У багатьох містах та селах України через обстріли та окупацію військами РФ мирних міст виникають складнощі з завезенням продуктів, немає хліба та борошна. Кулінарний експерт Євген Клопотенко в інстаграмі дає корисні поради, як харчуватися в умовах війни, щоб зберегти здоров'я і енергію і з чого можна приготувати потрібну кожному калорійну їжу.
Їсти лише один раз на день – значить послаблювати свій організм та імунітет. Тепер важливо думати не про фігуру та повністю здорове харчування, а про ситість та енергію. Припасені багатьма крупи, макарони і цукор якраз виручать, оскільки це вуглеводні продукти. А вони дають енергію і відчуття ситості.
Їжте каші, щодня по 300-400 грамів, додавайте туди спеції, так можна отримати потрібні нам 1200 калорій, цього вистачить, і ми після війни будемо у формі, – пише Євген Клопотенко. – Важливо їсти вуглеводні продукти. Наприклад, у мультиварці або просто на повільному вогні можна приготувати рис із цукром та яйцем (якщо немає яйця, просто рис із цукром).
Можна приготувати солодкий рисовий пудинг.
- Берете 700-800 г вареного рису, одну його частину заливаєте двома частинами води, доводите до кипіння, накриваєте та знімаєте з вогню. Через 30 хвилин він сам себе "приготує".
- В окремій мисці збиваєте 4 яйця з 1 л молока та 150-200 г цукру. Якщо молока немає є 3 варіанти на заміну: просто вода або вода+вершкове масло або вода+сухе молоко. Якщо у вас є кориця на кухні, або ванільний цукор, або цедра, то додайте.
- Рис перекладіть у форму для запікання, залийте яєчною сумішшю та запікайте 45-60 хвилин при 180 градусах до золотистої скоринки. Для випікання у мультиварці теж підходить.
Також Євген розповів, як приготувати щось на зразок хліба в домашніх умовах, якщо немає борошна. Для цього беруть різні крупи – пшоно, рис, з'єднують, потім їх потрібно добре перетовкти, виходить така собі круп'яна "мука". Додаєте соду і випікаєте.
Якщо є вівсянка, то приготуйте вівсяний хліб:
- Берете 200 г вівсянки (пластівці), якщо є соняшникова або інша олія, то 3 столових ложки.
- Якщо є мед, можете покласти 2 ст. ложки, ще пів чайної ложки соди та дрібку солі. Ретельно перемішайте.
- Залийте суміш водою (350 мл), перемішайте та дайте настоятися 30 хвилин. Потім хліб – у форму (якщо є пергамент, то підкладіть на дно форми та в духовку).
- Випікати 45-50 хвилин при 180 градусах до золотистої скоринки. Не забудьте, що хлібові треба остигнути.
Якщо перебої з електрикою: Врятувати продукти у холодильнику, якщо вимкнули світло під час війни – 5 лайфхаків.
І не забувайте дотримуватися гігієни, щоб не отримати харчове отруєння: Якщо скрутило живіт – що робити при кишкових інфекціях.