Ламке волосся і нігті, постійна втома і млявість – це можуть бути прояви авітамінозу. У зимовий час людям особливо не вистачає цілого набору вітамінів. Щоб поповнити їхні запаси, варто збільшити споживання свіжих овочів і фруктів. Як правильно вибирати продукти, розповіла "Сьогодні" дієтолог Яніна Дубовик.
Популярний і корисний мікрогрін: що це таке і з чим його їдять
Дмитро Ткаченко самостійно вирощує мікрогрін – молоді паростки овочів і трав – є горох, редис, соняшник, кольорова капуста і коріандр. Виростають такі на бавовняних килимках всього за два тижні. Мінізелень не вибаглива до умов – необхідні лише світло, тепло і волога.
![Мікрогрін дуже корисний для здоров'я Мікрогрін дуже корисний для здоров'я](https://cdn.segodnya.ua/i/original/media/image/5ec/f9a/eaa/5ecf9aeaa037d.jpg.webp)
Кімнатної температури в 18-24 градуси має вистачити. Єдине, що потрібно забезпечувати, це освітлення, близько 16-18 годин на день і своєчасний полив. Полив залежить від вологості в приміщенні – один або два рази на день, каже Дмитро.
Кожна страва в їхньому будинку з мінізеленню, каже Дмитро. Її додають зазвичай в салати, смузі, використовують як гарнір.
![Модні продукти мають дешевші аналоги](https://cdn.segodnya.ua/i/image_100x100/media/image/5e4/a80/b5b/5e4a80b5ba04a.jpg.webp)
Що про мікрогрін каже дієтолог
Перевага мікрозелені в тому, що вона доступна протягом року, не вимагає термічної обробки і підходить для будь-якої дієти.
Мікрогрін – новітній тренд світової кулінарії і здорового харчування. Його називають справжнім суперфудом. Адже ці мініатюрні рослини – унікальне джерело клітковини і вітамінів.
Щоб зберегти харчову цінність, зелень до готових страв слід додавати без термообробки.
"Маленькі паростки містяться високі концентрації вітамінів, антиоксидантів, протизапальних, протипухлинних речовин, набагато більше, ніж в зрілих фруктах. Це надзвичайно корисний продукт. Його можна вживати абсолютно всім", – каже дієтолог Яніна Дубовик.
![](https://cdn.segodnya.ua/i/original/media/image/5fd/0c6/df6/5fd0c6df67d21.jpg.webp)
Овочі – ще одне джерело вітамінів. Їх треба з'їдати не менше 350 грамів на день, нагадує дієтолог. Вітамін А знайдете в моркві, капусті, шпинаті й горошку. Вітаміни є і у картоплі, в помідорах і квасолі. З селери, брокколі, брюссельської капусти, ріпи і редиски отримаєте вітамін С. На вітамін Е багаті спаржа і листя салату. У грибах і авокадо є вітамін D. А вітамін Р – в помідорах і капусті.
Тим часом ми з'ясували, скільки можна з'їсти мандаринів на день, щоб не нашкодити організму.
Читайте також: