"Я, наприклад, роблю 50/50. Тобто з кілограма ягід 500 грам очищаю, а 500 – перекручують цілком. Так джем виходить ніжним і містить все необхідне", – поділилася особистим досвідом Яна.

Дієтолог також поділилася своїм лайфхаком для додання особливого смаку і аромату джему з фейхоа: додайте туди крім меду, рублений мигдаль, так щоб шматочки відчувалися при розжовування. Вони мають властивий їм аромат і відірватися від такого джему просто неможливо!

Крім того, експерт рекомендує робити заготовки швидко, так як очищений фейхоа темніє, як яблуко, але на смак це не вплине.

Як виростити фейхоа та інші екзотичні фрукти – дивіться відео:

Тим часом ми дізналися, що хурма рятує від тривоги і насичує вітамінами: чим ще вона корисна – читайте в матеріалі.

Всі подробиці в спецтемі Правильне харчування: користь і шкода продуктів

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Популярні статті

Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти