Звична для всіх кухонні дощечка може приховувати в собі безліч неприємних сюрпризів. Паразити і бактерії лише деякі з них. І не важливо, як ретельно ми миємо дошки. Багато що залежить і від матеріалу, з якого зроблене кухонне приладдя. І пластикові, і дерев'яні дощечки таять в собі небезпеку.
"Пластик небезпечний тим, що ми не знаємо точно, які хімічні сполуки він містить, – розповідає головний спеціаліст Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів Оксана Тимошок. – Ми навіть не здогадуємося про це. Але" хімія" буде поступово впливати на наше здоров'я, викликаючи алергічні реакції. А на дерев'яній дошці дуже швидко розмножуються мікроби, а ще може з'явитися грибок або цвіль. Через це у нас знижується імунітет і можуть навіть виникнути новоутворення ".
Деякі ресторани подають свої страви на дерев'яних дошках. Це не дуже добре. Адже відвідувач не може знати, хто до нього їв з цієї дошки, як вона милася, з якими засобами. Адже мінус такого дерев'яного посуду в тому, що його не можна обробляти занадто високою температурою.
Щоб уберегти здоров'я, слід регулярно міняти дошки, з якого б матеріалу вони не були. Якщо ви відчуваєте неприємний запах, а поверхня вся в порізах, то викидайте таку дошку не роздумуючи.
Детальніше про небезпечні дошки для нарізання дивіться в нашому сюжеті:
"У нас як мінімум має бути 6 досточек на кухні. Для сирого м'яса і сирої риби окремо, для фруктів і овочів, для готової продукції і окрема дощечка для хліба", – підсумувала Оксана Тимошок.
Нагадаємо, раніше ми писали про жовчнокам'яну хворобу, про її головні симптоми, ознаки і методи профілактики.