Головна Сьогодні

Поради дачникам: як правильно доглядати за кущами і місячний календар на прийдешню тиждень

Наводимо красу: проріджуємо, обрізаємо і прищіпуюємо ягідні

У серпні дачникам належить впритул зайнятися формуванням кущів смородини й агрусу, щоб забезпечити кущам м'яку зимівлю і високий урожай наступного року. Підготовка включає в себе кілька етапів: проріджування, прищіпку пагонів і видалення хворих ягід.

Гілки віяла. Обрізка постарілих кущів і просто зарослих відрізняється. "Якщо кущ смородини старше 4-5 років, то дачникові потрібно озброїтися стерильним секатором і вирізати самі старі гілки до кореня, залишивши 5-6 сильних пагонів (щоб не залишитися взагалі без врожаю) і намагаючись надати кущу форму розкритого віяла. Це потрібно, щоб в пік кущистості кущ не був круглим і світло потрапляло без перешкод. Інакше вогкість після дощу/поливу буде застоюватися в середині куща і призведе до поселенню небажаних шкідників і розвитку бактерій. Якщо ж кущ молодий, досить прорідити його, видаляючи тільки перехрещені гілки. При цьому знову ж таки потрібно прагнути до формі віяла", – розповідає директор херсонського смородинового розплідника Віктор Бурдяк.

Аґрус починає старіти на дев'ятому-десятому році життя, і до цього часу кардинальна обрізка кущів найчастіше не потрібно. Достатньо тільки стежити, щоб гілки не перепліталися. Проте залежно від того, на якому грунті, в тіні або на сонці зростає культура і як за нею доглядають, обрізка може знадобитися і раніше. Показник – поява серед гілок світло-сірих або гладких коричневих з сіро-чорними ділянками кори. "Найчастіше це гілки, що знаходяться ближче до землі. Їх бажано зрізати повністю. Якщо ж кущ вже старий, належить кардинальна обрізка до 10-15 найсильніших гілок", – пояснив експерт з ягідним культурам Ігор Кривошеєв.

ПРИЩІПУВАННЯ. У серпні також потрібно присікти ріст куща і зорієнтувати його на розвиток кореневої системи прищипуванням. "У агрусу багаторічні гілки обрізати не обов'язково. Це потрібно тільки, якщо вони сильно пішли в ріст. Видалити тоді потрібно все, що знаходиться після сильного вічка або хорошого бічного пагона. А всі пагони потрібно прищипнуть на рівні 35-45 см", – пояснили в розпліднику. Щоб "заспокоїти" поранений кущ, потрібно задобрити його товстим шаром несоломістого перепрілого гною (його треба розпушити пізньої осені та перекопати навесні)
.
З видів смородини в прищипування потребує тільки чорна. У цьому випадку видаляються 5-10 см верхівок нових пагонів. А червона і біла, за словами фахівців, прищипування не потребують.

СІЄМО КУЩ

У середині місяця дачники, які вирішили розмножити агрус насінням (такий дають смачні і великі плоди), можуть заготовити насіннєвий матеріал. "На кущі агрусу потрібно відзначити кращий втечу з ягодами, обірвати його, залишивши 10-15 ягід, і чекати, поки вони перестигнуть так, що будуть легко давитися руками. Після цього їх потрібно розім'яти, промити до отримання чистих насіння (їх треба просушити кілька тижнів у сухому теплому місці). Висівати їх потрібно в горщики з підготовленою грунтом (чорнозем і перепрілий гній в пропорції 1:1 і стежити, щоб вона не пересихала", – пояснює Кривошеєв.

Дачники, які вже виростили однорічний кущ в горщику, в кінці серпня можуть висадити його у відкритий грунт. Щоб культура краще прижилася, в яму потрібно налити густий рідоти з коров'ячого гною. Пізньої осені потрібно обов'язково скопати землю навколо нових кущів. "Підгортати при цьому не рекомендується (це потрібно, лише коли розмноження відбувається діленням куща). Важливо також стежити за тим, щоб постійне місце проживання агрусу не затінювали дерева, інакше плоди будуть дрібніти. Удобрювати саджанець гноєм потрібно кожні 3 роки. А в ті роки, коли ділянка їм не удобрен, потрібно мульчувати лунку листям будь-яких дерев, крім плодових і ягідних (в них часто живуть шкідники) на 10-15 см", – додав розплідникознавець.

ГОТУЄМО СМОРОДИНОВИЙ САД ДО ЗИМІВЛІ

Незважаючи на те, що смородину найчастіше розмножують восени і навесні (живцюванням і діленням кущів), це можна зробити і в кінці літа – відводками. Дачники вважають цей спосіб ефективним, так як у молодого куща є час вкоренитися і добре пережити зиму. "Щоб зробити це правильно, потрібно вибрати молоді гілки, пригнути до розпушеному поверхні землі і пришпилити в декількох місцях. Частий полив пригнути гілки призведе до того, що гілка почне пускати коріння, а з кожного очка в пазухах листків піде в зростання втечу. Коли пагони виростуть до 10-15 см, потрібно виділити для втечі найближчий корінь і прикопати паросток. Полив в цьому місці потрібно посилити до холодів. У підсумку молодий корінь буде активно розвиватися, а взимку рослина отримуватиме харчування і від власного кореня, і від материнської рослини", – пояснили в херсонському розпліднику.

Відокремлювати кущ від материнської рослини краще навесні. У такому випадку паросток може вже вважатися однорічним і рости сам, не боячись наступної зими.

new_image_149

Смородина. Якщо відводки пустили коріння, їх можна ростити вдома.


МІСЯЧНИЙ КАЛЕНДАР

Вівторок-середа

4-5 серпня

Рекомендується заготівля зелені і лікарських трав, які вимагають особливо ретельного сушіння. У ці дні збирають все, що не підлягає тривалому зберіганню. Вдаються в цей час консерви і соління.

Четвер-п'ятниця

6-7 серпня

Не рекомендується посадка і пересадка трав'янистих культур. Ефективні видалення зайвих пагонів, покіс, прополка, культивація, мульчування. Хорош збір лікарських трав, коренеплодів, фруктів і ягід.

Субота-неділя

8-9 серпня

Рекомендується посадка всіх коренеплодів, бульбових і цибулинних культур, підстригання дерев і чагарників. Фрукти, ягоди та овочі, зняті в цей час, а також гриби придатні для створення зимових запасів.

Понеділок

10 серпня

Не рекомендуються посіви і пересадки. Рекомендується знищення шкідників, прополка і мульчування, збір врожаю коренеплодів, фруктів, ягід, лікарських та ефіроолійних культур, сушка овочів і фруктів.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти